Programok

2015.04.19. 10:43

Programok, rendezvények Vas megyében április 20-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 20-tól. Böngésszen, és válogasson!

MÁJUS 1.

Retro majális veterán autókkal

Szombathely – A 2013-as és a tavalyi nagy sikeren felbuzdulva a szombathelyi Old-Timer egyesület idén is megtartja a teljesen politikamentes retró majálisát, amelyen szebbnél szebb veterán autók, illetve motorok vonulnak fel. A gyülekező a Kálvária utcában lesz május elsején 9 órától. A felvonulás 10 órakor kezdődik. A megjelenés feltétele az alkalomhoz illő dekoráció.

Május 1. Kupa

Szombathely – A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség labdarúgó szakága május 1-jén, pénteken rendezi a Május 1. Kupa kispályás labdarúgótornát. Az erőpróbára megyei I. osztályig lehet nevezni játékost. Nevezési határidő: április 27., hétfő, 16 óra. A szervezők (Gerencsér Tibor, Szerdahelyi János, Kiss Lajos) várják az érdeklődőket.

Májusfaliget és piknik a parkban

Sárvár – A város civil szervezetei és intézményei az idén is májusfákat állítanak a Várparkban. Május 1-jén ezen kívül is lesznek programok: a zenés ébresztőről az idén is a város koncertfúvószenekara gondoskodik, a parkban népi játékokkal, körhintával, papírszobor- és fotókiállítással várják a város lakóit és a Sárváron pihenő vendégeket. A Ma’Mint’Ti Színjátszócsoport, a Kanona Band, a sárvári mazsorettek műsorral járulnak hozzá a nap sikeréhez, a vár udvarán 18 órától a Daniel Speer Brass, a Green Road zenekar és a Mokka Tribute Band játszik. Pokróc- és piknikkosár-szépségverseny is lesz, a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Nádasdy Tamás Általános Iskola közössége pedig egy különleges akcióval készül: körbeölelik a Nádasdy-várat.

Nagy Gáspár túrát szerveznek

Vasvár – A Kossuth-díjas költő Nagy Gáspárról elnevezett emléktúrát idén hatodik alkalommal rendezi meg a Vasvári Természetjáró Sportegyesület. Start: május 1-jén reggel 7 órakor.

 

ÁPRILIS 30.

Májusfát állítanak több településen is

Őrségi körkép – Bajánsenyén április 30-án, csütörtökön 19 órától állítanak májusfát a már megszokott helyen, a határátkelőn. A szlovéniai Hodos községgel közösen rendezik az eseményt. Ugyancsak magyar – szlovén közös rendezésű a magyarszombatfai májusfaállítás is. A szerdahelyiekkel 18 órakor, a pártosfalviakkal 19 óra 30 perckor találkoznak. Őriszentpéteren a polgárőrök állítják fel a májusfáját. Itt 19 órakor kezdődik a ceremónia, vendéglátással, mulatsággal fűszereznek.

 

ÁPRILIS 29.

SzínházSzerda

Szombathely – Cafe Frei (Fő tér 24.): április 29-én, szerdán 17 órakor SzínházSzerda. Beszélgetés a Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása című előadásról. Vendégek: Alföldi Róbert rendező és Jordán Tamás színházigazgató.

„A mitől vagy kitől? változó klíma"

Nádasd – Művelődési Ház: április 29-én, szerdán 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Ivánc – Általános Iskola: április 29-én, szerdán 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

ÁPRILIS 28.

Halál és éghajlat

Szombathely – Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, díszterem: április 28-án, kedden 17 órakor dr. Antonio Sciacovelli dékán, főiskolai tanár, Halál és éghajlat: a kortárs európai detektívregényről tart előadást.

 

ÁPRILIS 27.

„A mitől vagy kitől? változó klíma"

Acsád – Kultúrház: április 27-én, hétfőn 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Meszlen – Önkormányzat: április 27-én, hétfőn 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

ÁPRILIS 26.

Tábortűznél a celli kórusfesztiválon

Celldömölk – A celldömölki Liszt Ferenc Vegyeskar huszonnegyedszer rendezi meg a Bárdos Lajos Fesztivált, amelynek szereplői április 26-án (vasárnap) 11 órától a celli katolikus kegytemplomban (a szentmisén) közös produkcióval lépnek föl, a kórusok egyéni bemutatkozása 14.30-kor kezdődik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájában. A közönség a házigazda vegyeskaron kívül az apáti Capella Kamarakórust, a jánosházi Animato Ének-együttest és a mohácsi Bartók Béla Vegyeskart hallhatja. A zárószám – Bárdos: Tábortűznél – közösen hangzik el.

Megáldják a bobai templomot

Boba – A Műemlékvédelmi Hivatal támogatásával külsőleg teljesen felújított bobai római katolikus templomot április 26-án, vasárnap 15 órai kezdettel, főpapi szentmise keretében áldja meg Császár István püspöki helynök.

Búzaszentelő ünnepség lesz

Ják – A Vas Megyei Gazdakörök Szövetsége április 26-án, vasárnap a Szent György-napi búcsú alkalmával megyei búzaszentelő ünnepséget szervezett a 9 órai szentmise után az apátsági templomban. A jáki templomot, az egykori bencés apátság bazilikáját 1256-ban szentelték fel Szent György tiszteletére.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Ezekre a sporteseményekre számíthatunk hétvégén Vas megyében! Részletek itt!

 

ÁPRILIS 25.

Kézműves vásár

Szombathely – Vasi Skanzen: szombaton és vasárnap, 9–18 óráig, Szent György-napi kézműves vásár. Kézműves bemutatók és foglalkozások népi iparművészekkel. Sárkányozás, sárkányreptetés, sárkányos maszkok készítése. Agyagozás, foltvarrás (szombaton), nyitott textilműhely (vasárnap) várja az érdeklődőket. Lovaglás és íjászkodás.

Kézműves kuckó

Szombathely – Agora - Gyermekek Háza: szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: tojástartó képkeret.

Ismét éjszakai kosárlabda

Szombathely – Két év szünet után április 25-én, szombaton, 20.30-as kezdéssel ismét amatőr éjszakai kosárlabdatornának (Nightball) ad otthont a szombathelyi OMK (Simon István u. 4) – az erőpróba körülbelül vasárnap hajnali három óráig tart. A szervezők (Dorner Attila) 3+2 fős csapatok jelentkezését várják. A résztvevők a streetball szabályai szerint három a három ellen, egy palánkra játszanak. Nem maradnak el a hagyományos, népszerű egyéni számok sem, így a hárompontos dobóverseny, a félpályás dobóverseny, a büntetődobás és a zsákolóverseny. A nevezési határidő: április 24., péntek, 20 óra.

Egy nap rendőrökkel, tűzoltókkal

Szombathely – Együtt ünnepelnek szombaton a vasi rendőrök és tűzoltók, akik a megyei rendőr-főkapitányság Söptei úti objektumába az egyenruhások mindennapjai iránt érdeklődőket is várják. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendezvénye ünnepi állománygyűléssel kezdődik, majd 9.30-tól a „civilek" előtt is megnyitják a Söptei úti objektum kapuját. Az érdeklődők 14 óráig számos program között válogathatnak. Csak ízelítőül: bemutatót tart a Készenléti Rendőrség, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a bűnügyi technikusok az ujj- és tenyérlenyomat-vétel műhelytitkaiba, a körmendi rendőrök pedig a foltvarrás(!) rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket. Lesz ugrálóvár, aszfaltrajzverseny, fegyverbemutató; és táncosok, hagyományőrzők is feltűnnek majd a forgatagban.

A fiatalokhoz szól

Őriszentpéter – Könyvbemutatót tartanak szombaton 17 órától a művelődési házban. Bischofné Hesinger Katalin „Biheka meséje" című ifjúsági regényével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A könyv szerzője nem ismeretlen a kisvárosban élők között, hiszen, ahogy ő maga is megfogalmazta: „Őriszentpéteren töltöttem a kezdetek mindennapjait, amit soha nem felejtek el. Az Őrség világa sejtekig beépül az emberbe, hurcolja magával, bármerre kerül a világba." Neki ez a bármerre Zalalövőig ért, ott él, ott alkot, ott dolgozik, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár művelődésszervező igazgatóhelyetteseként. Bischofné Hesinger Katalinnak 2006-ban jelent meg az „Álmok – Táncok – Tövisek" címet viselő verseskötete, jelenleg a „Zizi vagyok" című gyermekeknek szóló meséskönyvön dolgozik. Apai ágon örökölt kézügyességének köszönhetően ő készítette mostani könyve borítóját és a fejezetek elején lévő iniciálét. A „Biheka meséje" című ifjúsági regényt dr. Csider Sándor főiskolai docens fogja bemutatni és ajánlani a könyvbemutatón.

Összefogással újult meg a templomuk

Ostffyasszonyfa – Szombaton lesz a kívül, belül felújított Nagyboldogasszony templom megáldása és szentelése Ostffyasszonyfán.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Ezekre a sporteseményekre számíthatunk hétvégén Vas megyében! Részletek itt!

 

ÁPRILIS 24.

Folkest és táncház

Szombathely – MMIK Nagyterem: pénteken 19 órakor: folkest kezdődik és táncház. Vendég: Berecz András Kossuth-díjas és Magyar Örökség-díjas ének- és mesemondó, Berecz István Aranysarkantyús Táncos, a Fölszállott a páva első helyezettje 2012-ben; a NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes. Muzsikál: Naszály zenekar Közreműködik: Kovács Péter. Fellép a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola Berbécs és Jerke csoportja.

„Színspiráló" kiállítás

Szombathely – A 2012 óta működő iQor (volt Jabil) Fotószakkör képeiből álló kiállítás megnyitóját tekinthetik meg az érdeklődők április 23-án, csütörtökön 18 órától az AGORA-Savaria Filmszínházban (Mártírok tere 1.). A kiállítás a „Színspiráció" elnevezést kapta, és 15 szerző 60 képét tartalmazza. Az eseményre a közösség tagjainak elmúlt időszakban készült munkáiból különféle témakörökben – a tájfotótól az életképekig – válogattak a szervezők. A kiállítás április 24. és május 22. között tekinthető meg.

Diáknapok

Szombathelyen, a Romkertben tovább folytatódik a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ diáknapjainak programja. Péntek este a Kowalsky meg a Vega, szombaton a Belga lép fel.

Néphagyomány táncban, zenében

Bük – A hét végén a XIII. Szivárvány Gyermek Néptánc Fesztivállal megkezdődik az idei etno-folk rendezvények sora. Pénteken 7 órától Bognár Szilvi és az EtNoé ad koncertet a művelődési központban. Szombaton kilenctől egészen estig történelmi és népi játékok, kirakódóvásár várja az érdeklődőket. A néptáncfesztivál 15 órakor kezdődik, este nyolctól Herczku Ági és a Banda koncertje, majd táncház zárja a programot.

Emlékezés a nagy árvízre

Bük – Az 1965-ös árvízről készült fotókból, dokumentumokból nyílik kiállítás pénteken 18 órakor a művelődési központ tanácstermében. Dr. Németh Sándor polgármester megnyitója után Teklits István volt tanácselnök, az akkori védelmi bizottság vezetője, Bittenbinder Miklós vízügyi mérnök és Dániel Tibor, a Répce vízügyi mérnöke emlékezik a nehéz napokra.

Ifjú tehetségek fesztiválja

Celldömölk – A KMKK a rendezi meg a Kemenesaljai Ifjú Tehetségek Művészeti Fesztiválját, hét kategóriában. A jelentkező fiatal szólisták és csoportok április 24-én mutatkoznak be, szakértő zsűri előtt.

Nógrádi György Csákánydoroszlóban

Csákánydoroszló – Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász,egyetemi tanár lesz a Csaba József-kör vendége 2015. április 24-én 18 órakor a helyi művelődési házban. Előadásának címe a Világpolitika 2015-ben.

Naprendszertúra a faluházban

Sé – Csillagászati előadást tartanak április 23-án, csütörtökön a faluházban „Naprendszertúra" címmel (Szabadság utca 29.). Az eseményen előadást tart Matisz Attila, a Gothard Csillagászati Egyesület vezetőségi tagja. Az előadást követően pedig – jó idő esetén – csillagászati bemutatót tartanak.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Ezekre a sporteseményekre számíthatunk hétvégén Vas megyében! Részletek itt!

 

ÁPRILIS 23.

Kurátornők: Konkoly kiállítása

Szombathely – Kurátornők címmel nyílik Konkoly Gyula kiállítása április 23-án, csütörtökön 17 órától a Szombathelyi Képtárban. Konkoly Gyula a magyar neoavantgárd kiemelkedő képviselője. Szombathelyi kiállításán legújabb műveit mutatja be, amelyek éppúgy köthetők az előző, nagybányai hatásokat is tükröző periódusához, mint azokhoz az új elemekhez, amelyek első látásra napjainkról szólnak, ugyanakkor visszavezetnek a modern művészet gyökereihez.

A talaj a Föld élő bőre

Kőszeg – Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: csütörtökön 17 órakor A talaj a Föld élő bőre címmel dr. Heil Bálint, okleveles erdőmérnök, szakmikrobiológus tart előadást.

Lakkosági fórum az EU-stratégiáról

Celldömölk – Celldömölk középtávú fejlesztési irányait határozza meg a településfejlesztési stratégia, az EU-tervekkel összhangban. A tervezéshez a celldömölkiek véleményét kérik: a lakossági fórum április 23-án 14 órakor kezdődik a városházán, Fehér László polgármester vezetésével. A stratégia tervezete a város honlapján elérhető.

„A mitől vagy kitől? változó klíma"

Csönge – Kultúrház: csütörtökön 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Ostffyasszonyfa – Művelődési Ház: csütörtökön 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

ÁPRILIS 22.

Szabadegyetem - Egészségügy

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria- kurzusa április 22-én (szerdán) 16.30-kor az MMIK-ban várják az érdeklődőket. Dr. Hahn Katalin a stroke-ról, dr. Baranyai Marietta a diabetesről beszél. Előtte 15 órától: diétás tanácsadás.

A Westminster-kórus Szombathelyen

Szombathely – A nevezetes angol katedrális nevezetes fiú- és férfiénekkarának koncertje április 22-én 19.15-kor kezdődik a székesegyházban.

Rendezvény

Szombathely. Bercsényi Miklós Általános Iskola: április 22-én, szerdán 14 órakor „Nem bántja a szemét a szemét?” címmel a föld napjához kapcsolódóan környezetvédelmi vetélkedőt tartanak. A diákok a szelektív hulladékgyűjtés, az alternatív energiák, a környezetvédelem témakörében játékos és elmélet feladatokkal adnak számot tudásukról.

Négy nap bulizás

DIÁKNAPOK Szombathely – Április 22-én kezdődik, s négy napig tart a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának diáknapi programja. A helyszín a Romkert lesz, a nyitónapon a Punnany Massif, csütörtökön este az ország egyik legjobb lemezlovasa, Bárány Attila, pénteken a Kowalsky Meg a Vega, szombaton pedig a Belga lép fel.

 

ÁPRILIS 21.

Szabadegyetem - Irodalom

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria- kurzusa április 21-én (kedden) 17 órakor a Püspöki Palota Sala Terrenájában (Berzsenyi tér 3.) irodalmi összeállítást kínál. Előadó: Pusztay János, aki ezúttal Radnóti Miklóstól válogat, „baljós a menny felettem” címmel.

A szerzetesség kezdeteiről beszél

Körmend – A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Körmendi Csoportja április 21-én (kedden) 16.30-kor a polgármesteri hivatal nagytermében szervez előadást. Dr. Puskely Mária A szerzetesség kezdeteiről beszél.

Rendezvény

Püspöki Palota – Sala Terrena (Berzsenyi tér 3.): április 21-én, kedden 17 órakor Pusztay János, "baljós a menny felettem"– Radnóti-est. Előtte bevezető előadást tart dr. habil. Fűzfa Balázs, egyetemi docens.

Előadás

Szombathely. NYME-SEK C előadó (Károlyi Gáspár tér 4.): április 21-én, kedden 18 órakor A világ másik felén, Ausztrália–Új-zéland. Dr. Béres Csilla előadása.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: április 21-én, kedden 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

ÁPRILIS 20.

Szabad, egyetem

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria- kurzusa április 20-án (hétfőn) 17 órakor folytatódik az egyetem Berzsenyi téri épületében. Előadó: Tóth Csaba képzőművész-művészettörténész. Témája: Fejezetek Vas megye 20. századi képzőművészetéből.

Fejezetek Vas megye 20. századi képzőművészetéből

NYME-BDPK "D" épület (Berzsenyi tér 2.) földszint I./II. előadó: április 20-án, hétfőn 17 órakor Fejezetek Vas megye 20. századi képzőművészetéből címmel, Tóth Csaba képzőművész–művészettörténész tart előadást.

Rendezvény

Szombathely. Savaria Egyetemi Központ Könyvtára: április 20-án, hétfőn 17 órakor Kara László Kitépdesett lapok egy naplóból című könyvének bemutatója. Az est háziasszonya: Gyurán Nikoletta.

Az aláírásgyűjtés folytatódik

Körmend  – A Jobbik Körmenden folytatja a mintegy két hónapja elindított négy kérdéses aláírásgyűjtést: április 20-án (hétfőn) 8-11-ig, 25-én (szombaton) 8-11-ig, 27-én (hétfő) szintén 8-11-ig a piacon lehet találkozni az aktivistákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!