Programok

2015.09.27. 19:00

Programok, rendezvények Vas megyében szeptember 28-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 28-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 10.

Hármashatár Kupa 22-edszer

Szentgotthárd – Október 10-én, szombaton rendezik meg a 22. Hármashatár Kupát, amely egyben Vas megye 2015. évi rapid sakkbajnoksága is. A kilencfordulós, svájci rendszerű (20-20 perces játékidejű) versenyre felnőtt, 2004 után, illetve 2006 után született sakkozókat várnak. Nevezni a helyszínen, a Hotel Lipában, a verseny előtt 8.30-tól 9.15-ig lehet.

Családi lövésznap az oladi lőtéren

Szombathely  – A városi szabadidősport szövetségnek a sportlövészet népszerűsítése a célja az október 10-én, szombaton 8.15-től az oladi lőtéren (megközelíthető az Illés Akadémia végétől balra) rendezendő családi lövésznapon. A légfegyveres lövészeten egyéniben gyermek (U18) és felnőtt kategóriában lehet indulni, a csapatokat egy-egy szülő és gyermek alkothatja. De lesz párbajlövészet is a felnőttek számára. A kispuskás versenyen csak 18 éven felüliek indulhatnak egyéniben, illetve párbajban (utóbbiban öt bukóalakot kell eltalálni tíz lövésből). Bővebb információ Nagy Istvántól kérhető.

OKTÓBER 6.

A mártírok halálára emlékezik a város

SZOMBATHELY A város önkormányzata október 6-án, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban az aradi vértanúk mártírhalálának 166. évfordulója alkalmából megemlékezést szervez. 16 órakor emlékező szentmise kezdődik a gimnázium dísztermében, ezt követi az ünnepi műsor. Beszédet mond Koczka Tibor alpolgármester. Majd megkoszorúzzák az aradi vértanúk emlékfalát, 18 órakor pedig megemlékezés lesz gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál. Itt elhelyezhetik az emlékezés gyertyáit. Közreműködnek a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, a Bercsényi Miklós Általános Iskola diákjai, a · Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, valamint a Szombathelyi Polgárőrség.

OKTÓBER 4.

Furfangos csudavilág várja a gyerekeket

SZOMBATHELY - Az Agora – Művelődési és Sportházban ma 10-től 13 óráig családi zenés játszóház fogadja az érdeklődőket népzenével, tánctanulással, kézműves foglalkozásokkal, interaktív játékokkal. Lesz Furfangos Csudavilág – Játékos Tudomány interaktív játszóház, melyben tudományos játékok, ügyességi szerkezetek, óvodás építő és logikai játékok, ördögi lakatok, népi ügyességi játékok csábítják a kihívásra vágyókat! A kézműves foglalkozások sem maradnak el: befőttesüveget díszítenek, terményekből hűtőmágnest varázsolnak, készítenek agyagnyomatokat és csuhéjátékokat. A táncházban a Boglya Zenekar húzza a talpalávalót.

OKTÓBER 3.

A Csók művészkör kiállításra készül

Kőszeg – Október 3-án 17 órakor Básthy Béla alpolgármester nyitja meg Annemarie Maruna, Reinhard Atzl és Palcsó Julianna kiállítását a Hotel Írottkő aulájában.

Élő rózsafüzér a városon át

Szombathely – Élő rózsafüzér zarándoklatot szervez október 3-án a Szent Márton Plébánia. A Mária-tisztelők 10 órakor indulnak a Szent Márton templomtól, és az Annunciáta Nővérek, a Krisztus Király Plébánia, az oladi lakótelepi templom, a székesegyház, a Szent Kvirin templom és a szőlősi Jézus Szíve templom érintésével érkeznek vissza. A program az oratóriumban zárul szentmisével, fél hatkor. A zarándoklat részben is teljesíthető, bármelyik pontján lehet csatlakozni.

Egyenlő esélyt mindenkinek

Lövő – Esélyegyenlőségi napot szervez október 3-án (szombat) a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és a Szolgáltató és Kulturális Központ. Lesznek szórakoztató programok is, ezek szintén jótékonysági célokat szolgálnak. A közös rendezvény ezúttal ahhoz a road-show-hoz csatlakozik, amely a soproni járás területén hivatott összehangolni az egyes települések esélyegyenlőségi programjait. A szombaton esedékes rendezvény programjai ezúttal három hátrányos megkülönböztetés által veszélyeztetett célcsoportra irányulnak: az idősekre, a fogyatékkal élőkre, valamint a kisebbségekre. A program nyitányaként tíz órakor dr. Németh Ádám, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Humánszolgáltatási osztályvezetője mutatja be az esélyegyenlőségi pályázatot. Ezt követően három, e témákhoz kapcsolódó intézmény életébe pillanthatnak be az érdeklődők. Tíz órától az Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira és a nagylózsi Időskorúak Otthona vezetője, illetve az iváni nemzetiségi önkormányzat elnöke tart bemutatkozó előadást. A hallgatóság így közelebb kerülhet ezekhez a problémákhoz, felteheti ezekkel kapcsolatos kérdéseit. Szombaton délután két órakor kiállítás nyílik a Sopronkövesdi Kövirózsa Kulturális Egyesület hímző köre, a zsirai Értelmi Fogyatékosok Otthona és a csáfordjánosfai Időskorúak Otthona lakóinak munkáiból, majd az egyes intézmények művészeti csoportjai lépnek színpadra. Négy órától Delhusa Gjon, hattól pedig az Ismerős Arcok ad koncertet. Előzőleg, pénteken este nyolctól a Kowalsky meg a Vega, tíztől a Balance Band lép színpadra. A programokból befolyó bevételt jótékony célra, a Fogyatékosok Otthona Zsira lakóinak javára ajánlják fel a rendezők.

Őrségi Vadásznap Őriszentpéteren

Őriszentpéter – Őrségi Vadásznapot tartanak szombaton a térség vadásztársaságai. Az őrimagyarósdi vadászok lesznek a 4. vadásznap házigazdái. Az eseményt közösen rendezi meg az őriszentpéteri Őrség és Széchenyi Vadásztársaság és az őrimagyarósdi Vadása Vadgazdálkodási Egyesület. A hivatalos megnyitóra 10 órakor kerül sor. A vendégeket Mosolits Ernő, a Vadása Egyesület elnöke köszönti, majd ünnepi beszédet mond Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke. Az ünnepséget a Baranya Vadászkürt Egyesület műsora színesíti és Hubertus misére is sor kerül. Még a megnyitó előtt dr. Bilonka Béla tart rövid előadást a vadászatot és vadgazdálkodást érintő jogszabályi változásokról. A vadásznapon rendezik meg a hagyományos Őrségi Vadpörkölt-főzőversenyt, amely fél 9-kor kezdődik.

Átadják a közönségnek

Szombathely – Október 3-án, szombaton megnyílik a nagyközönség előtt a megújult Agora Művelődési és Sportház. A 18 órakor kezdődő gálaműsoron közreműködik a Savaria Szimfonikus Zenekar, az Ungaresca Táncegyüttes, a WestSide TSE, a Lorigo TSE és számos szombathelyi zenekar is. Az együttesek rocklegendákat idéznek majd meg színpadon. Az est sztárvendége Balázs Fecó lesz.

OKTÓBER 2.

Szendiszűcs Színlelése

Rábafüzes – Szendiszűcs István kiállítása nyílik pénteken 18 órakor az Átrium Hotelben. A Színlelés címet kapta a tárlat, amit maga a képzőművész és macskatulajdonos nyit meg, sőt lehet, hogy az egyik múzsájára, egy macskára hagyja az ünnepélyes megnyitó feladatát.

OKTÓBER 1.

Új az őskor

Szombathely  - Csütörtökön 17 órakor vadonatúj állandó kiállítás nyílik a Savaria Múzeumban, Változó kultúrák a változó tájban címmel. A tárlat a vasi őskort gondolta újra.

A Savaria Múzeum Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítása Vas megye őskorán kalauzolja végig a látogatót, ez a megújulás első üteme.

Az eredeti őskori állandó tárlat 1982-ben nyílt meg, tavaly bontották be a Savaria Múzeumban. A régi helyén épült föl a minden ízében megújult bemutató: a Vas megye őskori településtörténetét és legszebb régészeti emlékeit bemutató kiállításban modern installációk és korszerű padlógrafika vezeti végig a látogatót az egyes korszakokon.

A ma délutáni megnyitón Csapláros Andrea igazgató üdvözli a vendégeket, köszöntőt mond dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Vígh Annamária főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma), a tárlatot megnyitja dr. V. Szabó Gábor adjunktus (ELTE - BTK, Régészettudományi Intézet). A kiállítás megnyitóján közreműködik az Ataru Taiko japándob-együttes.

Villámcsődület a mellrák ellen

Szombathely – 1985-ben az American Cancer Society és az Imperial Chemical Industries javaslatára nyilvánították az októbert a mellrák elleni küzdelem hónapjává. Ennek apropóján a Mozgástér – Egyetemisták Szombathelyért program keretein belül szerveznek egy flashmobot október 1-jén, csütörtökön, a szombathelyi Fő téren. A villámcsődület célja, hogy felhívják a város lakosságának figyelmét is a mellrák elleni küzdelem fontosságára. A program 14 órakor kezdődik.

SZEPTEMBER 30.

Százötven éve indult útnak

Bük - Szeptember 30-án ünneplik a Sopron-Szombathely-Nagykanizsa vasútvonal megépítésének százötvenedik évfordulóját.

Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma”

Vashosszúfalu - Kultúrház: szeptember 30-án, (szerda) 19 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Káld - Faluház: szeptember 30-án, (szerda) 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Mindennapi függőségeinkről

Kőszeg – Dr. Zacher Gábor tart előadást a fenti címmel a várban szeptember 30-án 18 órai kezdettel.

Természetfotók a búbos bankáról

Kőszeg – Az év madaráról szerdán délután fél 5-kor dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója nyitja meg a kiállítást a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.

SZEPTEMBER 29.

Nepál – földrengés előtt

NYME-SEK C előadó (Károlyi Gáspár tér 4.): szeptember 29-én, (kedd) 18 órakor, Nepál – földrengés előtt címmel, dr. Farkas Görgy tart előadást.

SZEPTEMBER 28.

Könyvbemutató

Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub: szeptember 28-án, (hétfő) 18 órakor Stekovics Gáspár: Képpel/írott/táj – könyvbemutató. A beszélgetést vezeti: dr. Bokányi Péter irodalomtörténész. Közreműködik: Kiss Mari színművész, Szyksznian Wanda grafikusművész, Sándor György humorista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!