Programok

2016.08.14. 20:25

Programok, rendezvények Vas megyében augusztus 15-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 15-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

AUGUSZTUS 20.

Csocsó, török tánc és más Merseváton

Mersevát - A merseváti falunap hőlégballon-bemutatóval kezdődik augusztus 20-án (szombat) reggel 7 órakor, aztán a faluébresztő Trixi-Taxi következik. Ezután indulhat a program: lesz utcák közötti focibajnokság, gobelin- és festménykiállítás, csocsóbajnokság, kézművesfoglalkozás, sütivásár, lecsófőzőverseny, török néptáncosok bemutatója, a merseváti óvodások műsora. A színes falunapi programból természetesen nem marad ki az államalapításról és az új kenyérről való megemlékezés sem: az új kenyér szentelése 15.30-kor kezdődik. A folytatásban: tánc- és karateshow, lovas bemutató, gulyásparti, Dömötör Balázs zenés műsora, a mulatós Pacsirták föllépése, tombolasorsolás, tűzijáték és bál. A szervező az önkormányzat és a Merseváti Ifjúsági Baráti Egyesület.

A Váradi Roma Café is föllép

Torony  - A II. Toronyi Kenyérünneppel egy időben rendezik meg a Roma Kulturális Fesztivált augusztus 20-án a művelődési ház mögött található rendezvénytéren. A kulturális kínálatból a teljesség igénye nélkül: 8-kor zenés ébresztő a toronyi illetőségű Boglya zenekarral, 15 órakor a Ferrum Színházi Társulás mutat be mulatságos színpadi játékot. A szombathelyi társulat „őstörténete” Toronyba vezet: az alapító-művészeti vezető Török Gábor anno itt hozta létre a Bodárkát. A Ferrum után a szintén toronyi Szamóca Színház következik, 20 órakor: jön a Váradi Roma Café.

AUGUSZTUS 19.

Eltérő kultúrák találkozója lesz

Ikervár - Szerb és spanyol vendégekkel ünnepli az idén augusztus huszadikát a település. Pénteken 17 órakor „Hol vagy, István király?” címmel kezdődik megemlékezés a művelődési háznál, amelynek keretében átadják az Ikervár község szolgálatáért emlékérmet. Hat órától a spanyol Rebulir folkegyüttes, majd a szerb Mladost néptáncosai lépnek színpadra.

AUGUSZTUS 18.

Vaknyugat-premier Celldömölkön

Celldömölk - Martin McDonagh Vaknyugat (fordította Varró Dániel) darabjának bemutatójára készül a Soltis Lajos Színház. A kétfelvonásos, egész estés előadás nyilvános főpróbája augusztus 18-án (csütörtök) 19 órakor kezdődik a Koptik Odó utcai kamaraszínházban. Premier 19-én (péntek) 19 órakor, aztán 20-án (szombat) este is lesz előadás. Az ismerős ír valóságból táplálkozó karcos, kegyetlen, egyúttal költőien szép drámát a Soltis Lajos Színházban Bruckner Roland, Pesti Arnold, Horváth Viktória és Temesi Zsolt kelti életre. A Vaknyugat rendezője Nagy Péter István.

Fotók a folyó környékéről

Körmend - A Körmendi Napok programjában ma helyi amatőr képzőművészek, valamint fotósok mutatkoznak be. A Batthyány-kastély Sala Terrena Galériája ad helyet a körmendi amatőr alkotók munkáinak, a tárlat 17.30-kor nyílik meg a közönség előtt. A Batthyány Örökségközpontban A Rába és természeti környezete címmel fotókiállítás nyílik ugyancsak ma, 18 órakor. A városi kiállítóteremben mindeközben Ferencz Eszter restaurátor „lélekrétegei” várják az érdeklődőket: akár koncertek közben is. A Körmendi Napok 21-én ér véget.

AUGUSZTUS 17.

Lélekrétegek és emlékkoncert

Körmend - A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár kínálatában sokféle programból válogathatnak azok, akik ellátogatnak a Körmendi Napokra. Augusztus 17-én (szerda) 18 órakor Lélekrétegek címmel Ferencz Eszter restaurátor-képzőművész munkáiból válogat a Városi Kiállítóteremben megnyíló bemutató. Augusztus 18-án (csütörtök) 17.30-kor körmendi amatőr képzőművészek mutatkoznak be a kastély Sala Terrenájában, 18 órakor a Batthyány Örökségközpontban a Rábát és természeti környezetét rögzítő fotókból nyílik kiállítás. A Szabadság téren 19 órakor Illés Lajos-emlékkoncert kezdődik, mások mellett Varga Miklós, Homonyik Sándor és Kalapács József közreműködésével.

AUGUSZTUS 16.

A betyárok lépnek a focipályára

Bejcgyertyános - Betyár Kupát rendeznek a helyi focipályán ma délután négy órától. Az erőpróbán Egervölgy-Szemenye, Sótony-Nyőgér valamint Bejcgyertyános gyermek- és ificsapatai mérkőznek meg.

KIÁLLÍTÁSOK

Szombathely. Magyar Nemzeti Levéltár, Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): ma 17 órakor Szent Márton emlékezete szülőföldjén című kiállítás megnyitója. Köszöntőt mond: dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): az OPSZ által összeállított „25 éves a polgár-őrség” kiállítás az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Zsidó Kultúra Háza (Zrínyi u. 17.): vasárnaptól csütörtökig 10-18 óráig látogatható a Szemtől szemben kiállítás. Az egyéni sorsokat és megéléstörténeteket fókuszába helyező kiállítás 957 archív fotográfián, 40 témán és 439 megszemélyesített emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését. Ezáltal a modern Szombathely 19-20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas betekintést. A kiállításban vissza-visszatérő csillagtükör motívuma a történelemmel és az egyes emberi sorsokkal való tudatos szembenézésre, valamint az önreflexióra, az egyén belső útjain való vándorlásra is lehetőséget teremt. Információ: 30-434-7570.

Iseum Savariense: kedd-szerda, péntek-vasárnap 10-17 óráig; csütörtök 10-18 óráig. Szent Márton és Pannónia. Kereszténység a római világ határán. Az Iseum Szent Márton emlékévében Pannónia ókeresztény emlékanyagának látványos válogatását tárja az érdeklődők elé. Ezt az egybegyűjtött műtárgykincset még soha nem láthatták az érdeklődők, sem Magyarországon, sem másutt. Több mint tucatnyi magyar múzeum és gyűjtemény mellett Mainz, München, Kismarton, Zágráb és Sisak adta kölcsön féltve őrzött kincseit, hogy lehetőségeinkhez mérten a legteljesebb képet alkothassunk Szent Márton koráról, a 4-5. századi pannóniai kereszténységről. „Márton Pannóniában, Sabaria városában született” - ez a mondat évszázadokon át Savaria-Szombathely ismertségét jelentette, és egyben a most nyíló kiállításunk vezérfonalául szolgált. A kiállítás november 30-áig tekinthető meg.

Acsád. Szociális otthon: Szent Márton szombathelyi emlékhelyei, Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton templomai, Pannonhalma, Magyarország Szent Márton nevét viselő települései, Magyarországi Szent Márton templomok, Európai Szent Márton templomok, és Szent Márton ábrázolások láthatók Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből. A tárlat szeptember 30-áig várja az érdeklődőket.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: Gódor József, a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület tagja, ”Történelmi tájak - válogatások 2016” című fotókiállítása megtekinthető szeptember 16-áig.

Kőszeg. Jurisics-vár, lovagterme: Pipacsmező - háborúk virágai címmel, a Kőszegi Művészeti Egyesület nemzetközi kiállítása augusztus 28-áig, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig várja a látogatókat.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: Rezesbanda, Pillanatok a 45 éves városi fúvószenekar életéből című jubileumi kiállítás megtekinthető augusztus 31-éig, hétköznapokon 10-17 óráig, szombaton 9-13 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!