Programok

2017.08.30. 12:05

Egész hónapban zsong Vas megye! Mutatjuk a szeptemberi programokat!

MEGYEI KÖRKÉP A Kulturális Örökség Napjai alkalmából több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem látogatható.

Vas Népe

Szeptember 1.

 

KŐSZEG Otto Potsch, a Borostyánkői Felsenmuseum alkotójának kiállítása nyílik 18 órakor a Jurisics-vár Lovagtermében. A kiállítás október 1-jéig látogatható nyitvatartási időben.

Szeptember 2.

 

CELLDÖMÖLK A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban szombaton tartják az idei Vas megyei vadásznapot. 9 órakor vadászkürtös térzenével indul a program, majd 9.30-kor a Vas megyei vadászok zászlójának fogadása következik. Köszöntőt mond Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke. 10 órakor ökumenikus Hubertus-misét tartanak. 10.45-kor fogadalmat tesznek az ifjú vadászok, kitüntetéseket, elismeréseket adnak át. 11.30-kor Trófea-, festmény- és gyermekrajz-kiállítás nyílik, a Diana Vadászhölgy Klub Vas Megyei Szervezete által hirdetett gyermekrajzpályázat eredményeit is ekkor hirdetik ki. 13 órától színpadi műsorokat láthatnak az érdeklődők. 17 órakor a vadételfőző-verseny, a borverseny, a pálinkaverseny és a Remete István lövészverseny eredményhirdetését tartják. 17.30-kor pedig az European Operett Hajmási Péter című operettelőadása kezdődik.

VASKERESZTES Szombaton Hagyományőrző napot és szüreti felvonulást szerveznek a településen. 14 órakor indul a szüreti felvonulás az Alpesi Fogadó és Borháztól, a Pilisvörösvári Fúvószenekar vezetésével. 15 órakor kiadják a hegybírói engedélyt a szüret kezdéséhez a falu végén, a szőlőhegy kapujában. 19.30-tól szüreti bál kezdődik a Takser Spatzen zenekarral.

SZAKONYFALU 16 órától ünneplik Szakonyfaluban a helyi néptánccsoport megalakulásának huszadik évfordulóját.

CSEPREG Jókedv, színvonalas programok, léggömb, ugrálóvár, málnaszörp, sör és palacsinta várja a kilátogató családokat szombaton 15 órakor a csepregi Malomkert játszótéren. Az eseményen köszöntik a város 2016-ban és 2017-ben született új polgárait is. A jó hangulatról a Vocal Spirit, a Csepregi Vegyeskar Egyesület és a győri Vaskakas Bábszínház művészei gondoskodnak. E-mellett elültetik a város fáját.

SÁRVÁR Poniklo Imre szólóestjére várják az érdeklődőket 21 órakor a Nádasdy-vár udvarán. A koncert után közös zenés tábortűzre invitálnak mindenkit - immár hagyományosan. A lángok a sárvári könnyűzene eltávozott szolgálóinak emlékére gyúlnak majd.

 

Szeptember 3.

 

SZOMBATHELY HANG-TÉR-KÉP: a Mesebolt Bábszínház és partnerei családi évadnyitója Szombathely Fő terén 14 órától 19 óráig. A programok között szerepel a Zabszalma együttes gyermekkoncertje, a Mesebolt Bábszínház Batu-tá kalandjai című előadása, a Ziránó Színház Babszem Jankó produkciója és a Dr. Pesovár Ernő AMI néptáncbemutatója. Mindeközben folyamatosan kézművesfoglalkozásokkal, játékokkal és zenével várják a kicsiket és a nagyokat. A belépés díjtalan, de az esemény rossz idő esetén elmarad.

Szeptember 9.

 

SZOMBATHELY Újra Big Band Fesztivált tartanak Szombathely Fő terén szeptember 9-én. A XI. Szombathelyi Big Band Fesztiválon szombaton 16 órától hazai és külföldi zenekarok szórakoztatják a közönséget. 20 órától pedig Isis Big Band és Malek Andrea-koncert lesz.

SZOMBATHELY A Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány idén is megszervezi családi PICnikjét. 9 órától 14 óráig várnak mindenkit szeretettel a Herényiek Házába.

SZENTGOTTHÁRD Mozgalmas nap lesz a városban: 10 órától a Zöld Szentgotthárd programra várják az érdeklődőket a Várkertbe, ezzel összekötve tartják a IV. Szentgotthárdi Vadásznapot. 10 órakor vadászmise lesz, 11.15-től előadást hallhatnak az érdeklődők élelmiszereink állapotáról, 15 órától pedig A legszebb konyhakertek verseny eredményhirdetését tartják. Ezzel egyidejűleg az Őr-Nyék Hagyományőrző Alapítvány Lovakrul - Hármashatár történelmi lovastalálkozó és viadal címmel lovas hagyományaink bemutatására és népszerűsítésére lovasnapot rendez, szintén a Várkertben. 14 órától hagyományőrző bemutatókat láthatnak az érdeklődők.

Szeptember 16.

 

BORGÁTA Ismét megszervezik a LESZ Fesztivált a településen. Előszüreti fesztivál Ladatalálkozóval, szépségversenynyel, felvonulással, hastánccal, koncerttel - így lehetne röviden összefoglalni a történéseket. A felvonulás 10.15-kor indul a fürdőtelepről, 13 órától lehetőség lesz élményautózásra, 14.30-tól ladás ügyességi versenyek kezdődnek. 19.30-tól a Leander Kills koncertje zárja az eseményt.

SZOMBATHELY Ismét Muzikum Promenádra várják az érdeklődőket a Savaria Múzeum kertjébe. Ezúttal a Városi Fú-vószenekar koncertjét hallhatja a közönség. Kezdés 10.30-kor.

Szeptember 17.

 

SZOMBATHELY Kutyás Családi Piknik lesz a Fekete István Állatvédő Egyesület és Kunhegyesi Tibor babérkoszorús kutyakiképző mester szervezésében Torony-Dozmat határán, a Kutyás Univerzumban. Egész napos családi és kutyás programokkal várják a kilátogatókat. A rendezvényen felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, valamint szeretnék a gyermekeket játékos módon bevezetni a állattartás rejtelmeibe. Ezzel egyidejűleg örökbefogadottak találkozójára is várják - természetesen gazdáikkal együtt - azokat a kutyákat, amelyek egykor a FIÁE mentettjei voltak.

Szeptember 18.

 

BÜK Ismét Olvasószemüveg a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár színháztermében. 19 órától Karafiáth Orsolya beszélget Koncz Zsuzsával.

Szeptember 22.

 

KŐSZEG A vasi kisváros legtöbb embert megmozgató rendezvénye a Kőszegi Szüret és az ehhez kapcsolódó Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó 22-én kezdődik és 24-éig tart.

Szeptember 23.

 

ŐRISZTENTPÉTER, SZALAFŐ Szeptember 23-án megnyitja kapuit a XIV. Őrségi Tökfesztivál. 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik az esemény, majd ökumenikus terményáldás lesz. Napközben kézműves- foglalkozással, töklámpásfaragással várják az érdeklődőket. 13 órától kulturális műsor kezdődik, 17 órakor az Ismerős Arcok koncertjét hallhatják a látogatók. 18.30-kor megválasztják a Tökkirályt, 19 órakor pedig kezdődik a töklámpás felvonulás, amelyen közreműködik a Budapest Marching Jazz Band. Szalafőn hagyományos foglalkozásokkal, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes bemutatásával és kulturális műsorokkal várják az érdeklődőket. Vasárnap is folytatódnak a programok Őriszentpéteren, 16 órakor Odett koncertje zárja a rendezvényt.

Szeptember 26.

 

SZOMBATHELY Koncz Zsuzsa lemezbemutató koncertjét hallhatja a közönség 19 órától az Agora - Művelődési és Sportházban. Koncz Zsuzsa Vadvilág című stúdióalbuma 2016-ban jelent meg - ezt mutatja be.

Szeptember 28.

 

SZENTGOTTHÁRD Szeptember 28-án kezdődnek a Kern-Koltai napok. 19 órától Lerajzolom percek alatt címmel Koltai Róbert önálló zenés kabaréját láthatják az érdeklődők a színházban. 29-én A miniszter félrelép című film vetítése után beszélgetés lesz Kern Andrással és Koltai Róberttel a film bemutatásának huszadik évfordulóján a Csákányi László Filmszínházban. 30-án 19 órától a Vígszínház és az Orlai Produkciós Iroda közös, A kellékes című előadását láthatja a közönség Kern Andrással a színházban.

Szeptember 29.

 

KÖRMEND Mikó István rendezésében Rejtő Jenő A négy piros dugóhúzó című komédiáját láthatja a közönség 19 órától a Batthyány Örökségközpont színháztermében.

Szeptember 30.

 

JÁNOSHÁZA Szeptember 30-án ismét megnyitja kapuit az Almafesztivál Jánosháza főterén - immár negyedik alkalommal. A rendezvény szervezője a jánosházi önkormányzat - a Szív Egyesülettel közreműködésben. Jó zenékből és izgalmas ízekből ez alkalommal sem lesz hiány. Fellép a Kelemen Kabátban, a sztárvendég pedig az R-GO zenekar lesz.

Kulturális Örökség Napjai Vas megyében

MEGYEI KÖRKÉP A Kulturális Örökség Napjai alkalmából több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem látogatható.

Szeptember 16-án és 17-én Vas megyében is számos olyan épület lesz látogatható, amely egyébként nem, a folyamatosan nyitvatartók pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt.

Vas megyében a Kulturális Örökség Napjai programsorozatához csatlakozott a döröskei Szent Jakab-templom, a kőszegi Arany Egyszarvú Patikamúzeum. Szintén Kőszegen kinyílik a látogatók előtt az evangélikus templom tornya és a Hősök tornya, valamint a Tábornokház. De ha már Kőszegen járunk, ejtsük útba az izraelita temetőt, a Jézus Szíve plébániatemplom tornyát, a Jurisics-várat, a Kelcz-Adelffy Árvaház, volt kőszegi tanítóképző épületét, a református templomot vagy a Szent Imre-templom tornyát - itt mind várják az érdeklődőket. Emellett a szergényi helytörténeti gyűjteménybe, valamint a szombathelyi Vasivíz Zrt. Vízműtörténeti Múzeumába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!