Programok

2017.08.14. 17:30

Intelligens anyag kerül fókuszba Oszkón

OSZKÓ - Kétnapos lesz a vályogépítészeti program a szőlőhegyen - szombaton kezdődik, és előkészítik a Gyüttment Fesztivált.

Pogács Mónika

- A fesztivál gyakorlati műhelyfoglalkozásaként egy pavilonépületet készítünk, mely közkincstérként , csereberetérként szolgál majd az egy héttel később kezdődő Gyüttment Fesztiválon - mondta el Bihari Ádám főszervező. Az építész egyben a vályog anyagának kutatója, hozzátette: az objektum ideiglenesen épül fel a szőlőhegyen, később a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumba kerül. A vályogépítészeti fesztiválon elsősorban az ország, de a régió, Közép-Európa szakemberei is tartanak előadást. A hazai és nemzetközi építészek közösen készítik el két nap alatt az épület falait vályogból. Közben videoinstalláció születik. - A cél, hogy bemutassuk a természetes építőanyagokban rejlő lehetőségeket és az ökologikus anyagok természetben való körforgását - hangsúlyozta Bihari Ádám. A szervezők Közép-Európa első vályogépítészeti fesztiváljának a Regio Earth nevet adták. A szakemberek a vályogban, mint építőanyagban, a kortárs lehetőségeket vizsgálják.

- A szakértők mellett a vályogépítészet iránt érdeklődőket, kivitelezőket, azokat az építtetőket, érdeklődőket, laikusokat is szívesen látjuk, akik szeretnének több információt kapni a témában - avatott be a rendezvény további céljaiba is az építész.

Pavilon épül a vályogépítészeti fórum idején Fotó: Pogács Mónika

Arról, hogy a vályognak mekkora szerepe van, lehet az építészetben, Bihari Ádámnak karakteres véleménye van:
- Egészen konkrétan csak ebben látok jövőt. Egy lakóépület bontás után, ha ahhoz modern építőanyagot használtak, veszélyes hulladéknak minősül, lerakókba kerül, a termőföldtől foglal el helyet. A modern építőanyagokhoz használt műanyagok, kemikáliák nem állnak a végtelenségig rendelkezésre - sorolta az építész. - Életünk egyharmadát lakóházunkban töltjük. Nem mindegy, milyen körülmények között. A vályog páraszabályozó képességgel rendelkezik, intelligens építőanyag, és ökotudatos ember az, aki ezt használja - hozott meggyőző érveket a hagyományos építészeti alapanyag mellett a kutató.

Szerinte arra, hogy a kortárs építészetben ennek helye van, mi sem jobb bizonyíték, mint hogy a skandináv országokban a felső vezetőknek készül vályogból a háza. Ezek az államok már helyén kezelik, értékelik a vályogot, ideje, hogy itthon is ezt tegyük. Egyebek között erre a szemléletformálásra is szolgálhat majd a hétvégi oszkói eszmecsere és fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!