Programok

2017.08.23. 09:29

Kalandra fel! - Programtippek Vas megyében

Ezen a héten is izgalmas programok várják Önt Vas megyében.

Vas Népe

KONCERT

Szombathely. Fő tér: augusztus 27-én, (vasárnap) 22 órakor a Savaria Szimfonikus Zenekar, karneválzáró koncertje.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben, keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

I.számú Idősek Klubja (Gagarin u. 24.): augusztus 29-én, (kedd) 13 órakor Bűnmegelőzési vetélkedő.

Kőszeg. Virágudvar (Táblaház u. 11.): augusztus 24-én, (csütörtök) 10 órakor ingyenes vezetésre invitáljuk a kertek-növényvilág kedvelőit. Összesen több mint 240 fajta növény, ehető virágok, körülbelül 80 féle gyógy- és fűszernövény, friss zöldségek, tudnivalók az ökokertészkedésről.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

Döbörhegy. augusztus 26-án, (szombat) nyárbúcsúztató falunap. 12 órától főzőverseny. 14 órától kulturális és szórakoztató műsorok. 17 órától, a bagolytúra és a főzőverseny eredményhirdetése. A napot bállal zárják, ahol Hercegh Zoli szolgáltatja a zenét.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Szertárból múzeum című kiállítás a hajdani biológia-szertáraknak állít emléket, megjelenítve az egyre erősödő természetvédelmi mozgalmak hatásait a szertárak jelenkori gyarapítására. Találkozunk az egykori szertárak funkcióját átvevő digitális világgal, amely sokszínűségével ugyan szélesre tárja a megismerés lehetőségét, de nem helyettesítheti a megtekinthető, körbejárható, esetenként kézbe vehető preparátumokat. A tárlat augusztus 31-éig tekinthető meg. A Fényérzék kiállítássorozat Személyes című kiállítása december 21-éig tekinthető meg. Ezüstbe zárt világegyetem, Gothard Jenő fotólemezei 1882–1905 című kiállítása december 21-éig várja az érdeklődőket.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig.  Fényérzék – Kép-átmenetek. Fényképek a hagyományos közösségek életében. Kiállításmegnyitó. A hagyományos falusi közösségek jellemzően az emberélet fordulóit, az átmenet rítusait örökítették meg az első fényképeken, hiszen ezek jelentették – jelentik ma is – az egyéni életút nagy eseményeit. A születés/keresztelés/paszita, az esküvő/lakodalom, valamint a halál/temetés/tor vagy az elsőáldozás, a konfirmáció, a sorozás, azaz a regruta lét, meg a többiek mind az életállapotban történő változás mérföldkövei. A fotográfia ezek egy-egy pillanatát rögzítette. Kép-átmenetek születtek. A fényképeket olykor többletjelentéssel ruházták fel – a kiállítás erre is mutat példákat. A tárlat november 5-éig tekinthető meg.

Szombathelyi Képtár: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Fényérzék kiállítássorozat Fotó/szintézis című kiállítása nyílt. A tárlat a képzőművészet és a fotográfia között von izgalmas párhuzamot. A mintegy 100 művész közel 300 alkotását felvonultató kiállítás első részében a portré fejlődését mutatjuk be a kezdeti miniatűröktől, árnyképektől egészen a mai szelfikig. A kiállítás szeptember 24-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Magyar Nemzeti Levéltár, Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): „Szombathely mindenkép(p)en" amatőr- és műkedvelő fotósok Szombathelyen 1899–1990 című kiállítás augusztus végéig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár: a képeslevelezőlap-gyűjtők országos kiállítása. A tárlat megtekinthető szeptember 2-áig a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Kámoni Arborétum, Ökoturisztikai Központ: a Háromlelkű Babavilág kiállítás, Tóth Erika porcelánbaba gyűjteményét bemutató tárlat. A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 24-éig, minden nap 9–19 óráig.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben: Trianon, országzászlók, felszabadítás című tárlat látható; a fogadó helységben Zala megye települései képeslapokon; a középső teremben Vas megye települései címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Művelődési Ház: Sárvári járás települései képeslapokon címmel, kiállítás várja az érdeklődőket.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható. A Magyarországi Mindszenty Alapítvány tulajdonában levő tárgyakból nyílt kiállítás, amelyek szorosan kötődtek utolsó hercegprímásunkhoz.

Bucsu. Vasúti Őrház: a közlekedés története az emberiség történetével kezdődött. A 18. század végi ipari forradalom, a gőzgép és más technikai találmányok a közlekedésben is új lehetőségeket és igényeket hoztak. Ennek a kornak állít emléket az ausztriai határ melletti Bucsu községben található vasúti Őrház. Korhű berendezési tárgyai gyorsan változó világunk jelképei is egyben, hiszen láthatjuk, hogy 100 év alatt mekkora fejlődésen ment keresztül a technika. A kiállítás június 15. – szeptember 30. között, csütörtökön 14–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Répcelak. Répce Galéria: Garas Judit építőmérnök grafikáinak kiállítása. A tárlat szeptember 2-áig látogatható.

Kőszeg. Zwinger (Chernel u. 16.): augusztus 25-én, (péntek) 17.30-kor Trifusz Péter: Hiánygyűjtemény című kiállításának megnyitója. Köszöntőt mond: Miszlivetz Ferenc főigazgató. A kiállítást megnyitja: Bánfalvi István művészet-fogyasztó szociálpolitikus. A tárlat megtekinthető szeptember 29-éig, hétköznapokon 9.00–16.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Reczetár Ágnes grafikusművész, Visszatekintés című kiállítása megtekinthető szeptember 3-áig, hétköznapokon 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Mirosław Owczarek grafikusművész plakátkiállítása megtekinthető augusztus 31-éig, naponta 10–18 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítás, kastély főépület: „Körmend és a Batthyányak évszázadai". Erdélyi gránátalmák címmel, időszaki kiállítás a kastélykápolnában. Országos fazekas pályázat és kiállítás. Időszaki tárlat a parádés istállóban. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Batthyány kastély főépület – Díszterem: az Ajka Kristály – Kristály Világ címmel kiállítás nyílt, mely augusztus végéig látogatható.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Vasvár. Dr. Bendefy László Városi Könyvtár: „Ifjú Értékőrök a Vasi Hegyháton" című kiállítás október 31-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Polgármesteri Hivatal földszinti előcsarnoka: a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum és a Honismereti Klub szervezésében a Ciszter Emlékek Szentgotthárdon című kiállítás nyílt.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében. Új elemmel bővült a múzeum.

TÚRA

Kőszeg. augusztus 28-án, (hétfő) városnéző séta. Találkozó: 11 órakor a Tourinform irodánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!