Programok

2017.08.16. 15:35

Különböző zenei műfajok közös nyelven szólnak Őriszentpéteren

ŐRISZENTPÉTER Rendhagyó prímástalálkozóval várták a nyíltszívűeket tegnap-előtt a Hétrétország köztiválon. A programok még tartanak a hétvégén is.

Pintér Viktória

Sülyi Péter, az Őri Alapítvány elnöke, vasalt fehér vászoningben áll a színpadon. Azt mondja, a rendhagyó prímástalálkozó tiszteletére hazament átöltözni. És milyen jól tette, mert arra ért haza, hogy a vasalója be van dugva... Innen indulunk, egy egyéni történettel, hogy miképpen tudja a zene iránti tisztelet elhárítani a hétköznapi katasztrófákat. Aztán a főszervező végignéz a közönségen: - Ez most alapból egy rendkívüli találkozás. Így, ebben az összetételben még egyszer nem fogunk találkozni, egyedi konstelláció. Szükségünk van egymásra - adja át a szót a zenészeknek.

Lakatos Róbert, az est koncertmestere lép a színpadra. Kicsit pozicionálja azokat is, akik eddig kevésbé ismerték az együttest. Bár kötve hiszem, hogy bárki is úgy érkezett volna, hogy különböző nemzetek masírozó, egymás mellett felvonuló prímásainak találkozását várta volna. Mindenesetre jó volt hallani a kezdetekről, a baráti együttzenélésről és az ebből kinövő 2008-as áttörésről. A zenekar lemezét 2010-ben a neves világzenei szaklap, a brit Songlines is beválogatta Top of the World listájára, így egyik daluk, a Kalotaszegi szapora felkerült a magazin mellékleteként megjelenő válogatás CD-re is.

A rendhagyóságot pedig az adja, hogy a kísérletezéssel, az általuk birtokolt különös és egyedi zenei nyelvvel és ezzel a hihetetlen szakmai tudással mit tudnak kihozni egymásból a színpadon.

A formáció tagjai: a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, a világ egyik legjobb cimbalmosaként számon tartott Balogh Kálmán, Bede Péter játszik szaxofonon és más fúvós hangszeren, Gombai Tamás hegedűn, Doór Róbert nagybőgőn, Mester László, valamint Lakatos Róbert brácsán. A prímástalálkozó két kiváló énekesnője Herczku Ágnes és Korpás Éva. Hangjukkal, kisugárzásukkal, elevenségükkel megröptették maguk körül a hangszereket. Vagyis itt mindenki prímás: énekes prímások, szaxofonos prímások, cimbalmos prímások hangolják át az eddig ismert zenei világot. Hihetetlen, hogy mennyire belesimulnak a népzenei hagyományok Dresch Mihály Nyitány című kísérleti, improvizatív jazz-zenéjébe.

A világzene nagyjai, a rendkívüli prímástalálkozó tagjai összeálltak egy koncertindító fényképre Fotók: Szendi Péter

Az este polifonikus csúcsa egyértelműen a Fehér László balladájának három területről gyűjtött zenei anyaggal megszólaltatott, eklektikus és egyben végletekig szomorú világának megidézése. Ahogy a különböző térségek érzésvilága a zenében egymásra hullámzik, ahogy az emberi szomorúság és gyász, az elfojtott düh képes felidéződni a bőgő hosszan tűrő mélyen fájdalmas hangjában vagy az énekesek apró elrezegtetett torokhangjaiban.

Gömöri, eleki, Küküllő menti, pesti gyűjtésekből merítettek az együttes tagjai Fotó: Szendi Péter

A koncert végén együtt-éneklés, a közös gyökerek, a közös hagyomány éltetése, aztán elcsendesülés, ki-ki a maga útján viszi haza a zenét, elmenti rosszabb napokra az élményt, hogy legyen mihez visszanyúlni, ha elfogyna a szusz.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!