Programok

2014.01.14. 15:15

Akik az olaszrizlinget kedvelik

Az idén immáron negyedik alkalommal rendezik meg Csopakon az Olaszrizling szerintünk programot. Ennek keretében február elsején, szombaton olaszrizling kóstoló, vasárnap pedig olaszrizling borebéd lesz.

Rékai Zoltán

Az olaszrizling hazánk legelterjedtebb fehér szőlő- és borfajtája. Hazánk szinte valamennyi borvidékén termesztik, ám az eltérő talaj- és időjárási viszonyok, s az alkalmazott technológia miatt nincs két egyforma olaszrizling. Ez a szőlő különösen jól érzi magát a Balaton környékén, a Somló-hegyen, de Egerben is. A szakemberek körében van olyan nézet, hogy ez fajta alkalmas lehet a Nagy Magyar Fehérbor elkészítésére is.

Az idén immáron negyedik alkalommal gyűlnek össze Csopakon az olaszrizlingben hívő borászok, hogy megkóstolják egymás borait, közben pedig kicseréljék a fajtával kapcsolatos tapasztalataikat. Az Olaszrizling szerintünk rendezvény január 31-én zártkörű vacsorával kezdődik, ahol a meghívott borászok oszthatják meg a többiekkel az olaszrizlinggel kapcsolatos gondolataikat.

Légli Ottó olaszrizlingjeit is megkóstolhatják a borbarátok (Fotó: Rékai Zoltán)

Február elsején, szombaton két csopaki helyszínen: a Jásdi és a Szent Donát Pincészetben Nagy Olaszrizling Kóstoló lesz. A nagyközönség 13 órától sétáló kóstoló keretében ízlelheti meg harmincnégy hazai borász olaszrizlingjeit. Csak néhány név a résztvevő borászatok közül: a Balaton déli partjáról érkezik Légli Ottó, Egerből Gál Lajos, Balatonfüredről Figula Mihály, Balatonfőkajárról Feind Péter, Badacsonyból pedig borászatok sora mutatkozik be. Somlóról is több pincészet kínálja majd olaszrizlingjeit, így Kolonics Károly, Spiegelberg István, a Tornai Pince és a Kreinbacher Birtok. A kóstoló két helyszín busz szállítja majd a borbarátokat. A Szent Donát Pincében egy ültetett kóstolóval összekapcsolt szakmai előadás is.

Február 2-án, vasárnap 12 órától a Szent Donát Birtokon, valamint a Jásdi Borteraszon olaszrizling borebéd lesz, amelyet kiváló séfek készítenek. A Szent Donát Pincészetnél a Balatonszemesi Kistücsök étteremből Csapody Balázs, míg a Jásdi borászatban, a budapesti Laci Pecsenyéből Takács Lajos lesz a vendégséf.

A szervezők tájékoztatása szerint, a belépők korlátozott száma miatt mind a szombati, mind pedig a vasárnapi programra érdemes előre regisztrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!