Programok

2017.01.18. 17:40

Oroszy Csaba kiállításmegnyitója a Szombathelyi Képtárban

Szombathely - Csütörtökön 18 órakor nyílik meg Oroszy Csaba nagyszabású kiállítása a Szombathelyi Képtárban, a képzőművész fennállásának 50. évfordulója az apropó.

Ölbei Lívia

Az. Oroszy 50 - Fragmenta silentii című kiállítást Készman József művészettörténész ajánlja a közönség figyelmébe.

A meghívón olvasható az Oroszy Csabához kapcsolódó titokzatos hívószó is, hogy secretizmus . Oroszy az a művész - alkosson bármilyen terepen, műfajban, technikával -, aki szereti elméletileg-verbálisan is megalapozni mindazt, amit csinál. Sőt: a hirtelen felötlő, talán abszurd gondolat szerint szinte őt magát is ki kellene állítani , bele kellene helyezni az alkotásai közé a képtár impozáns terébe. Mégpedig azért, mert az Oroszy azon (manapság ritka) képzőművészek közé tartozik, akik a személyükkel, a megjelenésükkel, vagy inkább a létezésükkel is képviselnek valamit. A művészetüket képviselik.

Az alkotó nem pihen. Oroszy Csaba tárlatrendezés közben. Impozáns térben - impozáns művek
Fotó: Kaczmarski Ágnes

Bizonyára nincs olyan művészetkedvelő Szombathelyen, aki ne ismerné őt. És bár sokfélét alkot (a carrarai márvány madonnától a papírból való kísérleti munkákig), ha képet-műalkotást kell társítani hozzá, nagy valószínűséggel az expresszív, színekben, lendületekben tobzódó, saját szabott kereteiket minduntalan szétfeszítő, titkos jelentéseket, sejtéseket hordozó, valami szakralitást sem nélkülöző lángolások ötlenek föl először legtöbbünkben. Mostanában a szombathelyi Mesebolt Bábszínháznak is tervezett, készített díszleteket (ezeken is azonnal fölismerhetők a jellegzetes oroszys jegyek).

Száz szónak is egy a vége: 2010 után csütörtökön ismét a Szombathelyi Képtárban nyílik nagyszabású kiállítás az 1967-ben született képzőművész alkotásaiból. Ellenőrizhetjük, hogy így ötven körül mit gondol magáról, a világról - és majd meglátjuk, mit gondol róla a világ. És ha azt nem is várhatjuk el, hogy mindvégig hús-vér valójában is jelen legyen a saját tárlatán, csütörtök este biztosan találkozhatunk vele. Az Oroszy-kiállítás megnyitója 18 órakor kezdődik a Szombathelyi Képtárban. Lépcsőre fel! Tobzódás indul. (Folytatódik.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!