Programok

2013.03.08. 22:52

Programok, események, rendezvények Vas megyében március 11-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 11-től. Böngésszen, és válogasson!

ÁPRILIS 20.

Újra szőlőről, klímáról

Kőszeg - Április 20-án az idén is megrendezik a Szőlő és Klíma Konferenciát a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségsorozathoz kapcsolódva.

 

ÁPRILIS 13.

Lesz megint 24 órás vetélkedő

Szombathely - Az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata a hagyományokhoz híven  egy év kihagyással  újra megrendezi a középiskolások körében rendkívül népszerű Vas megyei Aludj máskor 24 órás vetélkedőt, amely idén április 13-14-én lesz.

Nagyszabású koncert Radics Gigivel

Nagyszabású koncertre készül a Savaria Szimfonikus Zenekar Radics Gigivel karöltve, a Megasztár 6. szériájának győztesével. A koncertet 2013. április 13-ra tervezik az AGORA Művelődési és Sportházba.

 

Április 7.

Áprilisban időközi voksolás

Szeleste - A helyi választási bizottság kitűzte az időközi polgármester-választás időpontját: április hetedikén voksolhatnak a választópolgárok. Részletek itt >>>

 

MÁRCIUS 23.

Lénárd Koppány emlékpark

Őrimagyarósd - Tavaly avatták fel a  fiatalon elhunyt ifjú, Hegyi Lénárd Koppány  emlékét megörökítő parkot a szülei,  a barátok, a helyi lakosok. Idén is lesz megemlékezés - tudtuk meg a szülőktől. Hegyi Vilmos elmondta, hogy március 23-án tisztelegnek a fiú emléke előtt a kis parkban, amelyben gyümölcsfákat ültettek.  Délelőtt 11 órakor nyitott gyalogtúrát indítanak Viszákra, az ottani  Tündérkertbe, majd visszatérve a parkba 14  órától   pálinka-mustra  és   gyümölcsoltás  veszi kezdetét.

Szelektíven gyűjtik - Ingyenes adható le az e-hulladék

Szombathely - A város több céggel közösen ismét lakossági szelektív elektromos és elektronikai hulladékgyűjtést (e-hulladék) szervez. A SZOVA Zrt. március 23-án 8 és 15 óra között helyezi ki hulladékgyűjtőket. A Kiskar, Bürü utca végén a parkolónál, a Mikes Kelemen, Károlyi Antal utca végén található régi buszfordulónál, a Körmendi úti hulladékkezelő telepen és a Bogáti úton, a kastélynál található buszfordulónál lehet leadni az elektronikai hulladékokat, berendezéseket. Gyűjtés során leadhatók háztartási kis- és nagyberendezések, szórakoztató elektronikai cikkek, képernyős elektronikai berendezések, számítógépek, telefonközpontok és egyéb irodatechnikai berendezések, elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, játékok, szabadidős és sportfelszerelések.

 

MÁRCIUS 22.

Tankok érkeznek a színházban

Körmend - Nagy durranásra készülnek a Rába-part kisvárosban. Március 22-én, pénteken Magyarország első számú rock csapata a Tankcsapda látogat Körmendre, főként azért, hogy bemutassák és népszerűsítsék legújabb kiadványukat. A zenekar a színház aulájában lép fel. A kapukat este hét órakor nyitják ki. Másfél órás koncert várható, fergeteges slágerekkel. A koncertre a Burnout zenekar hangol rá mindenkit. A Tankcsapda kilenckor áll színpadra.

Agora–Gyermekek Háza

Március 22-éig Matéria címmel kézműves sorozatot rendeznek 2–8. osztályosok részére, és Szent Mihálytól Péter Pálig címmel néprajzi sorozatot óvodásoknak és 1. osztályos csoportoknak.

Szombathelyi Vitalitas Galéria

Várnai Valéria (1936–2012) festőművész emlékkiállítása március 22-éig várja az érdeklődőket, hétköznapokon 13.30–17.30 óráig.

 

MÁRCIUS 18.

Életre kel a mese, a költemény 

Csepreg - "Szülőföldemen" címmel vers-és prózamondó találkozót rendeznek március 18-án, hétfőn délután két órától Petőfi Sándor emlékére a költő nevét viselő művelődési házban. 

Az alkalomhoz kötődően a művelődési intézmény ebben az évben is meghirdette a szülőföldhöz kapcsolódó rajz- és fotópályázatot. A költő gondolatait követve szűkebb pátriájuk tájait, épületeit, embereit örökíthetik meg a pályázók. Az alkotásokat archiválják, és azok  a digitális helytörténeti tárat fogják gazdagítani. A gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztályban a díjak átadása és a kiállítás megnyitása ugyancsak március 18-án lesz, 16 órakor,  a vers- és prózamondó találkozó záróakkordjaként. A program szervezésében a csepregi Olvasókör és a CSIN-talan Ifjúsági és Turisztikai Egyesület is részt vesz.

Hangverseny a Refektóriumban

Szentgotthárd - A Refektóriumban március 18-án 19 órától indul a Pannon Kapu Kulturális Egyesület és A Szentgotthárdi Muzsikáért Alapítvány közös hangversenybérlet-sorozata . Az első koncerten a Takács Jenő Zeneiskola Tanárainak koncertjét hallhatja a közönség.

 

MÁRCIUS 16.

Zárva az arborétum

A szombathelyi Kámoni Arborétumban a március 14-15-i tartós viharos szél jelentős kárt okozott, több tíz fát kidöntött vagy eltört, melyek közül néhány a sétautakat is elzárja vagy balesetveszélyt jelent. A károk felvétele és a veszélyelhárítás megkezdődött. Szerencsére az idős illetve értékes fák közül csak egy-kettő sérült meg vagy dőlt ki. A veszélyhelyzet és a folyamatos munka miatt az arborétum március 16. szombattól - március 19-én keddig, a jó idő ellenére zárva tart. Ezen a hétvégén sajnos Németh Máté kiállítása sem tekinthető meg emiatt, de hétfőtől április 14-ig minden nap nyitva lesz a kiállítás.

Blues Jam koncert

Blues Jam koncert lesz március 16-án, szombaton 19.30-tól a szombathelyi Malom sörözőben. Műsoron az együttestől megszokott repertoár.

Kutyás zsongás a természetben

Szombathely - Március 16-án 14 órától Tavaszi kutyás zsongást szervez a Fekete István Állatvédő Egyesület. Gyalogtúrára várják az érdeklődőket saját és egyesületi kutyusokkal. A gyülekező a Vízöntő utcai állatambulanciánál lesz. Rossz idő esetén a túra elmarad.

 

MÁRCIUS 15.

Vas megye március 15. kapcsán szervezett ünnepi rendezvényeit itt tekintheti meg.

Városi senior sakkbajnokság

Szombathely - Március 15-én, pénteken 9 órától rendezik meg a városi senior sakkbajnokságot a volt megyei sportigazgatóságon (Markusovszky u. 6.). Jelentkezni és érdeklődni a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft-nél lehet.

Kőszeg Vár Kupa asztalitenisz-verseny

Kőszeg - A Vas Megyei Asztalitenisz Szövetség, a kőszegi polgármesteri hivatal és a Bersek József Általános Iskola március 15-én, pénteken 9 órától a Bersek iskolában rendezi meg a Kőszeg Vár Kupa amatőr asztalitenisz-versenyt felnőtt férfi és női egyéni, középiskolás és általános iskolás kategóriában. Nevezni a helyszínen lehet 8.45-ig.

Vándortárlatot indít a művészkör

A Kőszegi Csók István Művészkör március 15-én-én, pénteken 10 órakor a Vépi Művelődési Ház és Könyvtárban indítja útjára vándorkiállítási sorozatát festményekből és fotókból. A tárlatot megnyitja, Kovács Péter, Vép város polgármestere. A tárlat megtekinthető április 2-áig.

A könyvtár zárva lesz

A nemzeti ünnepre való tekintettel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár és fiókkönyvtárai március 15-én, pénteken és 16-án, szombaton zárva tartanak.

 

MÁRCIUS 14.

Az internet káros tartalmairól

Vaskeresztes - A Vaskeresztesi Német Önkormányzat szervezésében, a helyi Községi Önkormányzat támogatásával előadássorozat indult a Közösségi Házban. Az első előadás a Designer drogok elleni fellépés címmel hangzott el, a második Az internet veszélyei címet viseli, március 14-én 18.30 órától lesz. A cél a fiatalkorúak védelme az internet káros tartalmaival szemben. A meghívott előadó ismét Varga Sándor százados a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályáról.

Vasi természettudósok arcképcsarnoka a Castrum Galérián

Vasvár - Vas megye természettudósainak arcképcsarnoka (Élettudományok, földtudományok, fizika, csillagászat, határtudományok, honismeret) címmel nyílik vándorkiállítás a Nagy Gáspár Kulturális Központ Castrum Galériáján március 14-én, csütörtökön 19 órakor. A félszáz plexikarcot készítette: Simon Gyula. A kiállítást megnyitja: Dr. Mészáros Ferenc, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese. Közreműködik a Kalinkó Népdalkör. A kiállítás április 20-ig tekinthető meg.

Természetgyógyász a betegségekről

Mészáros Endre természetgyógyász tart előadást március 14-én 17 órától a kőszegi Béri Balogh Ádám Általános Iskolában az egészségünk megőrzéséről és a betegségek legyőzésének újszerű módjáról, majd az előadás végén válaszol az érdeklődők kérdéseire. A belépés díjtalan.

Diákok emlékeznek a forradalomra

Szombathelyen az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékeznek a Savaria Egyetemi Központ hallgatói csütörtökön 10 órakor a 48-asok terén a Batthyány-szobornál. Ünnepi beszédet mond Pintér Bence, a bölcsészettudományi kar hallgatói önkormányzatának elnöke.

Elmarad a Huszártoborzó a Vasi Skanzenben

A 2013. március 14-re kialakult rendkívüli időjárásra való tekintettel a március 15-i városi ünnepségsorozat csütörtöki rendezvénye, a Vasi Skanzen területére 13:30-ra meghirdetett Huszártoborzó elmarad. A március 15-i városi ünnepségsorozat többi programja (március 14. csütörtök esti Csík koncert, március 15-i városi ünnepség, március 17-i vasárnapi családi rendezvény) változatlan időpontban és helyszínen kerül megrendezésre.

 

MÁRCIUS 13.

Kneipp témanap a Békeházban

Vasvár - A Kneipp jegyében rendez egészségnapot  a Vasi Hegyhát Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület és a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás Vasváron a Békeházban március 13-án, szerdán 14 órától. Fukszberger Imre társulási elnök köszöntője után egy, a Kneipp módszert taglaló kiadványt mutatnak be, majd a gyógynövények gyógyító erejéről és az öngyógyítás mechanizmusáról tart előadást dr. Borcsányi-Andits Mónika orvos, természetgyógyász. Az egészségmegőrző táplálkozásról Némethné Tóth Márta dietetikus, táplálkozási tanácsadó beszél az érdeklődőknek. Végül az egészségturizmus, egészségmegőrzés összekapcsolásának hegyháti lehetőségeit veszik számba a megjelent turisztikai szakemberek.

A tárogatók is 1848-at idézik

Gencsapáti - Bezák János és az intézmény gyűjteményéből nyílik kiállítás március 13-án 18 órakor a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtárban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékezetére. A megnyitón '48-as dalokat és indulókat játszik a Rózsafa tárogató-zenekar a maga nemében kuriózum az együttes is, Németh Tamás vezetésével. Az eseményen közreműködik továbbá a Kökörcsin, a Boróka, a Csicsergő együttes, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes.

Nyitott Akadémia Pál Ferenc atyával

Szombathely - A szorongástól az önbecsülésig címmel tart előadást a Pál Ferenc a lélek dolgaival foglalkozó Nyitott Akadémián március 13-án, szerdán 20 órától az MMIK-ban. Ugyancsak ő tartja Szombathely város nagyböjti lelkigyakorlatát a Székesegyházban március 21-22-23-án, 18 órától. Feri atya 2011-ben lett az angyalföldi Szent Mihály-plébánia helyettes plébánosa, előtte Óbudán volt lelkipásztor; mentálhigiénés szakember. 1986 és 1989 között válogatott atléta volt: magasugró.

Szabadságharcos relikviák vezetéssel

Szombathely - A Smidt Múzeum Közérdekű Muzeális Gyűjtemény március 31-ig zárva tart. Csoportokat előzetes bejelentkezéssel fogadnak. Március 13-án, szerdán 17 órakor és március 14-én, csütörtökön 10 illetve 14 órakor A szabadság nem kiváltságos fény...  tárgyak és emlékek 1848/49-ből a Smidt Múzeumban címmel a belépőjegy mellé ingyenes tematikus tárlatvezetésre várják a látogatókat, akik szabadságharcos relikviákat is láthatnak.

Szombathelyi Agora–Gyermekek Háza

Március 22-éig Matéria címmel kézműves sorozatot rendeznek 2–8. osztályosok részére, és Szent Mihálytól Péter Pálig címmel néprajzi sorozatot óvodásoknak és 1. osztályosoknak. 14-éig „Bokréta" elnevezéssel nemzeti ünnepünkhöz kötődő kézműves foglalkozásokat tartanak.

Sárvári Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár

Ma délután öt órakor a Sylvester Könyvbarátok Klubja rendezvényén Irodalmi barangolások Kárpátalján címmel Horváth László tart előadást.

Színház

Szombathely. Weöres Sándor Színház, Márkus-terem: A félkegyelmű című darabot láthatják ma 19 órakor a Básti Lajos tavaszi bérletesek.

Agora–Művelődési és Sportház

Ma este hét órakor Elton John & Tim Rice: Aida – musical az örök szerelemről. Rendező: Szurdi Miklós.

Kiállítások

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–szombat 9–17 óráig.

Szombathelyi Képtár, nyitva tartás: szerdán 10–18 óráig, csütörtökön, szombaton és vasárnap 14–18 óráig, kedden és pénteken csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján, hétfőn zárva.

Acsád. Szociális otthon, kastély: május 10-éig Sárosi István képes levelezőlap gyűjtő tárlata látható – Amerika csodálatos tájai, nemzeti parkjai, tűzhányói, a világ egyik legnagyobb sziklába vésett féldomborműve, sómező, kősivatag képeslapokon.

 

MÁRCIUS 12.

A szegények orvosára emlékeznek

Körmend - Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeznek a kisvárosban. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Körmendi Csoportja és a Szegények Orvosa Körmendért Alapítvány szervezi az ünnepséget, amelyen a gróf boldoggá avatásának 10. évfordulójára emlékeznek. Az ünnepség március 12-én 18 órakor kezdődik.

Szombathelyi Agora–Gyermekek Háza

Ma 14.30 órakor a Világjárók sorozat részeként dr. Vig Károly tart előadást India arcai címmel. Március 22-éig Matéria címmel kézműves sorozatot rendeznek 2–8. osztályosok részére, valamint Szent Mihálytól Péter Pálig címmel néprajzi sorozatot óvodásoknak és 1. osztályos csoportoknak. 14-éig Bokréta elnevezéssel nemzeti ünnepünkhöz kötődő kézműves foglalkozásokat tartanak.

Szombathelyi színház

Weöres Sándor Színház, Márkus-terem: Kézről kézre – ma 15 órakor. Krúdy Klub: Bábelna – vidám, zenés manipuláció egy részben – ma 19.30-kor.

Kiállítás

Szombathely. Vitalitas Galéria: Várnai Valéria (1936–2012) festőművész emlékkiállítása március 22-éig várja az érdeklődőket, hétköznapokon 13.30–17.30 óráig.

Oladi KIKI

„Versillusztrációk" – Tóthárpád Ferenc, Devecsery László, Balogh József verseihez készült rajzillusztrációkból összeállított kiállítás március 20-áig, naponta 8–18 óráig látogat-ható.

Kőszegi Hotel Írottkő, aula

A Kőszegi Csók István Művészkör Egyévesek lettünk című születésnapi kiállítása április 2-áig látható.

Rumi Rajki István ÁMK

Benkő Sándor fotóriporter, lapunk munkatársának a kiállítása várja az érdeklődőket a kisgalérián március 22-éig, a ház nyitvatartási idejében.

Répce Galéria

Dr. Alexay Zoltán természetfotós, biológus fotókiállítása április 6-áig látható.

Szentgotthárdi színház

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület rendezésében Löffler Willi hobbifotós kiállítása március 27-éig, hétköznapokon 8–16 óráig tekinthető meg.

Ki a civil? Mi a civil?  fórum

A Ki a civil? Mi a civil? fórumsorozat harmadik része március 12-én, 16.30-tól lesz a Mérték Egyesület Szolgabíró téri helyiségében Vasváron.

 

MÁRCIUS 11.

Színház

Szombathelyi Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub: ma 19.30-kor Bábelna– vidám, zenés manipuláció egy részben – bemutató előadás kezdődik.

Szombathelyi Agora–Gyermekek Háza

Március 22-éig Matériacímmel kézműves sorozatot rendeznek 2–8. osztályosok részére, valamint Szent Mihálytól Péter Pálig címmel néprajzi sorozatot óvodásoknak és 1. osztályos csoportoknak.Hétfőnként 15–18 óráig Leckeíró műhely várja a felső tagozatos általános iskolásokat,ahol biológia, kémia, természetismeret tárgyakból kaphatnak segítséget a diákok.

Kiállítás

Szombathely, Vitalitas Galéria: Várnai Valéria (1936–2012) festőművész emlékkiállítása március 22-éig várja az érdeklődőket, hétköznapokon 13.30–17.30 óráig.

Oladi KIKI

„Versillusztrációk”– Tóthárpád Ferenc, Devecsery László, Balogh József verseihez készült rajzillusztrációkból összeállított kiállítás látható március 20-áig, naponta 8–18 óráig.Ferences templom (Aréna u. 1., oldalfolyosó): Egyházi évfordulók és események, havonta változó anyag látható a templom nyitvatartási idejében.

Hegyfalui Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.)

Hétfőtől vasárnapig 8–18 óra között:Szil és térsége, valamint Nemesbőd, Csönge, Csényetelepülések és környékük láthatók képeslapokon.

Kőszegi Hotel Írottkő, aula

A Kőszegi Csók István Művészkör Egyévesek lettünk című születésnapi kiállítása április 2-áig látható.

Szentgotthárdi Színház

A Pannon Kapu Kulturális Egyesületrendezésében Löffler Willi hobbifotós kiállítása március 27-éig, hétköznapokon 8–16 óráig várja az érdeklődőket.

Acsádi szociális otthon, kastély

Május 10-éig Sárosi István képes levelezőlap gyűjtőtárlata látható – Amerika csodálatos tájai, nemzeti parkjai,tűzhányói, a világ egyik legnagyobb sziklába vésett féldomborműve, sómező, kősivatag képeslapokon.

Szeretet és a felelősség

Szombathely - Folytatódik a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség „Íme, az ember” című, II. János Pál pápának a test teológiájáról szóló tanításait bemutató nyilvános előadássorozata. A következő rendezvény Szeretet és felelősség címmel március 11-én 18 órakor kezdődik a Savaria Egyetemi Központ díszteremben. Az előadást dr. Németh Norbert egyetemi lelkész tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!