Programok

2016.11.02. 16:47

Programok, rendezvények Vas megyében

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

AUGUSZTUS 25.

Utcanyitó koncert

Szombathely, Művészete utcája (10:00) - A négy fős családi zenekar saját elképzelésük szerint tolmácsolja különböző népek zenéit, népi és modern zenekari hangszereken.

Az Ágról ágra nevet viselő, 4 fős családi zenekar legfiatalabb tagja  egy 7 éves fiúgyermek, aki figyelem teljes  dobolásával, lobogó szöszi hajával azonnal a közönség szívébe lopja magát, a 12 éves leánygyermek pedig fuvolajátékkal, furulyával és csengő hangjával varázsol. Az édesanya gitáron, basszusgitáron, gardonon és ritmushangszereken kísér. A zenekar frontembere, az édesapa, Bussy Gábor gitárművész, előadóművész, zenész és pedagógus. Főbb hangszerei: gitár, basszusgitár, kobza, kaval, furulyák, trombita, tekerő és egyéb népi és ütős hangszerek. Újszerű, izgalmas zenei formációjuk kellemes háttérzenét, szórakoztató térzenei előadást biztosít minden korosztály számára. Zenei repertoárjuk változatos,  dalaikat népzenei, rock- és jazzköntösben, többnyire fuzionálva tálalják, felkeltve ezzel akár egy összetett korosztályú és érdeklődésű közönség figyelmét is.

AUGUSZTUS 24.

Mérnökmozi a Karneválon

Szombathely - A Vas Megyei Mérnöki Kamara első alkalommal csatlakozik a programsorozathoz. Nap, mint nap közlekedünk, élünk Szombathelyen, Vas megyében, de sejtésünk sincs, hogy egy-egy létesítmény, berendezés, épített tárgy, emlék mérnöki alkotás. Ezt igyekszik a Mérnökök Savariától Szombathelyig című kisfilm szellemesen, mégis ismeretterjesztő módon megmutatni. Így talán a pályaválasztás előtt álló középiskolások is kedvet kapnak a mérnöki hivatáshoz.

A Mérnökmozi augusztus 24-től 27-ig 14 órától 19 óráig várja a közönséget.

Karnevál nyitó ceremónia

A karneváli forgatag epicentrumában, a Fő téri Forum Színpadon veszi kezdetét a több ezer éven átívelő időutazás. Öltsön jelmezt, és legyen tanúja az időkapu megnyitásának Ön is. Kezdés: 20:00.

JÚLIUS 29.

Ma mezitláb, hétfőn majd a városban

Kőszeg - Az Abért-tó körül szervez mezítlábas túrát ma az Írottkő Natúrparkért Egyesület. Nemcsak a cím kedvéért mezítlábas a túra: lábbeli nélkül kell teljesíteni. Tíz órakor indulnak a 87-es főút mellől, a parkolóból. Hétfőn a város lesz a középpontban: Kőszegen nyaralók, csak egy napra ide látogatók, valamint kőszegiek és környékbeliek is részt vehetnek a 11 órakor induló városnéző sétán. A Tour-inform iroda előtt találkoznak a várost felfedezni vágyók.

JÚLIUS 28.

Thrash-, death-, black-metal

KÖRMEND Július 28.-án, pénteken kezdődik az ország legjelentősebb underground extrém metal fesztiválja, a zalai Age Of Agony által szervezett V. Total War. A Rába Szabadidőcentrumban két nap alatt 16 thrash-, death- és black-metal stílusú zenekar lép fel, ezek többsége külföldről érkezik. Az underground színtér olyan ritkán látható kiválóságai lesznek jelen, mint a lengyel Throneum és Graveland, a svéd Demonical, a cseh Silva Nigra vagy a mexikói Armada. A fesztivál pénteken délután öt órakor kezdődik, ezen a napon hét közreműködőt láthat a közönség. Szombaton egy órával korábban indul a program, s ekkor kilenc zenekar lép fel.

JÚLIUS 22.

FUNKY

Kőszegen, a Csónakázó tónál szombat este héttől a BigBox ad koncertet, majd Berzek, Köry és Millero zenél.

BULIZENEKAR

Balogunyomban, a sportpályán szombat este a Delta bulizenekar játszik. Előttük D.J. Nyaki szórakoztatja a jelenlévőket.

KARITATÍV

Halogyon két napos falunapi és jótékonysági rendezvényt tartanak. A program keretében szombaton délután egytől Delhusa Gjon, fél négytől Csoszesz, majd a Kredenc lép fel. Vasárnap délután többek között a Sorry 'N, az Övön Alul zenekar, Katy, M.C. Hawer és Tekknő, valamint Lagzi Lajcsi szerepel még a településen.

Elektronikus party

SZOMBATHELY Kovács Tamás, azaz Tomy Montana lesz a házigazdája, s egyben az egyik fellépője a Cabana Garden szombat esti partijának. A house mellett elkötelezett gyöngyösi lemezlovashoz a még teljesebb élmény érdekében a deep house és nu disco műfajok hazai nagyágyúja, a budapesti Nigel Stately, valamint a 2014-ben megalapított Used Disco csapat kiválóságai, Nagy Máté és Stamp Tamás csatlakoznak.

Motoros felvonulás, koncertek

JÁNOSHÁZA Szombat délután kettőtől tartja alakuló rendezvényét és első találkozóját a jánosházi motoros egyesület. A programban a motoros felvonulás és a streetfighter show mellett délután négytől folyamatosan koncertek is helyet kapnak, ez utóbbi közreműködői két óránkénti váltásban az ír kocsmarockot játszó veszprémi Mad Man's Crew, valamint a V2 Raiders Band, a Twister, a Blues Company és az AC/DP lesznek.

JÚLIUS 21.

SALSA

Szombathelyen, az X.A. Dance Clubban péntek este kilenctől salsa és bachata partiba várják a táncolni vágyókat.

KLUB

Szentgotthárdon, a Klub 9-12 színpadon péntek este kilenctől a Tuzsu Junior Band és a Húrfúzió játszik. Előbbi zenekar szombaton is fellép a határ menti városban, a máriaújfalui városrészi nap programjában működnek közre.

Színpadon a rock nagyjai

SZOMBATHELY Három napon át az Emlékmű domb környéke lesz a vasi megyeszékhely zenei életének a központja, pénteken, szombaton és vasárnap különböző műfajú előadók veszik birtokba a színpadot. Péntek délután öttől mulatós napot tartanak, ennek fellépői Tim-Tom, Rony, Márió, MC Hawer és Tekknő, Matyi és a Hegedűs, valamint a 3+2 együttes lesznek. Szombaton a rock nagyjai, az Omega és a Karthago következnek, előttük a Mágikus Mintha zenél, vasárnap pedig Demjén Ferenc lesz a főszereplő, de a zárónapon az Első Emelet dalait bemutató Emelet Projekt és a Red Rockets is színpadra lép.

Koncertdömpinget kínál a fürdőváros

BÜK Dömpinget kínál a kulturális programokból a XII. Gyógy- Bor Napok sorozata a fürdővárosban, s a zenei rendezvények ezen belül is hangsúlyos szerepet kapnak. A vasárnapig tartó fesztivál minden fellépőjét lehetetlen felsorolni, ízelítőként említünk csak pár nevet a kínálatból. Pénteken Pély Barna, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, Takáts Tamás Blues Band, Fenyő Miklós és Ed Philips & the Memphis Patrol koncert lesz, szombaton a Zaporozsec, a Kiscsillag, az Intim Torna Illegal és az Anna & the Barbies is játszik, vasárnap a Bohemian Betyars és az Ocho Macho lép még fel.


KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás – mely Vas megye őskorát bemutató tárlat. Szertárból múzeum című kiállítás a hajdani biológia-szertáraknak állít emléket, megjelenítve az egyre erősödő természetvédelmi mozgalmak hatásait a szertárak jelenkori gyarapítására. Találkozunk az egykori szertárak funkcióját átvevő digitális világgal, amely sokszínűségével ugyan szélesre tárja a megismerés lehetőségét, de nem helyettesítheti a megtekinthető, körbejárható, esetenként kézbe vehető preparátumokat. A tárlat augusztus 31-éig tekinthető meg. A Fényérzék kiállítássorozat Személyes című kiállítása december 21-éig tekinthető meg. Ezüstbe zárt világegyetem, Gothard Jenő fotólemezei 1882–1905 című kiállítása december 21-éig várja az érdeklődőket.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig.  Fényérzék – Kép-átmenetek. Fényképek a hagyományos közösségek életében. Kiállításmegnyitó. A hagyományos falusi közösségek jellemzően az emberélet fordulóit, az átmenet rítusait örökítették meg az első fényképeken, hiszen ezek jelentették – jelentik ma is – az egyéni életút nagy eseményeit. A születés/keresztelés/paszita, az esküvő/lakodalom, valamint a halál/temetés/tor vagy az elsőáldozás, a konfirmáció, a sorozás, azaz a regruta lét, meg a többiek mind az életállapotban történő változás mérföldkövei. A fotográfia ezek egy-egy pillanatát rögzítette. Kép-átmenetek születtek. A fényképeket olykor többletjelentéssel ruházták fel – a kiállítás erre is mutat példákat. A tárlat november 5-éig tekinthető meg.

Szombathelyi Képtár: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Fényérzék kiállítássorozat Fotó/szintézis című kiállítása nyílt. A tárlat a képzőművészet és a fotográfia között von izgalmas párhuzamot. A mintegy 100 művész közel 300 alkotását felvonultató kiállítás első részében a portré fejlődését mutatjuk be a kezdeti miniatűröktől, árnyképektől egészen a mai szelfikig. A kiállítás szeptember 24-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Magyar Nemzeti Levéltár, Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): „Szombathely mindenkép(p)en" amatőr- és műkedvelő fotósok Szombathelyen 1899–1990 című kiállítás augusztus végéig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár: július 15-én, (szombat) 9.30-kor a képeslevelezőlap-gyűjtők országos találkozója és kiállítása. „Képes levelezőlapok a Nagy Háborúban (1914-1918)" címmel diavetítéses előadást tart Dr. Petercsák Tivadar Egyetemi tanár, az MTA doktora ny. múzeumigazgató – bemutatja, hogy milyen szerepe volt a műfajnak a háborúban., illetve milyen típusú lapokat jelentettek meg a katonák és a hátország számára ezekben az években. Az előadás után kerül sor a kiállítás megnyitására, majd a gyűjtők részére emléklapok átadására. A kiállítás megtekinthető szeptember 2-áig a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Cafe Frei (Fő tér 24.): Foglyul ejtett lélek – A Vas megyei Prémium magazin fotográfiái. A Vas megyei Prémium magazinban megjelent fotók mindegyikéről elmondható, hogy valóban foglyul ejtik a lelket. A háromhavonta megjelenő kiadvány két tehetséges fotográfusa, Zergi Borbála és Timár Gergely ugyanis három éve dolgozik azon, hogy minél hitelesebben és szebben adja vissza az interjúk készítése közben átélt élményeket. Ezek az érzékeny fotográfiák az egyszeri találkozás emlékét őrzik. A magazin készítői most közreadnak egy válogatást azokból a képekből, amelyek különleges személyiségekről készültek. Azokról, akik megtiszteltek minket a bizalmukkal, és elmesélték nekünk történetüket. A tárlat augusztus 20-áig megtekinthető.

IDA Lakberendező Stúdió és Galéria (Petőfi S. u. 39.): a 2017. évi Bloomsday nyitó rendezvényeként, kortárs alkotók munkáiból rendezett kiállítás nyílt 1/3 Nap címmel. Kiállító művészek: Vörös Ferenc - festmény, grafika. Gadóczy József – festmény, grafika, Muhammet Kolsuz – fotó. A kiállítás megtekinthető július 14-éig.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben: Trianon, országzászlók, felszabadítás című tárlat látható; a fogadó helységben Zala megye települései képeslapokon; a középső teremben Vas megye települései címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Művelődési Ház: Sárvári járás települései képeslapokon címmel, kiállítás várja az érdeklődőket.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható. A Magyarországi Mindszenty Alapítvány tulajdonában levő tárgyakból nyílt kiállítás, amelyek szorosan kötődtek utolsó hercegprímásunkhoz.

Bucsu. Vasúti Őrház: a közlekedés története az emberiség történetével kezdődött. A 18. század végi ipari forradalom, a gőzgép és más technikai találmányok a közlekedésben is új lehetőségeket és igényeket hoztak. Ennek a kornak állít emléket az ausztriai határ melletti Bucsu községben található vasúti Őrház. Korhű berendezési tárgyai gyorsan változó világunk jelképei is egyben, hiszen láthatjuk, hogy 100 év alatt mekkora fejlődésen ment keresztül a technika. A kiállítás június 15. – szeptember 30. között, csütörtökön 14–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Jurisics-vár, Lovagterem: Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállítása megtekinthető július 31-éig, naponta 10–17 óráig.

Virágudvar (Táblaház u. 11.): július 13-án, (csütörtök) 10 órától ingyenes vezetésre invitálják a kertek–növényvilág kedvelőit.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Tahin Gyula fotóművész, Föld rajzok című kiállítása július 30-áig megtekinthető, hétköznapokon 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Balogh Márta, Mi Camino – Az én utam című fotókiállítása megtekinthető július 31-éig, naponta 10–18 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítás, kastély főépület: „Körmend és a Batthyányak évszázadai". Erdélyi gránátalmák címmel, időszaki kiállítás a kastélykápolnában. Országos fazekas pályázat és kiállítás. Időszaki tárlat a parádés istállóban. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Batthyány kastély főépület – Díszterem: az Ajka Kristály – Kristály Világ címmel kiállítás nyílt, mely augusztus végéig látogatható.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Celldömölk. Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, Móritz galéria: a 34. Magyar Sajtófotó pályázat válogatás kiállítása. A kiállításnak köszönhetően bárki bepillantást nyerhet a magyar fotóriporterek lenyűgöző és izgalmas világába, illetve a képek segítségével felidézheti a 2015-ös év legemlékezetesebb pillanatait is. A kiállítás július 28-áig várja az érdeklődőket.

Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, I. emeleti galéria: „Utazás a lelkem óceánján..." címmel, Kóborné Bognár Katalin amatőr festőművész alkotásaiból nyílt tárlat, mely július 20-áig látogatható.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Vasvár. Dr. Bendefy László Városi Könyvtár: „Ifjú Értékőrök a Vasi Hegyháton" című kiállítás október 31-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében. Új elemmel bővült a múzeum.

TÚRA

Kőszeg. július 17-én, (hétfő) városnéző séta. Találkozó: 11 órakor a Tourinform irodánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!