Programok

2013.12.30. 13:20

Programok, rendezvények Vas megyében december 30-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 30-tól. Böngésszen, és válogasson!

JANUÁR 18.

Téli álmot alvó szezon

Szombathely - Január 18-án a Blues Jam, Cserga és Barátai és a Crazy Daisy Jug Band blues-estjére hívják a műfaj kedvelőit a Végállomás Klubban.

Kisvakond mesejáték

Szentgotthárd - A Magyar nyelvű kisvakond mesejátékra várják az érdeklődőket a Master of Puppets Theatre. Az előadás január 18-án szombaton 11 órától lesz a szentgotthárdi Színházban.

Brazil hangulatú bál

Sárvár - Városi bál lesz brazil partival január 18-án a Gárdonyi iskola tornacsarnokában. Kapunyitás 19 órakor. Fellép a soproni Brazil Samba Capoeira Iskola. Zenél a soproni Galaxy Tánczenekar.

István király az NGKK-ban

Vasvár - Sík Sándor István király című három felvonásos tragédiáját mutatja be a Forrás Színház január 18-án 19 órától a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A történet szerint 1038-ban vagyunk, Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy monumentális uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembe néz a halállal, az egész életművének kárba veszésével. István felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot. Történelmi távlatból nézve: a Vazul unoka, Szent László sorsa ezután új fénytörésbe kerül. Magyarország megmaradásának misztériuma így térden állva élhető újra.  Az előadást dr. Fűzfa Balázs ismertetője vezeti be. Előtte 17 órától Tarics Péter (I)gazság és lehetőség között – Hogyan élt és halt meg Latinovits Zoltán?" című könyvének bemutatója lesz.

 

JANUÁR 17.

Halmosiék a teadélutánon

Vép - Az idén is folytatják a városban nagy népszerűségnek örvendő közéleti teadélután programsorozatát. Havonta egyszer jelentkezik a rendezvénnyel az önkormányzat és a művelődési ház. Volt már vendég alkotmánybíró, szemészprofesszor, gazdasági vezető – mind olyan ember, aki valamilyen formában kötődik a településhez. A januári rendezvénynek két vendége is lesz: Halmosi Zoltán, a Szombathelyi Haladás és a magyar válogatott egykori labdarúgója, valamint a felesége, Séfer Rozália egykori sikeres atléta. A kötetlen beszélgetés január 17-én este hat órakor kezdődik.

 

JANUÁR 12.

Cse'mese

Szombathely - Az AGORA-Savaria Filmszínházban magyar nyelvű mesejáték lesz csehszlovák mesehősökkel, eredeti, nagyméretű bábokkal „Cse'mese avagy találjuk ki, kik laknak a jicsinyi erdőben?" címmel. A brit Masters of Puppets Theatre előadása január 12-én 11 órakor kezdődik.

 

JANUÁR 11.

Vas megyei tekebál

Szombathely - A Vas Megyei Tekézők Szövetsége január 11-én 10. alkalommal rendezi meg a vasi tekebált a szombathelyi tanképző főiskola éttermében, amelyre jövő szerdáig lehet jelentkezni.

Zenés darabot mutatnak be

Szentgotthárd - A lendvai MNMI és az Egy & Más Vádorszínház Cabaret (?) című zenés darabját láthatják az érdeklődők január 11-én, 19 órakor a Színházban.

 

JANUÁR 10.

A napkirály

Szombathely - Weöres Sándor Színház. Thea-Tér: Császárok napja: Heliogabalus – A napkirály január 10-én, pénteken 19.30-tól a Krúdy Klubban. Vajon mit tud kezdeni hatalmával a keletről érkező, pimaszul fiatal császár egy nagyanyával a nyakán, aki a háttérből mozgatja a szálakat? Szakértő: Katona Attila, szövegkönyv: Barták Balázs, dramaturg: Duró Győző, rendező: Jordán Tamás.

Mulatni muszáj: Bangó Margittal

Szombathely - Az Agora – Művelődési és Sportház Mulat a magyar! címmel hirdet gálát január 10-én 19 órától. A fellépők: Bangó Margit, valamint a Hungaroperett énekesei és táncosai.

Pannon Kapu – a klímáról

Szentgotthárd - A Pannon Kapu Kulturális Egyesület rendezi meg Pék Tibor: A (mitől vagy kitől?) változó klíma című könyvének bemutatóját január 10-én 17 órától a Színházban.

 

JANUÁR 9.

A változó klíma titkai

A szombathelyi születésű szerző, Pék Tibor „A (mitől vagy kitől?) változó klíma” című kötetében ezt a sokakat érdeklő és így vagy úgy mindannyiunkat érintő, bonyolult, ellentmondásokkal teli témát járja körül, kísérletet téve az okok feltárására is. A kötettel és szerzőjével az elkövetkezendő hetekben könyvbemutatókon ismerkedhet meg több vasi település közönsége. Január 9-én 16.30-kor Sorokpolányban, aztán 18 órakor Sorkikápolnán lesz bemutató. Még ebben a hónapban várható „A (mitől vagy kitől?) változó klíma” című Pék Tibor-könyv bemutatója Szentgotthárdon, Vasszécsenyben, Gencsapátiban, Zsennyén, Rumban, Bögötön, Táplánszentkereszten és – január 31-én – Lukácsházán. Pék Tibor elmondta azt is: a felsorolt településeken kívül még mintegy ötven helyről (önkormányzattól, művelődési háztól, könyvtártól) van felkérése hasonló, beszélgetéssel összekötött könyvbemutatóra; csak Vas megyében.

 

JANUÁR 7.

Segítenek a jogi problémákban

Körmend - A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata rendszeres jelleggel minden hónap első keddjén kihelyezett ügyfélfogadást tart a Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatalában. Január 7-én 10 és 12 óra között várják a segítségre szorulókat. A szolgálat során jogi jellegű problémák megoldásában adnak tájékoztatást és felvilágosítást a szociálisan rászorulók részére ügyvédi közreműködéssel.

 

JANUÁR 6.

Római vakáció, Csákányi-bérlet

Szombathely - A Csákányi-bérlet őszi szezonjának utolsó előadása a Római vakáció című zenés játék, amely január 6-án 19 órakor kezdődik az Agora – MSH-ban. A bérletsorozat a tavaszi szezonban is négy előadást kínál: a tervek szerint három meghívott előadásnak a sportház ad helyet, egy előadást a Weöres Sándor Színházban láthat a közönség, a színház saját repertoárjából. A Római vakáció a nevezetes film sztorijára „játszik rá", Pelsőczy Réka rendezésében, Tenki Rékával, Fekete Ernővel, Hernádi Judittal, Cseh Judittal, Szikszai Rémusszal – és Cole Porter dalaival, a Szentendrei Teátrum és Az Orlai Produkciós Iroda koprodukciójában.

Hala(n)dóknak és ismétlőknek

Szombathely - Január 6-án 19.30-kor a babgulyásos-túróscsuszás Bábelna című nyelvleckét (kockás abrosszal) ajánlja hala(n)dóknak, esetleg ismétlőknek a Weöres Sándor Színház. Tasnádi István darabjából Nagy Cili rendezett bérleten kívüli előadást a Krúdy Klubban, 2013. márciusában volt a premier. A siker azóta is töretlen. Hornyák Dévidet Orosz Róbert, Magyari Gyulát Vass Szilárd, Farkas Árpádot Endrődy Krisztián játssza. Az a helyzet, hogy a Hunyadi Háziipari Szövetkezetet megvásárolták a tajvaniak, a dolgozóknak nyelvtanulás kötelező. A farsang első napjára kifejezetten ajánlható kultúrműsor még a magyar történelmen is végigvezet: Hova juthattunk volna, ha tudtunk volna idegen nyelveket.

Változik az ügyfélfogadás

Kőszeg - A Kőszegi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Igazgatásrendészeti Alosztályán az ügyfélfogadási idő 2014. január 6-tól megváltozik. Az ügyfeleket minden héten kedden 8 órától 12 óráig és szerdán 13 órától 16 óráig várják.

 

JANUÁR 5.

Vissza kell venni a tűzijátékokat

Szilveszterkor megyeszerte tűzijátékkal, petárdákkal köszöntötték az új esztendőt. Az ünnep elmúltával nem szabad elfeledkezni arról, hogy a fel nem használt pirotechnikai eszközöket vissza kell juttatni az eladóhoz – figyelmeztet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az ilyen termékeket az állampolgárok január 5-éig birtokolhatják illetve tárolhatják, és ezen időpontig kötelesek a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles az árut térítésmentesen, pluszköltség felszámítása nélkül visszavenni. Aki a vonatkozó szabályokat megszegi, szabálysértést követ el, s ezért pénzbírsággal sújtható.

 

JANUÁR 4.

Lakossági fórumot tartanak a képviselők

Katafa - Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3–as számú választókörzetében, a polgármesteri hivatalban (Kossuth Lajos út 11.) szombaton, 15.00–16.30 óráig lakossági fórumot tart.

Magyarszecsőd – Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3–as számú választókörzetében, a faluházban (Fő u. 1.) szombaton, 17.00–19.00 óráig tart lakossági fórumot.

Bűvöl a barokk menyasszony

Szombathely - Pályázati ruhatervekből nyílik kiállítás január 4-én 15 órakor a képtárban. Az ihletforrád: Thököly Éva barokk menyasszonyi ruhája.

Filmbemutató a lovagteremben

Kőszeg - Erdélyi János legújabb, a vasfüggönyről készült dokumentumfilmjét mutatják be január 4-én, szombaton 16 órától a Jurisics-vár lovagtermében. Köszöntőt Dárday István Kossuth-díjas filmrendező mond. A vetítés után Pozsgay Imre egyetemi tanárral, egykori államtitkárral, a korszak fontos tanújával, ismerőjével lesz találkozó. Címe:„Út a vasfüggöny lebontásához."

Új év, új koncert

Sárvár - Negyven éve hagyomány, hogy a város fúvószenekara az év első napjaiban koncerttel köszönti az új esztendőt. Szombaton délután is így lesz. A Sárvári Koncertfúvószenekar január 4-én, szombaton 17 órai kezdettel rendezi meg hagyományos újévi koncertjét a Tinódi gimnázium tornacsarnokában. A zenei program felöleli a fúvósirodalom valamennyi műfaját – a népszerű klasszikus művektől a koncertzenekari műveken és musicaleken át napjaink könnyűzenéjéig. A sárvári fúvószenekar újévi koncertje immár 40 éves múltra tekint vissza, egyike az ország legrégebbi tradícióval rendelkező fúvós hangversenyeinek. A rendezvény ezúttal is kellemes és tartalmas szórakozást ígér az igényes fúvószenekari muzsikát kedvelők számára. A hagyomány szerint az újévi koncerten köszöntik a zenekar legifjabb tagjait. A zenekart Szélesi Attila karnagy vezényli, a koncerten közreműködik Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színművésze és a Schimmer Roberta vezetésével működő Ma'mint'Ti Színjátszó Csoport tagjai.

A borvízről plakátokon

Nárai - Vízkereszt ünnepe alkalmából a községbe érkezik a Csíktusnádi Borvízmúzeum plakátkiállítása. A Kárpát-medence túlsó szegletében, mintegy ezer kilométerre keletre található Székelyföld Csomád-Bálványos régiója. Ásványvizekben gazdag vidékét, ehhez kötődő hagyományait és a borvíz felhasználását mutatja be az a vándorkiállítás, amely vasárnaptól látogatható a Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Házban. Január 5-én, a Vízkereszt napi ünnepi szentmise után háromnegyed kilenckor nyitja meg dr. Balogh Lajos botanikus, a szombathelyi Savaria Múzeum Természettudományi Osztályának vezetője. Köszöntőt mond Németh Tamás polgármester. A tárlatot dr. Unger Zoltán geológus, a Nyugat-magyarországi Egyetem SEK-TTK Földtani Tanszék vezetője, a Magyarhoni Földtani Társulat társelnöke mutatja be. Az eseményen bordalokkal közreműködik a Nárai Örökzöld Nyugdíjasklub Énekkara. A kiállítás hétvégente látogatható.

 

JANUÁR 3.

Lakossági fórumot tartanak a képviselők

Kondorfa - Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3–as számú választókörzetében, a művelődési házban (Alvég 1.) pénteken, 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Rábagyarmat - Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3–as számú választókörzetében, a tornateremben (Város u. 1.) pénteken, 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Újévi koncert a sportcsarnokban

Körmend - Az önkormányzat, a Körmendi Kulturális Központ és a Városi Fúvószenekar Egyesület szervezésében kezdődik újévi koncert január 3-án (pénteken) 18 órakor a Városi Sportcsarnokban (bejárat a Somogyi Béla Általános Iskola Thököly utcai kapuja felől). A fúvósokat Morvay András vezényli, konferál: Pálóczi Zsuzsanna és Vörös Attila.

 

JANUÁR 2.

Szünetel az ügyfélfogadás

Szombathely - Csütörtökön a Vas Népe ügyfélszolgálati irodájában (Széchenyi u. 1.) az ügyfélfogadás, áramszünet miatt szünetel.

Jogi segítséget nyújt a szolgálat

Celldömölk - A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kihelyezett ügyfélfogadást tart a Dózsa György u. 18. szám alatt csütörtökön 10–12 óráig, ahol jogi segítségnyújtó szolgálat várja a rászorulókat.

Másodikán már kinyit a könyvtár

Celldömölk - A KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtára játékdélutánnal búcsúzott az évtől, aztán az ünnepekre bezárt. A jövő évben január 2-án nyit ki először a könyvtár, amelynek több mint 2000 rendszeres látogatója van.

Csipkecsodák még a jövő évben is

Vasvár - A Vas Megyei Idősek Otthona és Gondozóházában „Csipkecsodák" címmel nyílt kiállítás az otthon lakóinak és dolgozóinak kézimunkáiból. A tárlat február végéig, hétköznapokon 9–16 óráig látogatható.

 

JANUÁR 1.

A tenorok a moziban

Szombathely - Január elsején 18 órától különleges programot kínál az Agora – Savaria filmszínház: ekkor kezdődik „A három tenor – Róma 1990" című koncert digitálisan tökéletesített újrajátszása. A három tenor – Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras – 1990-es római koncertje minden idők legsikeresebb klasszikus albuma lett az elmúlt 24 évben. A koncertet a világhírű római Caracalla-fürdőben 1990. július 7-én rögzítették. A neves tenorok felváltva, illetve egyszerre énekelték a legismertebb operaáriákat, Broadway-slágereket és a hagyományos nápolyi dalokat. A zenekar Zubin Mehta vezényletével szólalt meg. Ez az eleven koncertélmény ismétlődik meg a moziban január elsején: digitálisan fölújított kép, újrakevert hang; mi kell még?

 

DECEMBER 31.

Szilveszter a Fő téren

Szombathely - December 31-én 21 órakor Dj Neczpál retro-diszkójával kezdődik a városi szilveszter a Fő téren. Az éjféli Himnusz és a polgármesteri köszöntő után tűzijáték, aztán fél egytől hajnali kettőig Sztárszilveszter", háromig újra retro-diszkó. A fellépők között van az idei X-Faktor győztese, Danics Dóra. Az élő összeállításban világslágerek és hazai dalok hangzanak el. A közel másfél órás műsorban élőben hallhatják többek mellett a Queen, Tina Turner, az Aerosmith, a Deep Purple, Jimmy Hendrix, a Lord együttes örökzöldjeit, a Made in Hungary, a Csinibaba filmek slágereit. És akik a dalokat tolmácsolják: Danics Dóra, az X-Faktor idei győztese, akinek első útja a szombathelyi Fő térre vezet, Török Ádám, a blues-rock műfaj hazai legendája, Auth Csilla Emerton-díjas énekes, az elmúlt időszak helyi kötődésű felfedezettje, Niki Amaruq, a Lord első énekese, Sipőcz Ernő, és a megyében élő Horváth Tamás. Az énekeseket helyi és zalai kötődésű zenészek, azaz a Mistral Band kíséri. Előtte, utána tehát: retro-diszkó a Fő téren.

Szilveszteri futás Sárváron

Sárvár - Gyülekező 9-től a Gárdonyi suliban, 10-kor futás az arborétumban, majd szénhidrát pótlás (csoki) és teázás. Mindenkit szeretettel vár a Sárvári KSE.

Szilveszteri kocogás

Kőszeg - A sportos, jelmezes, mókás családi óévbúcsúztatót most is megrendezik Kőszegen. December 31-én a 11 órás harangszóra indul a kocogás a várudvaron álló Jurisics szobortól. Erre minden mókázásra hajlandó családot várnak. A belváros néhány nevezetességét érintve kötelező a zaj és riadalomkeltő berendezések használata és a jelmez! (Öltözési lehetőség a várban.) A legjobb jelmezeket díjazzák, a kocogás után közös koccintás lesz.

Éjszakai fürdőzés szilveszterkor

Szentgotthárd - December 31-én Szilveszter éjszakáján éjszakai fürdőzés és fürdőparty lesz a Szentgotthárdi Fürdőben A program 20 órától hajnali 3 óráig tart. Lesznek koktélok, színes programok, videodisco és illatos szaunafelöntések. A fergeteges zenéket egész éjjel DJ Mahder pörgeti.

Rezsicsökkentés túra a hegyekben

Bozsok - Tavaly a „Válságkezelés" címet viselte, idén a Rezsicsökkentés jegyében rendezik a hagyományos év végi túrát a Kalapos kőhöz. Gyülekezés ma reggel 9 órakor a bozsoki Nagy vendégháznál, indulás 10 órakor. Feleség ,gyerek, kisállat csak saját felelősségre- hozható. .Ajánlott felszerelés: lapos üveg, öblös üveg, demizson. A piknikhez a megfelelő mennyiségű forralt borról – a Frank pincészet által felajánlott kíváló minőségű vörösborból készítve – a házigazdák gondoskodnak.

 

DECEMBER 30.

Republic jövőre, szabad téren

Szombathely - Az Agora – MSH-ban december 30-ára meghirdetett Republic 67-koncert elmarad, de mindkét fél azon van, hogy mihamarabb gondoskodjon a bepótlásáról. A zenekar ezekben a hetekben gőzerővel készül a Hattyúdal című zenés darab bemutatójára a József Attila Színházban. A szombathelyi koncertre megvásárolt jegyek a vásárlás helyszínén 2014. január 15-éig visszaválthatók! A zenekar sajtóközleményében az áll, hogy a szombathelyi koncert „a helyszínt biztosító intézménytől és a zenekartól is független, külső szervező cég kötelezettségvállalásainak az elmulasztásai következtében" marad el. Az Agora és a zenekar 2014-ben Szombathelyen egy nagy ingyenes szabadtéri koncerttel tervezi pótolni az idei koncert elmaradását. A zenekar „bízik a szép koncertélményt hozó mielőbbi viszontlátásban".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!