Programok

2014.01.12. 12:35

Programok, rendezvények Vas megyében január 13-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények január 13-tól. Böngésszen, és válogasson!

FEBRUÁR 9.

Hernádi Judit és Kern András

Szombathely - Richard Baer Hitted volna? című darabjából Verebes István rendezett előadást Hernádi Judittal és Kern Andrással a főszerepben. Herman és Christine több mint harminc éve barátok, amíg kinek-kinek élt a házastársa, rendszeresen összejártak. Aztán egyedül maradtak, és megszakadt a találkozások sora is. Mígnem.... Hogy mi történik, február 9-én megtudhatjuk a Weöres Sándor Színházban: az Orlai Produkciós Iroda vendégjátéka 15, aztán 19 órakor kezdődik a nagyszínpadon.

 

FEBRUÁR 6.

Dumaszínház Hadházival

Szombathely – Hadházi László önálló estjét rendezik meg február 6-án, a Szombathelyi Dumaszínház következő előadásaként Savaria Filmszínházban. A népszerű humorista vendéget is hoz magával, a stand up comedy hazai történetének egyik különlegesebb figuráját, Brutit.

 

FEBRUÁR 1.

Impro Feszko: farsangi rögtönzés

Vasvár – Farsangi rögtönzések címmel idén is megrendezik az Improvizációs Fesztivált (közkeletű nevén az Impro feszkót) Lengyel Pál emlékére.

A 11. fesztivált a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, a Vasvári Játékszín és a Magyar Szín-Játékos Szövetség közösen rendezi február 1-én, szombaton 10 órától. A rendezvényre középiskolások és felnőtt színjátszók 4-4 fős csapatainak jelentkezését várják határainkon innen és túlról is - tudjuk meg Gergye Rezsőtől, a kultúrház igazgatójától. – Az elmúlt évek gyakorlatához híven a csoportok 4-5 különböző improvizációs feladatot kapnak. Az egyes feladatokra való felkészülésre általában 10 perc áll rendelkezésre. A játékidő az esetek többségében 3-3 perc. A játékvezető Nagy András László lesz, aki a helyszínen teszi közzé a játékszabályokat és a feladatokat. Az egyes feladatokat szakemberekből álló zsűri pontozással értékeli, majd ennek alapján alakul ki a végső sorrend.

 

JANUÁR 31.

Keresztény batyus bál

Szombathely - Itt a farsang, a bálok ideje. Keresztény fiatalok bálját rendezik meg a hónap végén. Keresztény ifjúsági farsangi batyus bál lesz Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémián január 31-én. A 19 órakor kezdődő bált az idén először a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Bizottsága közösen szervezi. Zenét az Intermezzo Latin Club szolgáltat, a részvétel alsó korhatára 17 év. Batyus bál lévén mindenkit arra kérnek a rendezők, hogy édes vagy sós süteményt, üdítőt vigyenek majd magukkal, italt a helyszínen is lehet vásárolni. A szomszédos egyházmegyék fiataljait is várják.

 

JANUÁR 29.

Kormányhivatal – fogadóóra

Vas megye - A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége januárban kihelyezett ügyfélfogadásokat tart az alábbi járási hivatalban: január 29-én szerdán: Szentgotthárdi Járási Hivatal (Széll Kálmán tér 11.) 13 – 15 óráig.

 

JANUÁR 27.

Rövidebb ideig tartanak nyitva

Szombathely - A Savaria Egyetemi Központ Könyvtára és Levéltára január 27-éig rövidebb nyitva tartási időben várja az olvasókat. A létesítmény egységei hétfőtől csütörtökig 16 óráig, pénteken 13 óráig látogathatók.

 

JANUÁR 23.

Az idén is a rock klasszikusai

Szombathely – A Rock-klasszikusok című sorozat az új évben új koncertfilmekkel jelentkezik az Agora – Savaria moziban. A tavaly útnak indított kezdeményezés sikere nyomán tágulnak az időhatárok: az idén az elmúlt négy évtized sikereiből válogat a mozi. Január 23-án mindjárt: Judas Priest, Londonból.

Északi csomó: a finn szőnyeg az Iseumból

Szombathely - A finn szőnyeg címmel kínál kiállítást az Iseum Savariense. Megnyitó: január 23-án 17 órakor, Polgár Csaba képzőművész ajánlásával.

A Ryijn élő hagyománya – A finn szőnyeg 1798 és 2012 között címmel megnyíló különleges kiállítás Tuomas Sopanen gyűjteményéből válogat. Az ajánló szerint Tuomas Sopanen neves magángyűjtő, akinek a finn nagy múzeumok anyagával vetekedő szőnyeg-gyűjteménye van. Évtizedek óta gyűjti a finn „ryijy”-t az ország minden területéről és minden korszakból. A kiemelkedő esztétikai és történeti értékű gyűjtemény legfontosabb darabjait állítják ki az Iseumban. Az Iseum kiállítása március 23-áig várja az érdeklődőket.

 

JANUÁR 22.

Weöres Sándorról emlékeznek meg

Bük - Weöres Sándorra emlékezve ünneplik a magyar kultúra napját január 22-én és 23-án a művelődési központban. Szerdán délután öt órakor a Berzsenyi Dániel Könyvtár kiállítása nyílik a könyvtárban A teljesség felé címmel. A programot Merklin Tímea újságíró nyitja meg A fekete és a fehér hattyú című előadásával, közreműködik ifj. Baranyai Lajos. Másnap, csütörtökön fél háromtól a Nádiverebek Együttes megzenésített verseket énekel a gyerekeknek, Csiribiri címmel. Hat órakor pedig Weöres kávéház nyílik Fűzfa Balázzsal és a Sok-Szín-Pad Társulattal, a program címe: a 12 legszebb Wers.

Zoli & Sziszi, aktuálisan

Szombathely – A Café Frei és a Weöres Sándor Színház közös SzínházSzerda-sorozatában legközelebb Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd lép színre a szombathelyi aktuális – a´ la Carte Zoli & Sziszi-esttel. Kezdés január 22-én 17 órakor. Két héttel később már egy újabb készülő bérletes előadás kulisszatitkaiba pillanthat bele a közönség: február 12-én 17 órakor kezdődik az újabb WSSz-aktuális, Balikó Tamás rendezővel, aki Michel Frayn/Hamvai Kornél Szigliget című darabját viszi színre Szombathelyen.

Koncert

Szombathely. Bartók Terem: 22–én, szerdán 19 órakor a Magyar Kultúra Napja. Szombathely város kulturális kitüntetéseinek átadása. Közreműködik a Savaria Szimfonikus zenekar. Vezényel: Medveczky Ádám.

A magyar kultúra napján

Táplánszentkereszt – A Jókai művelődési ház egyrészt a jubiláló Vas-Film Fesztivál megrendezésére készül ezekben a hetekben, másrészt megünnepli a magyar kulúra napját.

Január 22-én, a magyar kultúra napján – aztán másnap is könyvbemutatóra invitálja a közönséget a táplánszentkereszti Jókai Mór Művelődési Ház, Teleház és Könyvtár. Január 22-én 18 órakor Döme Zsuzsával találkozhatnak az érdeklődők, aki Verset ír a nagymamám című kötetét ajánlja az olvasók figyelmébe. Január 23-án 18 órától pedig Pék Tibor lesz a művelődési ház vendége, aki nemrég megjelent kötetével szinte naponta könyvbemutatóra, közönségtalálkozóra indul mostanában a megyében. A téma mindannyiunk számára jelentős: a klímaváltozás lehetséges okait, az ezzel kapcsolatos hiteket és tévhiteket veszi számba, A (mitől vagy kitől?) változó klíma címmel.

 

JANUÁR 21.

Kultúra kicsiknek

Szombathely – Gyermek Kulturális Hetet rendeznek az Agora Gyermekek Házában január 20-24. között. A magyar nyelvi és irodalmi programok sorában szerepel nyelvi torpedó játék, szólásokkal, közmondásokkal kapcsolatos foglalkozás, lesz kézműves műhely. Választható foglalkozások alsó és felső tagozatos csoportok számára: bőrborítású könyvecske kötése, papírmerítés hagyományos papírpréssel.

Január 21-én a hangokkal, betűkkel játszanak – lesz eszperente, csacsipacsi és más nyelvi játékok 4-5. osztályosoknak. Január 22-én délelőtt drámajáték keretében dolgozzák fel A só mesét a foglalkozásra érkezők, délután játékos anyanyelvi vetélkedőt rendeznek háromfős 5. osztályos csapatoknak. Január 23-án zajlik a Kazinczyról elnevezett „Szép magyar beszéd” verseny Szombathely és környéke, Kőszeg és környéke, Vasvár és környéke felső tagozatosai részére. Január 24-én kommunikációs és szituációs játékok lesznek, önismeret és illemtan 3-5. osztályosoknak, délután Anyanyelvi „Fele sem igaz”: érdekes szavak, kifejezések megfejtése.

Vörös Ferenc aranyfedezete

Szombathely – Vörös Ferenc festőművész, rajztanár alkotásaiból nyílik kiállítás január 21-én 17 órakor az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola galériáján (Simon István utca 4.), Smidéliusz Kálmán tanár ajánlásával. Vörös Ferenc a pécsi tanárképző főiskolán végzett, aztán tanított Bajánsenyén, Sárváron, Szombathelyen. Közben képzőművészeti köröket vezetett – sikeres művésszé, építésszé, tanárrá, dekoratőrré vált tanítványokkal –, mindenütt iskolagalériát hozott létre. Közel száz könyvet illusztrált, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, több szakmai elismerésben részesült. Amint a hamarosan megnyíló oladi tárlathoz fűzött önvallomásában írja: „Munkám aranyfedezete a családi háttér.” Mottót pedig Salvador Dalítól választott: „Nem az a festő, akinek ihlete van, hanem aki másokat inspirálni tud.”

A kultúra napjára a Kresznerics könyvtárban

Celldömölk – „Mihelyt nem kell, mindenem a tiéd” címmel mutatja be Weöres-műsorát Sudár Annamária előadóművész a Kresznerics könyvtárban.

Az előadás január 21-én (kedden) 18 órakor kezdődik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics könyvtárában, ahol a közönség így ünnepelheti meg a magyar kultúra napját. A centenáriumi Weöres Sándor-emlékév ugyan véget ért, de Weöres – amint az épp az emlékévben megerősítést nyert – egyrészt ma is eleven, másrészt okunk van az újabb emlékezésre: a magyar kultúra napján, január 22-én lesz 25 éve, hogy a költő (testi valójában legalábbis) eltávozott a földi létből. Sudár Annamária verseket és prózai szövegeket szerkesztett egybe, az est elsőként 2005-ben hangzott el, a felújított változattal – mint rendhagyó irodalomórával – az előadóművész 2011-ben állt először közönség elé.

 

JANUÁR 20.

Kötelező szenvedély: Cserna-Szabó András és első regénye a WSSz-stúdióban

Szombathely - Január 20-án (hétfőn) Cserna-Szabó András a Kötelező olvasmány-sorozat vendége: első regénye ürügyén Lévai Balázs kérdezi.

Nyilván ott lesz Jordán Tamás, a WSSz igazgatója is, az állandó szolgálati közlemény – bérletet vegyenek! – mellett váratlanul érkező, mindig lényegretörő kérdésekkel. A hétfőre rendelt kötelező olvasmány pedig Cserna-Szabó András első regénye, a Szíved helyén épül már a Halálcsillag. Az eddig inkább novellái és „gasztroesszéi” révén közismert és közkedvelt szerző legelső regénye mindjárt minimum kettő – regény a regényben, az elbeszélő-főhős épp regényt ír, méghozzá westernt. A fülszöveg műfaji meghatározása szerint a Szíved helyén épül már a Halálcsillag „unortodox love story”, illetve „a vak szenvedélyek karneválja”. És mert Cserna-Szabó András kedvéért megkóstolnánk még a pacalt is (szarvasmarha csíkokra vágott gyomra, lehetőleg körömmel elkészítve), az a minimum, hogy beleharapunk a regénybe. Kötelező olvasmány: 20-án 18 órakor.

Színház

Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub: 20–án, hétfőn 18 órakor (P)ART Klub: Farsang a (P)arton – vidám komolyzenei-irodalmi est.

 

JANUÁR 19.

Zörej a gálán

Egyházashetye, Budapest – Az Örökség-serleggel kitüntetett Zörej zenekar meghívást kapott a Falvak Kultúrája Alapítványtól Budapestre, a magyar kultúra napja alkalmából megrendezendő gálára, amelynek a Corinthia Grand Hotel Royal ad helyet január 19-én, A Sellyei Márta és Oláh Sándor irányításával működő Zörej vezeti fel reneszansz ruhában, dobszóval és zászlóval az alapítvány adományozó testületét, díszőrséget állnak és ők kísérik a színpadra a frissen kitüntetett ifjúsági csoportokat; 14 ország képviselőinek jelenlétében.

Műsorváltozás, égig ér a fa

Szombathely – Műsorváltozás a Mesebolt Bábszínházban: a január 19-én 10 órára meghirdetett Minden egér szereti a sajtot-előadás helyett ugyanebben az időpontban Az égigérő fa című mesejátékot láthatja a közönség, a Mesebolt kamaratermében. Rendezte Rumi László, akik játsszák: Czirók Tamás mv./ Szabó Balázs mv., Kovács Bálint, Kovács Zsuzsanna.

Jubileumi téli gerinctúra

Velem, Kőszeg – Január 19-én vasárnap a 25. téli gerinctúrájukat tartják meg a Vasi Múzeumbarát Egylet természetjárói.

A Vasi Múzeumbarát Egylet Természetjáró Szakosztálya és a Vasutas Természtjárók Szövetsége együtt rendezi meg – a téli kihívásokat kedvelő természetjáró sporttársak számára –, 25. alkalommal a mindig más megpróbáltatásokkal járó, sok élmént nyújtó gerinctúráját a Kőszegi-hegységben.

Január 19-én vasárnap Velemből indulva a Hörmann-forrásnál érik el a Kőszegi-hegység gerincét, azon haladva jutnak el Kőszegig. Velemben az autóbusz végállomásánál 8 óra 20 perckor találkoznak. Szombathelyről az Ady térről 7 óra 30 perckor indul a velemi autóbusz, a kőszegi buszpályaudvarról pedig 7 óra 55 perckor. A táv 19,2 kilométer, a gyalogtúra várható időtartama 7 óra, a szintkülönbség 410 méter. Túravezető Rábai Péter.

Emléknap, Jégkirálynő filmmel

Szombathely – Emléknapot tartanak a Nagy testvérpár tiszteletére január 19-én, vasárnap. Emlékszobát nyitnak, filmet vetítenek. A népszerű sportolók tiszteletére a Hollán Ernő utcai szülőháznál emléktáblát avatnak, beszédet mond dr. Puskás Tivadar polgármester. Az emlékszoba időszaki kiállításának megnyitójára a Smidt Múzeumban kerül sor, itt korabeli fotók, újságcikkek, relikviák láthatók. A helyszínen a szervező dr. Vértes László mond beszédet. A nap folyamán a Savaria Moziban levetítik Boros Ferenc és Horváth Zoltán Jégkirálynő című filmjét és a Napfény a jégen című alkotást, Nagy Marianna közreműködésével. Az esemény szervezője az önkormányzat, az Agora Kulturális Központ és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum. A Nagy testvérpár kiemelkedő sporttevékenységével öregbítette a város hírnevét, ennek elismerése most az emléknap.

JANUÁR 18.


Koncert, Szombathely.
Végállomás Klub: szombaton 19 órakor a Blues Jam, a Crazy Daisy Jug Band és a Cserga és Barátai Blues-Rock Band lép színpadra.

Színház, Szombathely.
MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: Mesebolt Bábszínház vasárnap 10 órakor Kormos István: Az Égigérő fa című előadásra 3 éves kortól várják a gyermekeket. 
Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub: ma 19.30–kor Császárok napja: Heliogabalus című előadására várják a nézőket.
Szentgotthárd. Színház: szombaton 11 órakor a magyar nyelvű Kisvakond mesejátékra várja az érdeklődőket a Master of Puppets Theatre.

Rendezvény, Szombathely.
Agora – Művelődési és Sportház: szombaton 16 órakor Városi gólyabál. A Városi Diákönkormányzat játékos, zenés vetélkedője középiskolásoknak. Kálvária templom: szombaton 15 órakor a siketek és hallássérültek szentmiséje lesz jeltolmáccsal.
A szentmise után agapéra várják a résztvevőket.
Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: vasárnap a Pingvin Tudatosság Napja alkalmából SPAncsi pingvin díjtalanul vendégül látja óvodás és általános iskolás kis barátait. Belépésül cserébe csupán egy rajzot kér magáról. Program: kézműves foglalkoztató és mozgásos játszóház, gitárzene.

Kiállítás, Szombathely.
Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestét bemutató kiállítás tekinthető meg.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: szombaton 16 órakor a Csók István Művészkör tagjának, Vízi Sándornak "Vissza a Gyökerekhez"című bemutatkozó kiállítása nyílik. A tárlatot Krizsovenszky Lajos nyitja meg. Fellépnek: Stuller család zenészei, Árpádházi szt. Margit iskola Kékszivárvány táncosai és Tolnay Veronika énekes. A tárlat február 7-éig látogatható.
Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.
Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.
Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Nagy Béla festőművész emlékkiállítása  január 26-áig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig tekinthető meg. 

Túra, Szombathely. Vasárnap a 25. Hagyományos téli gerinctúra. Találkozás: Szombathelyen, az Ady térről 7.30-kor induló velemi busznál. Indulás: 8.20-kor a velemi buszvégállomásról.

Nagycsaládos jubileum

Szombathely - Az alpokalja Nagycsaládos Egyesületet huszonöt évvel ezelőtt alapították meg Szombathelyen. A jubileum alkalmából ünnepséget szerveznek a Megyeházán január 18-án 16 órától: ünnepi műsorral. Az esemény díszvendége a meghívó szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki az évfordulós ünnepség fővédnökségét is elvállalta.

Téli álmot alvó szezon

Szombathely - Január 18-án a Blues Jam, Cserga és Barátai és a Crazy Daisy Jug Band blues-estjére hívják a műfaj kedvelőit a Végállomás Klubban.

Kisvakond mesejáték

Szentgotthárd - A Magyar nyelvű kisvakond mesejátékra várják az érdeklődőket a Master of Puppets Theatre. Az előadás január 18-án szombaton 11 órától lesz a szentgotthárdi Színházban.

Brazil hangulatú bál

Sárvár - Városi bál lesz brazil partival január 18-án a Gárdonyi iskola tornacsarnokában. Kapunyitás 19 órakor. Fellép a soproni Brazil Samba Capoeira Iskola. Zenél a soproni Galaxy Tánczenekar.

István király az NGKK-ban

Vasvár - Sík Sándor István király című három felvonásos tragédiáját mutatja be a Forrás Színház január 18-án 19 órától a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A történet szerint 1038-ban vagyunk, Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy monumentális uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembe néz a halállal, az egész életművének kárba veszésével. István felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot. Történelmi távlatból nézve: a Vazul unoka, Szent László sorsa ezután új fénytörésbe kerül. Magyarország megmaradásának misztériuma így térden állva élhető újra.  Az előadást dr. Fűzfa Balázs ismertetője vezeti be. Előtte 17 órától Tarics Péter (I)gazság és lehetőség között – Hogyan élt és halt meg Latinovits Zoltán?" című könyvének bemutatója lesz.

Évadnyitó a huszárság jegyében

Szombathely – Január 18-án, szombaton 17 órától tartja évadnyitó rendezvényét a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület.

A program egyben lezárása annak a népszerűsítő sorozatnak, amit a Honvédelmi Minisztérium támogatásával valósítottak meg a hagyományőrzők. Az elmúlt évben több óvodában és általános iskolában tartottak a hazafias, huszár szellemiséget erősítő bemutatót. Most szombaton két előadásra hívják az érdeklődőket a 11-es huszár úti volt laktanyaépületbe. Jagadics Péter nyugalmazott alezredes az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregét mutatja be, dr. Bedécs Gyula pedig Galíciától Dél-Tirolig vezeti végig az első világháború emlékeit.

Koncert

Végállomás Klub: szombaton 19 órakor a Blues Jam, a Crazy Daisy Jug Band és a Cserga és Barátai Blues-Rock Band lép színpadra.

SZÍNHÁZ

Szombathely. Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub: szombaton 19.30–kor Császárok napja: Heliogabalus című előadására várják a nézőket.

Szentgotthárd. Színház: szombaton 11 órakor a magyar nyelvű Kisvakond mesejátékra várja az érdeklődőket a Master of Puppets Theatre.

KONCERTEK

Slágereket hoznak

Szombathely – Zala megye legnépszerűbb bulizenekara, a Vas megyében is gyakran szereplő öttagú Fáraó lesz a mai vendége a szombathelyi aClubnak. A népszerű szórakozóhelyen már kilenc órakor megkezdődik a program, az éjfél előtt érkezőket meglepetésakciókkal várják. A Fáraó neve garancia arra, hogy valóban a legjobb bulizenék hangzanak el, hiszen az együttes már régi motoros a szakmában, több, mint tíz éve hétről hétre gondoskodnak arról, hogy a szórakozni és kikapcsolódni vágyók számára valóban feledhetetlen órákat szerezzenek. A jelenlegi felállásában 2012 óta működő zenekar saját dalokat és feldolgozásokat egyaránt játszik, ez utóbbiak között a mai pop- és dance-slágerek éppúgy megtalálhatóak, mint a 60-as évek legjobb tánczenéi, a rock and roll örökzöldek, vagy a hetvenes-nyolcvanas évtizedeket túlélt rock és diszkó kedvencek, ezáltal az együttes kortól függetlenül mindenki ízlését ki tudja szolgálni. A Fáraó alapítója Zelkó Tivadar volt, aki néhány éve befejezte az aktív zenélést, azóta Gaál Csabi vette át az együttes irányítását, akivel még tovább tudták növelni népszerűségüket. A zenekarvezető mellett jelenleg Bogdán Noémi, Pacsa András, Baján Zoltán és Kóbor Márk tagja még az együttesnek, amely elsősorban Zalában és Vasban találta meg közönségbázisát, de a teljes nyugat- és délnyugat-dunántúli régióban szívesen látott fellépői a buliknak.

Megemlékezés a szövegíróról

Nagysimonyi – Telt ház várja a Lord együttest szombaton a vasi községben. ahol délelőtt tíz órától tartják a felújított művelődési ház megnyitó ünnepségét. Az intézmény a 2011. decemberében elhunyt Balogh József költő-tanár, a Lord néhai szövegírója nevét veszi fel, az immár több, mint négy évtizede működő legendás rockegyüttes este nyolc órakor ennek apropóján lép fel a településen, a koncert bevételét pedig a Balogh József Öröksége Alapítvány kapja. A Lord előzenekara ezúttal a feldolgozásokat és saját dalokat is játszó Obszidian lesz, mely hat órától mutatja majd be műsorát.

A party-kultúra élőzenekara

Szombathely – Drum and bass, hip-hop, dubstep, rock és ragga elemek egyaránt megtalálhatóak a Brains zenéjében, a hazai party-kultúra egyik legnépszerűbb élőzenekara ezzel olyan eklektikus világot tár hallgatói elé, amelyre minden láb beindul. Az 1994-ben Szentendrén alakult, majd folyamatos változások és tagcserék után 2010-re a véglegesnek tekinthető formáját elnyert Brains lesz a vendége a harmadik alkalommal megrendezendő városi gólyabálnak, amely szombat este öt órakor kezdődik az Agora Művelődési és Sportházban. A rendezvényen az elektronikus csapat mellett a One Like Two D.J. csapata gondoskodik még a zeneszolgáltatásról.

Szombat esti blues

Szombathelyen, a Végállomás Clubban blues-koncerttel kezdődik a 2014-es programsorozat, szombaton este nyolc órától három zenekar veszi birtokba a színpadot. A Blues Jam egy olyan héttagú társulat, amely a lendületet és a lírát, a bluesban rejlő szépséget és finomságot közvetíti. Magyarország első, s mindeddig egyetlen jug formációja – aminek ismérve, hogy hagyományos, házilag készített, illetve háztartási eszközökből rögtönzött hangszereken játszik –, Sopronból érkezik. A Crazy Daisy Jug Band jól ismert country és blues dalokat, valamint saját szerzeményeket egyaránt műsorára tűz. Az est harmadik zenekara, a Cserga és barátai jól ismert szereplője már a vasi zenei életnek, hiszen változó felállásban ugyan, de már a nyolcvanas közepétől hiteles tolmácsolói a blues-rock műfajában alkotó zenekarok köztük a Cream és a Doors dalainak.

Sport

Asztalitenisz. NB II. Celldömölki VSE II.–Gyenesdiás 11.00. NB III. Kőszegi SK I.–Győri Elektromos II., Bersek iskola, 10.00, Kőszegi SK–Celldömölki VSE IV. 10.00.

Atlétika. Dobó SE téli versenysorozat. 1. forduló. Sugár úti dobópálya, 10.00.

Korcsolya. Téli olimpiai tízpróba. Játékos ügyességi verseny, műjégpálya, 10.00-13.00.

Labdarúgás. 28. Perfect Change Alpokalja Kupa. Kispályás bajnokság, Szentgotthárd, városi sportcsarnok, 11.00. LUK Savaria nemzetközi utánpótlás (U11) torna. Bük, 9.30–17.45. Kék Sünik ULC Kupa nemzetközi útánpótlás torna. Körmend, városi sportcsarnok, 8.00. Tolnay Vendéglő Kupa. Kispályás öregfiúk torna, Béri Balog iskola, 8.00.Teke. Nagy István nemzetközi emlékverseny. VAOSZ, 9.00–19.00.

 

JANUÁR 17.

Halmosiék a teadélutánon

Vép - Az idén is folytatják a városban nagy népszerűségnek örvendő közéleti teadélután programsorozatát. Havonta egyszer jelentkezik a rendezvénnyel az önkormányzat és a művelődési ház. Volt már vendég alkotmánybíró, szemészprofesszor, gazdasági vezető – mind olyan ember, aki valamilyen formában kötődik a településhez. A januári rendezvénynek két vendége is lesz: Halmosi Zoltán, a Szombathelyi Haladás és a magyar válogatott egykori labdarúgója, valamint a felesége, Séfer Rozália egykori sikeres atléta. A kötetlen beszélgetés január 17-én este hat órakor kezdődik.

Iskolai verseny vasi versekkel

Gyöngyösfalu - A Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola az idén is meghirdette hagyományos versmondó és illusztrációs versenyét (vasi költők verseiből válogatva, illetve az állatorvosi egyetemet megalapító névadóra emlékezve), amely az idén meseíró pályázattal is kiegészül; ez utóbbi alapja egy Szkladányi Annamária-alkotás. A január 17-én megrendezendő program kapcsolódik a Tolnay-emlékévhez: az iskola volt tanulói, Nyári Emma, Szűcs Ádám, Lovranits Lili délelőtt kézműves-foglalkozást tartanak a 3-8. osztályosoknak. Az 1-2. osztályosok és a leendő elsősök Devecsery László interaktív mesejátékába kapcsolódnak be, az 1-6. osztályosok a szombathelyi Reményik Suliszínház előadásán, a 7-8 osztályosok a Devecsery László által vezetett drámafoglalkozáson vesznek részt.

Vasi kötődésű szerző novelláskötete

Sé - Vizsy Ferenc Színváltó novellák című kötetét mutatják be január 17-én, pénteken 17 órától a Faluházban.

A tavaly a Littera Nova Kiadónál megjelent kötet kapcsán Sörös István séi polgármester beszélget a szerzővel a magukkal ragadó, titokzatos, olykor karcolatszerű novellákról.

Akvarell-szakkört kínál az egyesület

Oberwart/Felsőőr – Akvarellfestő-szakkört hirdet a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, 12 és 99 év közötti érdeklődőknek. A jelentkezőket január 17-én (pénteken) 17 órára várják az egyesület központjában (Wiener Str. 47.).

Slágereket hoznak

Szombathely – Zala megye legnépszerűbb bulizenekara, a Vas megyében is gyakran szereplő öttagú Fáraó lesz a mai vendége a szombathelyi aClubnak. A népszerű szórakozóhelyen már kilenc órakor megkezdődik a program, az éjfél előtt érkezőket meglepetésakciókkal várják. A Fáraó neve garancia arra, hogy valóban a legjobb bulizenék hangzanak el, hiszen az együttes már régi motoros a szakmában, több, mint tíz éve hétről hétre gondoskodnak arról, hogy a szórakozni és kikapcsolódni vágyók számára valóban feledhetetlen órákat szerezzenek. A jelenlegi felállásában 2012 óta működő zenekar saját dalokat és feldolgozásokat egyaránt játszik, ez utóbbiak között a mai pop- és dance-slágerek éppúgy megtalálhatóak, mint a 60-as évek legjobb tánczenéi, a rock and roll örökzöldek, vagy a hetvenes-nyolcvanas évtizedeket túlélt rock és diszkó kedvencek, ezáltal az együttes kortól függetlenül mindenki ízlését ki tudja szolgálni. A Fáraó alapítója Zelkó Tivadar volt, aki néhány éve befejezte az aktív zenélést, azóta Gaál Csabi vette át az együttes irányítását, akivel még tovább tudták növelni népszerűségüket. A zenekarvezető mellett jelenleg Bogdán Noémi, Pacsa András, Baján Zoltán és Kóbor Márk tagja még az együttesnek, amely elsősorban Zalában és Vasban találta meg közönségbázisát, de a teljes nyugat- és délnyugat-dunántúli régióban szívesen látott fellépői a buliknak.

Sport

Asztalitenisz. Extraliga, férfi. Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka–Pénzügyőr, alsósági csarnok, 17.00.

Teke. Nagy István nemzetközi emlékverseny. VAOSZ, 15.40–19.50.

 

JANUÁR 16.

Sztárfilmek,filmsztárok

Szombathely – Sztárfilmeket vetít filmsztárokkal az ország egyik legjobban teljesítő mozija, a Savaria. Január 16-án láthatjuk az Agora Savaria Filmszínházban Shakespeare Sok hűhó semmiért című darabját, a Globe színház sztárjainak szereplésével. Ezt követi a Makrancos hölgy és még számos darab, egészen április 10-ig. Idén is lesznek rock klasszikusok, gondolva a tavalyi sikerre. A Judas Priest nyitja a sort január 23-án, majd Peter Gabriel jő, február 6-án. Igazi csemegének ígérkezik Paul McCartney és a Wings 1975-ös koncertje, s a Rolling Stones Hyde parki, tavalyi zajhengere.

Három nap Szent Margit tiszteletére

Szombathely – Csütörtökön, pénteken és szombaton tartják a Szent Márton templomban a hagyományos triduumot Árpád-házi Szent Margitra emlékezve.

A program lelkigyakorlattal kezdődik csütörtökön és pénteken. Mindkét nap háromnegyed hatkor a kőszegi domonkos nővérek elmélkednek, utána pedig litánia, majd szentmise következik. Szombaton, január 18-án lesz Árpád-házi Szent Margit tulajdonképpeni ünnepe, amely egyúttal nemzeti imanap is. Ezt a napot, a szentéletű királylány halálának évfordulóját 1642. óta ünneplik három napos ájtatossággal a Szent Márton, korábban domonkos rendi templomban. Szombaton háromnegyed hattól misztériumjátékot mutat be a Szent Márton Cserkészcsapat, majd 18 órától a megyésfőpásztor, dr. Veres András püspök ünnepélyes szentmisével zárja a triduumot. A rendezvényekre minden hívőt szeretettel várnak.

Napi ajánló - Interaktív előadás

Rendezvény, Répcelak.

Művelődési Otthon és Könyvtár: pénteken 16.30-kor a "Közelebb egymáshoz!" – interaktív előadásra várják az érdeklődőket, melynek címe Párkapcsolati válság(ok), játszmák, a pár-beszéd. Válás és újrakezdés. Előadó: Licskainé Stipkovits Erika klinika- és mentálhigiéniai szak-pszichológus, szakpszichoterapeuta.

Kiállítás, Szombathely.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Agora–Gyermekek Háza: OVIS Tárlat. Kiállítás óvodák, óvodás csoportok képzőművészeti munkáiból. Bemutatkozik a Benczúr Gyula Óvoda. A kiállítás megtekinthető február 1–jéig, hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig.Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Nagy Béla festőművész emlékkiállítása  január 26-áig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig tekinthető meg.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Nemzedékek öröksége – helytörténeti kiállítás; Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében; Hunyd le szemedet és láss! – tapintható tárlat; Cipőtörténeti gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Vár a kastély – A körmendi hercegi kastély évszázadai. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Jubilál a független Vas-Film Fesztivál

Táplánszentkereszt – Április 12-13-án rendezik meg a 10. Vas-Film-fesztivált, a függetlenfilmesek országos szemléjét a Jókai művelődési házban. A fesztiválra bárki nevezhet 2012. óta készült alkotással, a filmekkel kapcsolatban sem tematikai, sem műfaji megkötés nincs, azokat bármilyen formátumban, vetítésre alkalmas, megfelelő minőségben fogadják el (időtartam: maximum 60 perc). Előválogatás után kerülnek be a filmek a fesztivál versenyprogramjába. A nevezők a pályázati feltételek elfogadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a fesztiválra beküldött alkotásuk a VaS-Film – Vas megyei Függetlenfilm Fesztivál Archívumába kerüljön. A jelentkezési határidő február 21-e. A fesztivál rendezője a Jókai Mór Művelődési Ház, Községi-Iskolai Könyvtár és Teleház, valamint a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Közhasznú Egyesület.

 

JANUÁR 15.

Cseh mesehősö a Répce partján

Répcelak - Január 15-én a Répce-parti városba költöznek a cseh mesehősök. A brit–magyar–görög Masters of Puppets Theatre társulatának előadása délután fél hatkor kezdődik a művelődési házban. A mesejátékban Bohémia legnépszerűbb mesekarakterei elevenednek meg, felcsendülnek a legnépszerűbb cseh dallamok, művek, továbbá a mesehősök dalai – magyar nyelven.

Interaktív gyerekműsor

Csepreg - Január 15-én 14 órától Csepregen, a városi könyvtárban tartja interaktív előadását Zorkóczy Zenóbia.

Lovagtermi tárlatok

Kiállítás, Szombathely.Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A kőtárban A HelyiÉrték – válogatás a Szombathelyen előkerült őskori leletekből című tárlat január 31-éig látható.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestét bemutató kiállítás tekinthető meg.

Répcelak. Répce Galéria: a Pittmann gyűjteményből – ifj. Feszt László grafikusművész kiállítása nyílt. Az Előtér-ben Bognár Gábor 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat február 8-áig várja az érdeklődőket.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket a földszinten játszósarok, íjászat várja.Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Nárai. Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Ház: vándorkiállítás nyílt a Csíktusnádi Borvízmúzeum alkotásaiból. A tárlat megtekinthető hétvégenként és előzetes egyeztetéssel bármikor.

 

JANUÁR 14.

Kormányhivatal – fogadóórák

Vas megye - A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége januárban kihelyezett ügyfélfogadásokat tart az alábbi járási hivatalokban: január 14-én, kedden: Vasvári Járási Hivatal (Alkotmány u. 1.) 9 -11 óráig, Kőszegi Járási Hivatal (Jurisics tér 6.) 13.00 – 15.00 óráig. Január 29-én szerdán: Szentgotthárdi Járási Hivatal (Széll Kálmán tér 11.) 13 – 15 óráig.

A gyógyulás reményében

Szombathely - Az „Együtt Egymásért" Eséllyel az Életért Egyesület Előadást szervez január 14-én (kedden) 17 órakor a Humán Civil Házban. A Gyógyulás és az étrendkiegészítők címmel Hegedüsné Piri tart előadást. Minden egyesületi tagot és érdeklődőt szeretettel várnak.

Rosszcsont Zénó az iskolában

Szombathely – Ma 14 órakor a Gothard iskolában lép föl Rosszcsont Zénó – aki jó szeretne lenni. Az előadást Zorkóczy Zenóbia színésznő (Románia, Erdély) játssza, ő az interaktív játék szövegkönyvének szerzője is: Michael Ende, Ludwig Bechstein, Hervay Gizella, Hans Sachs, Ursula Wolfel, és László Noémi szövegeinek felhasználásával.

Kedden tartja fogadóóráját

Sárvár - Kondora István, Sárvár város polgármestere, az önkormányzati hivatal 202. számú polgármesteri irodájában, kedden 10.00–12.00 óráig tart fogadóórát.

Tanácskoznak

Vép - Kedden délután négy órakor kezdődik a városi képviselők testületi ülése. A napirendi pontok között szerepel a településvezetők idei esztendei munkaterve, a lejárt határidejű határozatokról illetve a mostani és az előző testületi ülés közötti időszakban tett fontosabb intézkedésekről szóló beszámoló. A képviselők várhatóan döntenek a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatói beosztására benyújtott pályázatokról.

Egy délután az egészségért

Zanat – Az egészség jegyében rendez délutánt a Vas Megyei Szív Egyesület január 14-én, kedden 17 órától a Zanati Közösségi Házban. A résztvevők számára minden egészségügyi szűrés ingyenes lesz. Érdemes utánajárni, milyen a vércukor- és a koleszterinszintünk, a vérnyomásunk. A mérések mellett, azok eredményeit figyelembe véve szakemberek tartanak tanácsadást.

Kiállítások

Szombathely. Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–szombat 10–17 óráig.

Smidt Múzeum: kedd–péntek és vasárnap 10–17 óráig. „Biedermeier hangulatban, Sterio Károly (1821–1862) festő művészete” címmel látható tárlat.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és pénteken 12–17 óráig, csütörtökön és vasárnap 10–17 óráig.Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör tagjainak kiállítása január 17-éig látogatható.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Nemzedékek öröksége – helytörténeti kiállítás; Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében; Hunyd le szemedet és láss! – tapintható tárlat; Cipőtörténeti gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Vár a kastély – A körmendi hercegi kastély évszázadai. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: a 3F-K Fotóklub Körmend 3. "gombostűs" kiállítása február 1-jéig látogatható, naponta 10–16 óráig.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

 

JANUÁR 13.

Kormányhivatal – fogadóórák

Vas megye - A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége januárban kihelyezett ügyfélfogadásokat tart az alábbi járási hivatalokban: január 13-án, hétfőn: Körmendi Járási Hivatal (Szabadság tér 7.) 9 – 11 óráig. Január 14-én, kedden: Vasvári Járási Hivatal (Alkotmány u. 1.) 9 -11 óráig, Kőszegi Járási Hivatal (Jurisics tér 6.) 13.00 – 15.00 óráig. Január 29-én szerdán: Szentgotthárdi Járási Hivatal (Széll Kálmán tér 11.) 13 – 15 óráig.

Fatimai estet tartanak hétfőn

Szombathely-Szentkirály - Fatimai est lesz 13-án, hétfőn az egyházmegye több templomában. Szombathely szentkirályi városrészén Császár István székesegyházi plébános, püspöki helynök tartja a fatimai estet. 17 órától szentóra lesz, 18 órától pedig a gyertyás körmenettel egybekötött szentmise kezdődik.

A doni áttörés emlékére

Szombathely - A város önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye január 13-án 10.00 órakor kegyeleti megemlékezést tart a doni áttörés 71. évfordulója alkalmából. A Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél emlékbeszédet mond Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja. Emlékező gondolatokat oszt meg Kazári József doni harcos. Ezt követően 10 óra 30 perckor szentmise kezdődik a doni harcokban részt vett katonákért a Kálvária templomban. Homíliát mond és a szentmisét celebrálja Gaál Sándor plébános. Köszöntőbeszédet mond dr. Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke. Emlékezik dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője. A kegyeleti megemlékezést követően baráti találkozóra várják a doni harcokban részt vett katonákat és hozzátartozóikat.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - A megyeszékhely három városi képviselője is fogadóórát tart hétfőn. Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő hétfőn 16.15–17.15 óráig az LMP szombathelyi irodájában (11-es Huszár út 3.) fogadóórát tart. Dr. Czeglédy Csaba, az 5. számú választókerület önkormányzati képviselője hétfőn 17 órakor a városháza földszinti tanácskozó termében tart fogadóórát. Sorszám a fogadóóra napján, 13 órától az ügyfélszolgálaton kérhető. Horváth Csaba, a 4. számú választókerület önkormányzati képviselője hétfőn 17.00–18.00 óráig a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (Váci M. u. 11.) fogadóórát tart.

Folytatják a futsalosok

Szombathely - A 15. fordulóval folytatódik az NB I-es futsalbajnokság: a Swietelsky-Haladás VSE hétfőn 19.30-kor Debrecenben lép pályára. Hosszú idő után meccsel ismét a HVSE, legutóbb december 16-án játszott bajnokit. Szükség is volt a pihenésre, a sorok rendezésére, hiszen a szombathelyiek távol vannak a felsőháztól – ami azért még elérhető. Persze ehhez a közvetlen rivális, 8. Debrecent ma le kell győznie a 9. Haladásnak. Vereség esetén marad az alsóház. Szombathelyen a Haladás nyert (8-6).

Lakossági fórumot tart a képviselő

Nagytilaj - Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a polgármesteri hivatalban (Béke utca 30.) hétfőn 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Csehi – Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Petőfi utca 11.) hétfőn 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!