Programok

2014.01.05. 17:46

Programok, rendezvények Vas megyében január 6-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények január 6-tól. Böngésszen, és válogasson!

FEBRUÁR 9.

Hernádi Judit és Kern András

Szombathely - Richard Baer Hitted volna? című darabjából Verebes István rendezett előadást Hernádi Judittal és Kern Andrással a főszerepben. Herman és Christine több mint harminc éve barátok, amíg kinek-kinek élt a házastársa, rendszeresen összejártak. Aztán egyedül maradtak, és megszakadt a találkozások sora is. Mígnem.... Hogy mi történik, február 9-én megtudhatjuk a Weöres Sándor Színházban: az Orlai Produkciós Iroda vendégjátéka 15, aztán 19 órakor kezdődik a nagyszínpadon.

 

FEBRUÁR 6.

Dumaszínház Hadházival

Szombathely – Hadházi László önálló estjét rendezik meg február 6-án, a Szombathelyi Dumaszínház következő előadásaként Savaria Filmszínházban. A népszerű humorista vendéget is hoz magával, a stand up comedy hazai történetének egyik különlegesebb figuráját, Brutit.

 

FEBRUÁR 1.

Impro Feszko: farsangi rögtönzés

Vasvár – Farsangi rögtönzések címmel idén is megrendezik az Improvizációs Fesztivált (közkeletű nevén az Impro feszkót) Lengyel Pál emlékére.

A 11. fesztivált a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, a Vasvári Játékszín és a Magyar Szín-Játékos Szövetség közösen rendezi február 1-én, szombaton 10 órától. A rendezvényre középiskolások és felnőtt színjátszók 4-4 fős csapatainak jelentkezését várják határainkon innen és túlról is - tudjuk meg Gergye Rezsőtől, a kultúrház igazgatójától. – Az elmúlt évek gyakorlatához híven a csoportok 4-5 különböző improvizációs feladatot kapnak. Az egyes feladatokra való felkészülésre általában 10 perc áll rendelkezésre. A játékidő az esetek többségében 3-3 perc. A játékvezető Nagy András László lesz, aki a helyszínen teszi közzé a játékszabályokat és a feladatokat. Az egyes feladatokat szakemberekből álló zsűri pontozással értékeli, majd ennek alapján alakul ki a végső sorrend.

 

JANUÁR 31.

Keresztény batyus bál

Szombathely - Itt a farsang, a bálok ideje. Keresztény fiatalok bálját rendezik meg a hónap végén. Keresztény ifjúsági farsangi batyus bál lesz Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémián január 31-én. A 19 órakor kezdődő bált az idén először a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Bizottsága közösen szervezi. Zenét az Intermezzo Latin Club szolgáltat, a részvétel alsó korhatára 17 év. Batyus bál lévén mindenkit arra kérnek a rendezők, hogy édes vagy sós süteményt, üdítőt vigyenek majd magukkal, italt a helyszínen is lehet vásárolni. A szomszédos egyházmegyék fiataljait is várják.

 

JANUÁR 29.

Kormányhivatal – fogadóóra

Vas megye - A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége januárban kihelyezett ügyfélfogadásokat tart az alábbi járási hivatalban: január 29-én szerdán: Szentgotthárdi Járási Hivatal (Széll Kálmán tér 11.) 13 – 15 óráig.

 

JANUÁR 27.

Rövidebb ideig tartanak nyitva

Szombathely - A Savaria Egyetemi Központ Könyvtára és Levéltára január 27-éig rövidebb nyitva tartási időben várja az olvasókat. A létesítmény egységei hétfőtől csütörtökig 16 óráig, pénteken 13 óráig látogathatók.

 

JANUÁR 23.

Az idén is a rock klasszikusai

Szombathely – A Rock-klasszikusok című sorozat az új évben új koncertfilmekkel jelentkezik az Agora – Savaria moziban. A tavaly útnak indított kezdeményezés sikere nyomán tágulnak az időhatárok: az idén az elmúlt négy évtized sikereiből válogat a mozi. Január 23-án mindjárt: Judas Priest, Londonból.

 

JANUÁR 21.

Kultúra kicsiknek

Szombathely – Gyermek Kulturális Hetet rendeznek az Agora Gyermekek Házában január 20-24. között. A magyar nyelvi és irodalmi programok sorában szerepel nyelvi torpedó játék, szólásokkal, közmondásokkal kapcsolatos foglalkozás, lesz kézműves műhely. Választható foglalkozások alsó és felső tagozatos csoportok számára: bőrborítású könyvecske kötése, papírmerítés hagyományos papírpréssel.

Január 21-én a hangokkal, betűkkel játszanak – lesz eszperente, csacsipacsi és más nyelvi játékok 4-5. osztályosoknak. Január 22-én délelőtt drámajáték keretében dolgozzák fel A só mesét a foglalkozásra érkezők, délután játékos anyanyelvi vetélkedőt rendeznek háromfős 5. osztályos csapatoknak. Január 23-án zajlik a Kazinczyról elnevezett „Szép magyar beszéd” verseny Szombathely és környéke, Kőszeg és környéke, Vasvár és környéke felső tagozatosai részére. Január 24-én kommunikációs és szituációs játékok lesznek, önismeret és illemtan 3-5. osztályosoknak, délután Anyanyelvi „Fele sem igaz”: érdekes szavak, kifejezések megfejtése.

 

JANUÁR 19.

Zörej a gálán

Egyházashetye, Budapest – Az Örökség-serleggel kitüntetett Zörej zenekar meghívást kapott a Falvak Kultúrája Alapítványtól Budapestre, a magyar kultúra napja alkalmából megrendezendő gálára, amelynek a Corinthia Grand Hotel Royal ad helyet január 19-én, A Sellyei Márta és Oláh Sándor irányításával működő Zörej vezeti fel reneszansz ruhában, dobszóval és zászlóval az alapítvány adományozó testületét, díszőrséget állnak és ők kísérik a színpadra a frissen kitüntetett ifjúsági csoportokat; 14 ország képviselőinek jelenlétében.

 

JANUÁR 18.

Nagycsaládos jubileum

Szombathely - Az alpokalja Nagycsaládos Egyesületet huszonöt évvel ezelőtt alapították meg Szombathelyen. A jubileum alkalmából ünnepséget szerveznek a Megyeházán január 18-án 16 órától: ünnepi műsorral. Az esemény díszvendége a meghívó szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki az évfordulós ünnepség fővédnökségét is elvállalta.

Téli álmot alvó szezon

Szombathely - Január 18-án a Blues Jam, Cserga és Barátai és a Crazy Daisy Jug Band blues-estjére hívják a műfaj kedvelőit a Végállomás Klubban.

Kisvakond mesejáték

Szentgotthárd - A Magyar nyelvű kisvakond mesejátékra várják az érdeklődőket a Master of Puppets Theatre. Az előadás január 18-án szombaton 11 órától lesz a szentgotthárdi Színházban.

Brazil hangulatú bál

Sárvár - Városi bál lesz brazil partival január 18-án a Gárdonyi iskola tornacsarnokában. Kapunyitás 19 órakor. Fellép a soproni Brazil Samba Capoeira Iskola. Zenél a soproni Galaxy Tánczenekar.

István király az NGKK-ban

Vasvár - Sík Sándor István király című három felvonásos tragédiáját mutatja be a Forrás Színház január 18-án 19 órától a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A történet szerint 1038-ban vagyunk, Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy monumentális uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembe néz a halállal, az egész életművének kárba veszésével. István felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot. Történelmi távlatból nézve: a Vazul unoka, Szent László sorsa ezután új fénytörésbe kerül. Magyarország megmaradásának misztériuma így térden állva élhető újra.  Az előadást dr. Fűzfa Balázs ismertetője vezeti be. Előtte 17 órától Tarics Péter (I)gazság és lehetőség között – Hogyan élt és halt meg Latinovits Zoltán?" című könyvének bemutatója lesz.

 

JANUÁR 17.

Halmosiék a teadélutánon

Vép - Az idén is folytatják a városban nagy népszerűségnek örvendő közéleti teadélután programsorozatát. Havonta egyszer jelentkezik a rendezvénnyel az önkormányzat és a művelődési ház. Volt már vendég alkotmánybíró, szemészprofesszor, gazdasági vezető – mind olyan ember, aki valamilyen formában kötődik a településhez. A januári rendezvénynek két vendége is lesz: Halmosi Zoltán, a Szombathelyi Haladás és a magyar válogatott egykori labdarúgója, valamint a felesége, Séfer Rozália egykori sikeres atléta. A kötetlen beszélgetés január 17-én este hat órakor kezdődik.

Iskolai verseny vasi versekkel

Gyöngyösfalu - A Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola az idén is meghirdette hagyományos versmondó és illusztrációs versenyét (vasi költők verseiből válogatva, illetve az állatorvosi egyetemet megalapító névadóra emlékezve), amely az idén meseíró pályázattal is kiegészül; ez utóbbi alapja egy Szkladányi Annamária-alkotás. A január 17-én megrendezendő program kapcsolódik a Tolnay-emlékévhez: az iskola volt tanulói, Nyári Emma, Szűcs Ádám, Lovranits Lili délelőtt kézműves-foglalkozást tartanak a 3-8. osztályosoknak. Az 1-2. osztályosok és a leendő elsősök Devecsery László interaktív mesejátékába kapcsolódnak be, az 1-6. osztályosok a szombathelyi Reményik Suliszínház előadásán, a 7-8 osztályosok a Devecsery László által vezetett drámafoglalkozáson vesznek részt.

 

JANUÁR 16.

Sztárfilmek,filmsztárok

Szombathely – Sztárfilmeket vetít filmsztárokkal az ország egyik legjobban teljesítő mozija, a Savaria. Január 16-án láthatjuk az Agora Savaria Filmszínházban Shakespeare Sok hűhó semmiért című darabját, a Globe színház sztárjainak szereplésével. Ezt követi a Makrancos hölgy és még számos darab, egészen április 10-ig. Idén is lesznek rock klasszikusok, gondolva a tavalyi sikerre. A Judas Priest nyitja a sort január 23-án, majd Peter Gabriel jő, február 6-án. Igazi csemegének ígérkezik Paul McCartney és a Wings 1975-ös koncertje, s a Rolling Stones Hyde parki, tavalyi zajhengere.

 

JANUÁR 15.

Cseh mesehősö a Répce partján

Répcelak - Január 15-én a Répce-parti városba költöznek a cseh mesehősök. A brit–magyar–görög Masters of Puppets Theatre társulatának előadása délután fél hatkor kezdődik a művelődési házban. A mesejátékban Bohémia legnépszerűbb mesekarakterei elevenednek meg, felcsendülnek a legnépszerűbb cseh dallamok, művek, továbbá a mesehősök dalai – magyar nyelven.

 

JANUÁR 14.

Kormányhivatal – fogadóórák

Vas megye - A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége januárban kihelyezett ügyfélfogadásokat tart az alábbi járási hivatalokban: január 14-én, kedden: Vasvári Járási Hivatal (Alkotmány u. 1.) 9 -11 óráig, Kőszegi Járási Hivatal (Jurisics tér 6.) 13.00 – 15.00 óráig. Január 29-én szerdán: Szentgotthárdi Járási Hivatal (Széll Kálmán tér 11.) 13 – 15 óráig.

A gyógyulás reményében

Szombathely - Az „Együtt Egymásért" Eséllyel az Életért Egyesület Előadást szervez január 14-én (kedden) 17 órakor a Humán Civil Házban. A Gyógyulás és az étrendkiegészítők címmel Hegedüsné Piri tart előadást. Minden egyesületi tagot és érdeklődőt szeretettel várnak.

Kedden tartja fogadóóráját

Sárvár - Kondora István, Sárvár város polgármestere, az önkormányzati hivatal 202. számú polgármesteri irodájában, kedden 10.00–12.00 óráig tart fogadóórát.

Tanácskoznak

Vép - Kedden délután négy órakor kezdődik a városi képviselők testületi ülése. A napirendi pontok között szerepel a településvezetők idei esztendei munkaterve, a lejárt határidejű határozatokról illetve a mostani és az előző testületi ülés közötti időszakban tett fontosabb intézkedésekről szóló beszámoló. A képviselők várhatóan döntenek a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatói beosztására benyújtott pályázatokról.

Egy délután az egészségért

Zanat – Az egészség jegyében rendez délutánt a Vas Megyei Szív Egyesület január 14-én, kedden 17 órától a Zanati Közösségi Házban. A résztvevők számára minden egészségügyi szűrés ingyenes lesz. Érdemes utánajárni, milyen a vércukor- és a koleszterinszintünk, a vérnyomásunk. A mérések mellett, azok eredményeit figyelembe véve szakemberek tartanak tanácsadást.

 

JANUÁR 13.

Kormányhivatal – fogadóórák

Vas megye - A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége januárban kihelyezett ügyfélfogadásokat tart az alábbi járási hivatalokban: január 13-án, hétfőn: Körmendi Járási Hivatal (Szabadság tér 7.) 9 – 11 óráig. Január 14-én, kedden: Vasvári Járási Hivatal (Alkotmány u. 1.) 9 -11 óráig, Kőszegi Járási Hivatal (Jurisics tér 6.) 13.00 – 15.00 óráig. Január 29-én szerdán: Szentgotthárdi Járási Hivatal (Széll Kálmán tér 11.) 13 – 15 óráig.

A doni áttörés emlékére

Szombathely - A város önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye január 13-án 10.00 órakor kegyeleti megemlékezést tart a doni áttörés 71. évfordulója alkalmából. A Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél emlékbeszédet mond Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja. Emlékező gondolatokat oszt meg Kazári József doni harcos. Ezt követően 10 óra 30 perckor szentmise kezdődik a doni harcokban részt vett katonákért a Kálvária templomban. Homíliát mond és a szentmisét celebrálja Gaál Sándor plébános. Köszöntőbeszédet mond dr. Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke. Emlékezik dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője. A kegyeleti megemlékezést követően baráti találkozóra várják a doni harcokban részt vett katonákat és hozzátartozóikat.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - A megyeszékhely három városi képviselője is fogadóórát tart hétfőn. Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő hétfőn 16.15–17.15 óráig az LMP szombathelyi irodájában (11-es Huszár út 3.) fogadóórát tart. Dr. Czeglédy Csaba, az 5. számú választókerület önkormányzati képviselője hétfőn 17 órakor a városháza földszinti tanácskozó termében tart fogadóórát. Sorszám a fogadóóra napján, 13 órától az ügyfélszolgálaton kérhető. Horváth Csaba, a 4. számú választókerület önkormányzati képviselője hétfőn 17.00–18.00 óráig a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (Váci M. u. 11.) fogadóórát tart.

Lakossági fórumot tart a képviselő

Nagytilaj - Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a polgármesteri hivatalban (Béke utca 30.) hétfőn 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Csehi – Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Petőfi utca 11.) hétfőn 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

 

JANUÁR 12.

Cse'mese

Szombathely - Az AGORA-Savaria Filmszínházban magyar nyelvű mesejáték lesz csehszlovák mesehősökkel, eredeti, nagyméretű bábokkal „Cse'mese avagy találjuk ki, kik laknak a jicsinyi erdőben?" címmel. A brit Masters of Puppets Theatre előadása január 12-én 11 órakor kezdődik.

Doni megemlékezés

Szombathely - A doni tragédia 71. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést a Jáki úti temetőben január 12-én. A vasárnap délutáni rendezvényt a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat és a Visegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa szervezi a Jáki úti temető Hősi parcellájában. 15 órakor szentmise kezdődik a Hősi parcella kápolnájában, bemutatja: Kiss György római katolikus lelkész. 16 órakor megemlékezés lesz az Árpád kori kürtös szobránál, beszédet mond Hamza István a Magyar Cserkészszövetség III. Kerületének elnöke.

Bábszínház

Szombathely - MMIK, színházterem, vasárnap délelőtt 10 óra: a Mesebolt Bábszínház Rákos Péter: Mumus a padláson című mesejátékát kínálja, 4 éves kortól.

Mentőkutyás találka

Dozmat - Megyei mentőkutyás egység létrehozását tervezi a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) szombathelyi szervezete. Vasárnap reggel kilenc órától rendezik meg az idei első találkozójukat a dozmati Univerzum kutyaiskolában. A program kiemelt témája a kutató, mentő és kereső kutyás szakág helyzete. Országos és nemzetközi minősítéssel rendelkező mentőkutyás egységek szakmai bemutatót tartanak, és részt vesznek az eseményen a vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselői is. Várhatóan megalakul a Vas megyei kereső-kutató mentőkutyás csoport is.

 

JANUÁR 11.

Városi és megyei bállal indul a szezon

Szombathely - A báli szezon nyitányaként szombaton este 7-kor kezdődik a megyei és városi bál a Pannóniában. Ahogy az már hosszú évek óta hagyomány a vasi megyeszékhelyen, a vízkereszt utáni első szombaton ebben az esztendőben is megrendezik a városi és megyei bált. A reprezentatív mulatságnak a Pannónia Étterem ad otthont. Köszöntőt mond dr. Kiss László alkotmánybíró, Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. A Savaria Táncsport Egyesület látványos nyitótáncát és az alkalomhoz illő vacsorát követően Zséda lesz bál sztárvendége, és ezen az éjszakán adják át Az Év Vasi Embere 2013 díjat is. Lesz bor- és pálinkaszalon (jófajta vasi nedűkkel), éjfél után nem maradhat el a tombolasorsolás sem. A talpalávalóról a Cavo Wabo Party Band gondoskodik az úri közönség számára.

Bál, bál után

Kőszeg - Kőszegen is kezdetét veszi a farsang, elkezdődik a báli szezon. Január 11-én, most szombaton egyházközségi bállal indul, január 18-án a hagyományos iparos bál és a Bersek bál várja a mulatozni vágyókat.

Február 1-én a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes farsangol majd, 8-án a Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzat rendezi meg hagyomány-őrző bálját, február 15-én a horvátok teszik majd ugyanezt. Ugyanazon a napon a városi fúvósok is jelmezes bált rendeznek majd.

Vas megyei tekebál

Szombathely - A Vas Megyei Tekézők Szövetsége január 11-én 10. alkalommal rendezi meg a vasi tekebált a szombathelyi tanképző főiskola éttermében, amelyre jövő szerdáig lehet jelentkezni.

Bábszínház pöttömkéknek

Szombathely – „Szerelmükből születtem én” címmel zajmesét játszik a legkisebbeknek a Mesebolt Bábszínház január 11-én, szombaton. A premier 10 órakor kezdődik a kamarateremben.

Vándorszínház érkezik a városba

Szentgotthárd – A lendvai Egy & Más vándorszínház szombaton 19 órától ismét vendégszerepel a Színházban. A Cabaret című előadást tekinthetik meg az érdeklődők.

Bognár Szilviék új lemeze

Bük - Január 11-én, szombaton este a Büki Művelődési és Sportközpontban mutatja be új lemezét Bognár Szilvia és az etNoé világzenei produkció. Az énekesnő továbbra sem lép ki a különféle etnikumok népzenéinek bűvköréből, de csapata határozottan progresszívabb és populárisabb hangzással jelentkezik. A büki koncert este 7-kor kezdődik.

Két magyar és egy lengyel

Monyorókerék - Jávorkai Sándor, Jávorkai Ádám és Tomasz Wabnic lép fel szombaton a burgenlandi Kultúrfórumban. Johann Sebastian Bach Goldberg-variációival érkezik Monyorókerékre (Eberau) a Huberman Trió, azaz Jávorkai Sándor, Jávorkai Ádám és Tomasz Wabnic a hétvégén. A Jávorkai-fivérek, Sándor (hegedű) és Ádám (cselló) olyan neves zenekarokkal játszottak már, mint a Berlini Szimfonikusok vagy a Drezdai Filharmonikusok. Számtalan díj és kitüntetés jelzi nemzetközi hírüket. A 2013-ban megalakult trió harmadik tagja a lengyel hegedűművész, Tomasz Wabnic. A formációt a szintén lengyel hegedűvirtuóz, a pályáját csodagyerekként kezdő Bronisław Huberman (1882 – 1947) után nevezték el.A klasszikus koncert január 11-én, szombaton este fél 8-kor kezdődik a határtól pár kilométerre található Monyorókerék központjában, a Kultúrfórumban.

Lakossági fórumot tart a képviselő

Sorkikápolna – Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Dózsa György u.) szombaton 15.00–16.30 óráig lakossági fórumot tart.

Rábahídvég – Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a művelődési házban (Bertha György u. 42.) szombaton 17.00–18.30 óráig tart lakossági fórumot.

Íjászkodhatnak is

Hegyfalu – „A magyarok nyilaitól...” – ki nem ismeri ezt a honfoglalás kori idézetet? A vándorló magyarok híres fegyvere, az íj a XXI. században sem veszítette el a jelentőségét. Az íjat a világ számos hadseregében a különleges erők használják napjainkban is fegyverként, de a vadászok társadalmán belül külön kaszt alakult e hagyományos vadászszerszám használatára. A hagyományőrző csoportok tagjai is szívesen veszik kézbe ezt az ősi fegyvert. A hegyfalui művelődési házban szombaton íjászversenyt, íjászbemutatót szerveznek. Délelőtt tíz órától a vállalkozó kedvűek megmutathatják, miként is bánnak ezzel a szerszámmal. Az effajta kalandra vágyó férfiak, nők és gyermekek is összevethetik az ügyességüket. A községi önkormányzat egészségre nevelő programjának a része a holnapi esemény. Az Új Széchenyi Terv támogatásának köszönhetően fordíthatnak csaknem tízmillió forintot a település lakóinak szemléletformálására.

Edo Denova party-ja

Szombathely – A haza klubzene egyik kivételes tehetségű képviselője, Edo Denova egy fantasztikus party-sorozattal járja az országot, s ennek a turnénak következő állomása Szombathely méltán népszerű klubja, a Romkert lesz.

A szépséges lemezlovas szombaton este lép fel a vasi megyeszékhelyen. Edo tehetségére a Viva televízió lemezlovasoknak szóló versenyén derült fényt három évvel ezelőtt. Azóta nemcsak hazánk klubjainak volt vendége, de zenélt a Balaton Sound-on és a Sziget fesztiválon, s rendszeresen vendégül látják a szomszédos országokban is. Edo nemrégiben új dallal rukkolt elő, mely után – több neves kiadó között – az elektronikus klubzenében piacvezetőnek számító Pacha Recordings is érdeklődik. Új slágeréhez a Yolo-hoz hamarosan videoklipet forgatnak, amely a külföldi trendeket követve egy igazán fiatalos, dögös underground stílusú videó lesz.

Orgonazene

Szombathelyen, a Bartók Teremben ad koncertet szombaton este hat órától Varnus Xavér orgonaművész. A Jazz-örömzene Bach módra elnevezésű program sztárvendége Szulák Andrea énekesnő lesz, de a koncerten a nagybőgőn játszó Barcza-Horváth József, valamint a dobos Czirják Tamás is közreműködik majd.

Zséda

Szombathelyen, a Pannónia Étteremben szombaton este rendezik meg Vas Megyei Önkormányzat és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szervezésében azt a megyei és városi bált, amelynek sztárvendége a hazai popzene egyik dívája, Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda lesz. A zenét a táncokhoz a Cabo Wabo Party Band szolgáltatja.

 

JANUÁR 10.

Hogyan mulat a magyar?

Szombathely - A Kossuth-díjas Bangó Margit és a HungarOperett mutatja be vadonatúj közös produkcióját az Agora Művelődési és Sportházban január 10-én, pénteken 19 órától. A „Mulat a magyar 2014!" című operettgálára a Vas Népe ügyfélszolgálati irodájában és az Agora jegyirodában lehet jegyeket kapni. A HungarOperett 2014-es bemutatója egy fergeteges utazásra csábítja a nézőket az operettek muzsikáival, amelyből kiderül, hogy hogyan is mulatnak a magyarok.100 évnyi magyar operett történelem, 12 világhírű magyar zeneszerző, 20 klasszikussá vált magyar operett, 70 világhírű dallam, 400 csodálatos jelmez, a HungarOperett teljes társulata, tánckara és szimfonikus zenekara mutatkozik meg egy két felvonásos szuper showban, ahogy eddig még soha. A HungarOperett eddig bemutatott leglátványosabb produkciója lesz ez, amelyben különleges szerepben láthatjuk műfajának koronázott királynőjét a Kossuth-díjas Bangó Margitot. A gálán megszólalnak e világhírű műfaj legismertebb melódiái, többek között Kacsóh Pongrác dalai a János vitéz előadásából és az igazi világsikert befutott Lehár Ferenc operettjei (A víg özvegy, Giuditta, Cigányszerelem).

A napkirály

Szombathely - Weöres Sándor Színház. Thea-Tér: Császárok napja: Heliogabalus – A napkirály január 10-én, pénteken 19.30-tól a Krúdy Klubban. Vajon mit tud kezdeni hatalmával a keletről érkező, pimaszul fiatal császár egy nagyanyával a nyakán, aki a háttérből mozgatja a szálakat? Szakértő: Katona Attila, szövegkönyv: Barták Balázs, dramaturg: Duró Győző, rendező: Jordán Tamás.

Pannon Kapu – a klímáról

Szentgotthárd - A Pannon Kapu Kulturális Egyesület rendezi meg Pék Tibor: A (mitől vagy kitől?) változó klíma című könyvének bemutatóját január 10-én 17 órától a Színházban.

Könyvbemutató a színházban

Szentgotthárd – A Pannon Kapu Kulturális Egyesület Pék Tibor: A (mitől vagy kitől?) változó klíma című könyvének bemutatót január 10-én, pénteken 17 órától rendezi a Színház aulájában.

Orbán Viktor pénteken az Őrségben találkozik a szlovén miniszterelnökkel

Orbán Viktor magyar és Alenka Bratusek szlovén miniszterelnök közösen avatja fel péntek délután a Felsőszölnök-Kétvölgy összekötő utat Vas megyében - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön. Mint elmondta, a két kormányfő délelőtt Apátistvánfalván tárgyal egymással, majd kormányközi szándéknyilatkozatot írnak alá. Kora délután a kétvölgyi magyar-szlovén határátkelőnél tartják az új összekötő út avató ünnepségét, ahol a két kormányfő beszédet mond - tájékoztatott Havasi Bertalan.

Lakossági fórumot tart a képviselő

Hegyhátszentpéter - Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a kultúrházban (Béke utca 13.) pénteken 17.00–18.30 óráig lakossági fórumot tart.

Andrásfa – Bana Tibor országgyűlési képviselő, Vas megye 3-as számú választókörzetében, a kultúrházban (Petőfi utca 3.) pénteken 19.00–20.30 óráig tart lakossági fórumot.

Jó dalok, kellemes zenék

Szombathely – Lassan negyedik évébe lép a 2013-as Átjáró tehetségkutatón második helyezést elért Újvilág Utca zenekar. Az együttes ugyan nem készül születésnapi meglepetésekkel, ám péntek esti koncertjüket ettől függetlenül is érdemes megtekinteni, hiszen rendszerint kellemes zenével, jó dalokkal és hangulatos színpadi produkciókkal lepik meg közönségüket. Az év kezdetének koncerthiányos időszakában a Magház Kultúrkocsmát érdemes célba venni, este kilenc órakot ott csapnak a húrok közé a négy fős szombathelyi együttes tagjai.

Fekete zene

Szombathelyen, az aClubban péntek este fekete zenék éjszakája lesz. A műsort funky, hip-hop és R&B slágerek teszik ki.

 

JANUÁR 9.

A változó klíma titkai

A szombathelyi születésű szerző, Pék Tibor „A (mitől vagy kitől?) változó klíma” című kötetében ezt a sokakat érdeklő és így vagy úgy mindannyiunkat érintő, bonyolult, ellentmondásokkal teli témát járja körül, kísérletet téve az okok feltárására is. A kötettel és szerzőjével az elkövetkezendő hetekben könyvbemutatókon ismerkedhet meg több vasi település közönsége. Január 9-én 16.30-kor Sorokpolányban, aztán 18 órakor Sorkikápolnán lesz bemutató. Még ebben a hónapban várható „A (mitől vagy kitől?) változó klíma” című Pék Tibor-könyv bemutatója Szentgotthárdon, Vasszécsenyben, Gencsapátiban, Zsennyén, Rumban, Bögötön, Táplánszentkereszten és – január 31-én – Lukácsházán. Pék Tibor elmondta azt is: a felsorolt településeken kívül még mintegy ötven helyről (önkormányzattól, művelődési háztól, könyvtártól) van felkérése hasonló, beszélgetéssel összekötött könyvbemutatóra; csak Vas megyében.

Könyvbemutató 9-én

Szombathely – A Híres szombathelyi nők sorában Várnai Valéria festőművész a következő, akinek kötetet szentelt a Szülőföld Kiadó. A kötet szerzője Nagy Anna, a Savaria Egyetemi Központ adjunktusa, a könyvbemutató január 9-én (csütörtök) 17.30-kor kezdődik a Szombathelyi Képtárban, mások mellett Vadas Zsuzsa újságíró, a Nők Lapja munkatársa jelenlétében és emlékező köszöntőjével. Az eseményen közreműködnek a szombathelyi művészeti gimnázium zenei tagozatának diákjai.

Szent György, Sárkány, Máli néni

A WS Színház nagyszínpadán csütörtökön, pénteken és szombaton este a Máli néni című Füst Milán-vígjáték megy, Koltai Róbert rendezésében. Vasárnap és hétfőn a stúdiószínpadon Az arab éjszakát láthatja a közönség: Roland Schimmelpfennig darabjából Czukor Balázs rendezett előadást. Január 14-én (kedden) este újra Máli néni sodorja a sorsok fonalát, szerdán Tóték dobozolnak a Márkus Emília Teremben, Ivo Krobot rendezésében. Ugyancsak szerdán (január 15-én) 19 órától Szent György és a Sárkány viadalát láthatja a közönség a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán: a Weöres-játékot Valló Péter rendezte.

 

Rendezvény, Szentgotthárd. Színház: pénteken 17 órakor Pék Tibor: A mitől vagy kitől? változó klíma című könyvbemutatójára várják az érdeklődőket.

Kiállítás, Szombathely.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és pénteken 12–17 óráig, csütörtökön és vasárnap 10–17 óráig.

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Nárai. Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Ház: vándorkiállítás nyílt a Csíktusnádi Borvízmúzeum alkotásaiból. A kiállítás megtekinthető hétvégenként és előzetes egyeztetéssel bármikor.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben  a „Vasút világa” és a „Palócföld” című tárlat látható, a  fogadóteremben  Batthyány Lajos és kora, a belső teremben  pedig a „Gyermeknap”  és az „Újszövetség” címmel  összeállított  tárlat  tekinthető  meg.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Nagy Béla festőművész emlékkiállítása  2014. január 26-áig,  hétköznap 10–17 óráig,  szombaton  9–13  óráig tekinthető meg.

Szentgotthárd. Színház aula: a Szentgotthárdi Fotóklub fotókiállítása 2014. január 10–éig várja az érdeklődőket.

 

JANUÁR 8.

Előadások a TIT-ben

Szombathely - A Hölgy Klub szerda délután fél 4-kor ül össze legközelebb, a vendég ez alkalommal Lévai Borbála természetgyógyász lesz, előadásának címe: Éberen figyelni. Az Asztaltársaság január 10-én, pénteken 14 órakor tartja soron következő összejövetelét, amely egyben könyvbemutató is: dr. Morvay Frigyes A szemlélet Jegyzetek az erkölcsről című kötete kerül terítékre.

Őrizzük meg az egészségünket

Szombathely – A kínai orvosláson alapuló egészségmegőrző és egészségfenntartó módszert ismerhetik meg az érdeklődők ma a Prevenciós Házban. A 3-1-2 meridián tornát Kovácsné Károlyi Gizella oktató mutatja be negyed kilenctől és fél tíztől. Délután fél háromtól ugyanitt az Etka-jóga erőgyűjtő módszerről tart ismertetőt a képzett szakember. A foglalkozások ingyenesek.

Ifj. Feszt László grafikáiból

Répcelak - A Nyitott Tér Kulturális Egyesület és a művelődési ház Répce Galériája ifj. Feszt László grafikus munkáit ajánlja a közönség figyelmébe január 8-án: a megnyitó 18 órakor kezdődik, Rasperger József grafikus ajánlásával. Az alkotások a szombathelyi Pittmann-gyűjteményből valók. A tárlat február 8-áig tart nyitva a Répce Galériában.

Kiállítások

Szombathely: Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A kőtárban A HelyiÉrték – válogatás a Szombathelyen előkerült őskori leletekből című tárlat január 31-éig látható.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Kis magyar pomológia 30 régi magyar alma címmel gyümölcsábrázolás bemutató várja az érdeklődőket.

Körmend. Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: a 3F-K Fotóklub Körmend 3. "gombostűs" kiállítása 2014. február 1-jéig látogatható, naponta 10–16 óráig.

Répcelak. Répce Galéria: Gobelin – ma 18 órakor, a Pittmann gyűjteményből – ifj. Feszt László grafikusművész kiállítását Rasperger József grafikusművész nyitja meg. Közreműködnek a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói. Az Előtér-ben Bognár Gábor 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat február 8-áig várja az érdeklődőket.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör tagjainak kiállítása 2014. január 17-éig látogatható.Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Vasvár. Vas Megyei Idősek Otthona és Gondozóháza: „Csipkecsodák” címmel kiállítás nyílott az otthon lakói és dolgozói kézimunkáiból. A tárlat február végéig hétköznapokon 9–16 óráig látogatható.

Szentgotthárd. Színház aula: a Szentgotthárdi Fotóklub fotókiállítása 2014. január 10–éig látogatható.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

 

JANUÁR 7.

Segítenek a jogi problémákban

Körmend - A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata rendszeres jelleggel minden hónap első keddjén kihelyezett ügyfélfogadást tart a Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatalában. Január 7-én 10 és 12 óra között várják a segítségre szorulókat. A szolgálat során jogi jellegű problémák megoldásában adnak tájékoztatást és felvilágosítást a szociálisan rászorulók részére ügyvédi közreműködéssel.

Állandó kiállítások

Kiállítás, Szombathely.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és pénteken 12–17 óráig, csütörtökön és vasárnap 10–17 óráig.

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Smidt Múzeum: kedd–péntek és vasárnap 10–17 óráig. „Biedermeier hangulatban, Sterio Károly (1821–1862) festő művészete” címmel látható tárlat.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestét bemutató kiállítás tekinthető meg.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Nagy Béla festőművész emlékkiállítása 2014. január 26-áig, hétköznap 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig tekinthető meg.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Nemzedékek öröksége – helytörténeti kiállítás; Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében; Hunyd le szemedet és láss! – tapintható tárlat; Cipőtörténeti gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Vár a kastély – A körmendi hercegi kastély évszázadai. A Nádasdy család mecénási tevékenységének eredményeit bemutató tárlat. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Nárai. Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Ház: vándorkiállítás nyílott a Csíktusnádi Borvízmúzeum alkotásaiból. A kiállítás megtekinthető hétvégenként és előzetes egyeztetéssel bármikor.

 

JANUÁR 6.

Rövidebb ideig tartanak nyitva

Szombathely - A Savaria Egyetemi Központ Könyvtára és Levéltára január 6-a és 27-e között a szokásoshoz képest rövidebb nyitva tartási időben várja az olvasókat. A létesítmény egységei hétfőtől csütörtökig 16 óráig, pénteken 13 óráig látogathatók.

Római vakáció, Csákányi-bérlet

Szombathely - A Csákányi-bérlet őszi szezonjának utolsó előadása a Római vakáció című zenés játék, amely január 6-án 19 órakor kezdődik az Agora – MSH-ban. A bérletsorozat a tavaszi szezonban is négy előadást kínál: a tervek szerint három meghívott előadásnak a sportház ad helyet, egy előadást a Weöres Sándor Színházban láthat a közönség, a színház saját repertoárjából. A Római vakáció a nevezetes film sztorijára „játszik rá", Pelsőczy Réka rendezésében, Tenki Rékával, Fekete Ernővel, Hernádi Judittal, Cseh Judittal, Szikszai Rémusszal – és Cole Porter dalaival, a Szentendrei Teátrum és Az Orlai Produkciós Iroda koprodukciójában.

Hala(n)dóknak és ismétlőknek

Szombathely - Január 6-án 19.30-kor a babgulyásos-túróscsuszás Bábelna című nyelvleckét (kockás abrosszal) ajánlja hala(n)dóknak, esetleg ismétlőknek a Weöres Sándor Színház. Tasnádi István darabjából Nagy Cili rendezett bérleten kívüli előadást a Krúdy Klubban, 2013. márciusában volt a premier. A siker azóta is töretlen. Hornyák Dévidet Orosz Róbert, Magyari Gyulát Vass Szilárd, Farkas Árpádot Endrődy Krisztián játssza. Az a helyzet, hogy a Hunyadi Háziipari Szövetkezetet megvásárolták a tajvaniak, a dolgozóknak nyelvtanulás kötelező. A farsang első napjára kifejezetten ajánlható kultúrműsor még a magyar történelmen is végigvezet: Hova juthattunk volna, ha tudtunk volna idegen nyelveket.

Változik az ügyfélfogadás

Kőszeg - A Kőszegi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Igazgatásrendészeti Alosztályán az ügyfélfogadási idő 2014. január 6-tól megváltozik. Az ügyfeleket minden héten kedden 8 órától 12 óráig és szerdán 13 órától 16 óráig várják.

Megyei kiállítások

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A kőtárban A HelyiÉrték – válogatás a Szombathelyen előkerült őskori leletekből című tárlat január 31-éig látható.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható. 

Acsád. Szociális otthon: 2014. január végéig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének bemutató tárlata tekinthető meg. A most bemutatásra kerülő – Sárosi István budapesti gyűjtő – kiállítási anyagában megtaláljuk a bibliai témák és gondolatok megjelenítését, melyekből most az Újszövetség részleteit mutatja be. 

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör tagjainak kiállítása 2014. január 17-éig látogatható. 

Szentgotthárd. Színház aula: a Szentgotthárdi Fotóklub fotókiállítása 2014. január 10–éig látogatható. 

Vasvár. Vas Megyei Idősek Otthona és Gondozóháza: „Csipkecsodák” címmel kiállítás nyílott az otthon lakói és dolgozói kézimunkáiból. A tárlat február végéig hétköznapokon 9–16 óráig látogatható. 

Körmend. Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: a 3F-K Fotóklub Körmend 3. "gombostűs" kiállítása 2014. február 1-jéig látogatható, naponta 10–16 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!