Programok

2016.09.04. 19:22

Programok, rendezvények Vas megyében szeptember 5-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 5-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

SZEPTEMBER 12.

Kalandor-Kör

Cafe Frei (Fő tér 24.): szeptember 12-én, (hétfő) 18 órakor Kalandor-Kör. Tripa Eszter és Nagy Mabruk, Önkéntes állatgondozóként Dél-Afrikában!

„A mitől vagy kitől? változó klíma"

Vas megyei Önkormányzat, Nyugdíjas Klubja (Megyeháza udvara): szeptember 12-én, (hétfő) 14.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

SZEPTEMBER 10.

Nem unják még  a pörköltet

Ispánk - Szombaton, szeptember 10-én rendezik a XI. Pörköltfőző Versenyt az őrségi településen. A gasztronómiai versengés a 11. Falunap a Világ Közepén programsorozat része.

Anonym Project koncert

Szombathely. Végállomás Klub: szeptember 10-én, (szombat) 20 órától Anonym Project (alter-rock) koncert. Vendég: M.I.F (dallamos rock).

Pannon Cigányzenekar 10 éves jubileumi koncertje

Bük. Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár–Atrium: szeptember 10-én, (szombat) 19 órakor a Pannon Cigányzenekar 10 éves jubileumi koncertje.

Vassurányi kistérségi kórusok X. dalos találkozója

Vassurány. Schilson Kastély: szeptember 10-én, (szombat) 14 órától Vassurányi kistérségi kórusok X. dalos találkozója.

SZEPTEMBER 9.

Színházi kisvasút

Szombathely - Vasútmodell-bemutató lesz az idén is, csak a helyszín változott: most a WS Színházban valósíthatjuk meg gyerekkori álmainkat. Új időpontban, más helyszínen - de ismét megnyitja kapuit a már hagyományosnak mondható Szombathelyi Vasútmodell Kiállítás, ahol viszont ismét látható lesz az 1998 óta épülő, automata térközbiztosítással működő modul-asztalrendszer - a hozzá kapcsolódó vontatási teleppel és Kőszeg állomással; itt a kézi vezérlésű vonatforgalom működését kísérhetjük figyelemmel. A gyerekek a speciálisan nekik fölállított terepasztalt vehetik birtokba. Az évek óta bővülő asztalrendszert a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület építi; az egyesület szervezi meg évről évre a kiállítást is. Ezúttal tehát a szombathelyi Weöres Sándor Színház adja a helyszínt, szeptember 9-én 13 órától 20 óráig, szeptember 10-én 10-től 20 óráig, szeptember 11-én pedig 10-től 18 óráig. A Weöres Sándor Színház igazán stílszerű helyszín lesz a modellezés kipróbálására, és nem csak azért, mert az egyesületi tárlaton a vasutasok bőrébe bújhatunk. Hanem például azért is, mert volt itt egyszer egy Bohumil Hrabal-előadás (Ivo Krobot rendezésében), a Szigorúan ellenőrzött vonatok, amelyben egy kicsike vasútmodell is szerepet játszott.

Ga-Liba gasztrofesztivál

Szombathely. Fő tér: szeptember 9-11. (péntek–vasárnap) Ga-Liba gasztrofesztivál. Kísérő rendezvények: Külső-magyarországi Borfesztivál, Magyar Dal Napja 2016 – zenés hétvége a Fő téren. Programok: Pénteken a „Kávéházi nap". 15.30-kor Spectrum trió. 17 órakor Holdosi Attila-Újvári Tímea duó. 19 órakor Megnyitó. 19.30-kor Nóta karaoke a Dankó TV sztárjaival. Borfesztivál: 18–20 óráig Borbeszélgetések. 21–23 óráig Forgószínpad – Hamvas Béla Borszínház. Szombaton a Verbunk nap. 14–18 óráig Százak Tánca – A verbunk. Táncprogramok és össztánc a verbunk jegyében. Közreműködnek: soproni, szanyi, csornai, kapuvári, vitnyédi, gencsapáti és szombathelyi táncosok, zenészek. Faműves bemutatót tartanak a Magyar Hagyományőrző Faművesek. Borfesztivál: 10–12 óráig Borbeszélgetések. 18–20 óráig Kalló Zoltán prímás – vásári muzsika. 20–22 óráig Forgószínpad – Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar. Vasárnap a Magyar Dal napja. Agora színpad: 14.00–14.50 óráig B the First. 16.00–16.50 óráig Danics Dóra. 18.00–18.50 óráig Lóci játszik. 20.00–20.50 óráig Török Ádám és a Mini. 21–23 óráig Ocho Macho. Szombathely színpad: 13.00–13.50 óráig Sky Fanatic. 15.00–15.50 óráig Újvilág utca. 17.00–17.50 óráig Soulwave. 19.00–19.50 óráig Mokka Tribute.

Zöld Szentgotthárd

Szentgotthárd. Várkert: szeptember 9-11. (péntek–vasárnap) rendezik meg a Zöld Szentgotthárd környezetvédelmi, kulturális és gasztronómiai fesztivált. Szeptember 9-én, (péntek) 17.30-kor „Természetesen Szentgotthárd" Bartha Irén fotókiállításának megnyitója a Színházban. Szeptember 11-én, (vasárnap) 14.30-kor Sebestyén Tamás és a Gráciák nosztalgia műsora. 15.30-kor Mimó és Csipek a városban bábelőadás. 16.30-kor „A legszebb konyhakertek" díjátadó. „Őrség Zöld Aranya" országtorta kóstolás. 17 órakor Operett gálakoncert Benkóczy Zoltán és partnerei előadásában. 18 órakor Horváth Tibor és népi zenekara.

SZEPTEMBER 8.

Tánc és ritmus, Madaras Gergellyel

Szombathely - A Fő téren rendezi meg az évad bevezető, „nulladik" (vagyis bérleten kívüli) koncertjét a Savaria Szimfonikus Zenekar. Promenád-kezdés szeptember 8-án 19 órakor, vezényel Madaras Gergely. A Savaria Szimfonikus Zenekar Promenád-koncerttel köszönti a közönséget szeptember 8-án 19 órától a Fő téren, Tánc és ritmus címmel, Madaras Gergely vezényletével. Ez lesz a 2016/17-es évad - kifejezetten könnyed és szórakoztató - beharangozó eseménye, persze nem kizárólag azoknak, akik már megváltották a bérletüket. És még az is előfordulhat, hogy valaki a Fő téri élmények nyomán kap ehhez kedvet. Aztán az első Szimfónia-bérletes koncertet ugyancsak Madaras Gergely vezényli szeptember 16-án 19 órától, akkor már természetesen a Bartók Teremben. A „hivatalos" évadnyitó hangversenyen Muszorgszkij Éj a kopár hegyen, Hidas Frigyes Versenymű oboára és zenekarra, Bartók Béla Magyar képek című műve, valamint Borogyin II. h-moll szimfóniája hangzik el. Közreműködik Baldauf Veronika (oboa).

Savaria Szimfonikus Zenekar Promenád koncertje

Fő tér: szeptember 8-án, (csütörtök) 19 órakor a Savaria Szimfonikus Zenekar Promenád koncertje, Tánc és Ritmus bérleten kívüli hangverseny.

Kiállítás

Szombathely. Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Kámoni Arborétum látogatóközpont: Morosits Krisztián rajzaiból nyílt kiállítás, Az akarat győzelme címmel. A tárlat szeptember 25-éig látogatható, 9–19 óra között.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–szombat 10–17 óráig.

Smidt Múzeum: kedd–szerda, péntek, vasárnap 10–17 óráig; csütörtök 10–18 óráig. A hadisebesüléstől a gyógyulásig, időszaki kiállítás. A Smidt Múzeum kiállítása több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai, emlékei. A kiállítás szeptember 30-áig várja az érdeklődőket.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig.

Szombathelyi Képtár: kedd–szerda, péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.    A MA folyóirat mind a magyar irodalom, mind a képzőművészet szempontjából meghatározó jelentőségű orgánum volt. Főszerkesztője Kassák Lajos, köre, az aktivisták a magyar avantgárd legkiválóbb képviselői. A Szombathelyi Képtár könyvtára 16 értékes, eredeti MA példánnyal rendelkezik, képzőművészeti gyűjteményében pedig az ide tartozó művészek többségétől őriz alkotásokat. A kiállításon a folyóiratok és Kassák művei mellett Perlrott Csaba Vilmos, Uitz Béla, Nemes Lampérth József, Tihanyi Lajos, Kmetty János, Mattis Teutsch János, Bortnyik Sándor alkotásai láthatók. A kiállítás szeptember 18-áig tekinthető meg. Rocco Turi című kiállítás megtekinthető december 17-éig. Válogatás a Rózsa Anna gyűjteményből. A Rózsa Anna Alapítvány 30 éve címmel kiállítás nyílt. Kiállító művészek: Bein Klára, Bódy Irén, Csíkszentmihályi Réka, Fehérné Markó Kamilla, Hauser Beáta, Kecskés Ágnes, Kispál Lászlóné, Kónya Kinga, Kovács Péter, Lencsés Ida, Makkai Márta, Málik Irén, Pauli Anna, Pájer Emília, Penkala Éva, Szabó Verona, Szittner Andrea, Vereczkey Szilvia, Vig Krisztina. A kiállítás megtekinthető október 2-áig.

Iseum Savariense: kedd–szerda, péntek–vasárnap 10–17 óráig; csütörtök 10–18 óráig. Szent Márton és Pannónia. Kereszténység a római világ határán. Az Iseum Szent Márton emlékévében Pannonia ókeresztény emlékanyagának látványos válogatását tárja az érdeklődők elé. Ezt az egybegyűjtött műtárgykincset még soha nem láthatták az érdeklődők, sem Magyarországon, sem másutt. Több, mint tucatnyi magyar múzeum és gyűjtemény mellett Mainz, München, Kismarton, Zágráb és Sisak adta kölcsön féltve őrzött kincseit, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legteljesebb képet alkothassunk Szent Márton koráról, a 4-5. századi pannoniai kereszténységről. „Márton Pannoniában, Sabaria városában született" – ez a mondat évszázadokon át Savaria-Szombathely ismertségét jelentette, és egyben a most nyíló kiállításunk vezérfonalául szolgált. Tárlatunk – miként Márton megosztott köpenye – csupán egy fél. A másik fél, a Kárpát-medence 5-9. századi keresztény hagyatékát felölelő rész Pannonhalmán, a Főapátság múzeumában látható. Tekintsék meg mindkettőt! A két fél csak így válik ismét egésszé! A kiállítás november 30-áig tekinthető meg.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Magyar Nemzeti Levéltár, Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): Szent Márton emlékezete szülőföldjén című kiállítás nyílt.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): az OPSZ által összeállított „25 éves a polgárőrség" kiállítás az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor fennmaradt tárgyai című kiállítás nyílt. A kiállítás Czöndör János gyűjteményéből készült.

Zsidó Kultúra Háza (Zrínyi u. 17.): vasárnaptól csütörtökig 10–18 óráig látogatható a Szemtől Szemben kiállítás. Az egyéni sorsokat és megéléstörténeteket fókuszába helyező kiállítás 957 archív fotográfián, 40 témán és 439 megszemélyesített emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését. Ezáltal a modern Szombathely 19-20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas betekintést. A kiállításban vissza-visszatérő csillagtükör motívuma a történelemmel és az egyes emberi sorsokkal való tudatos szembenézésre, valamint az önreflexióra, az egyén belső útjain való vándorlásra is lehetőséget teremt. Információ: +3630-434-7570.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben Évfordulók és események anyagból: a Magyar kultúra napja – Békés megye, Tápé, Sárköz, Baranya, Somogy, Rábaköz című tárlat látható, a fogadó helységben I. világháború képeslapokon; a középső teremben Szent Márton emlékezete képeslapokon 2. rész címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád. Szociális otthon: Szent Márton szombathelyi emlékhelyei, Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton templomai, Pannonhalma, Magyarország Szent Márton nevét viselő települései, Magyarországi Szent Márton templomok, Európai Szent Márton templomok, és Szent Márton ábrázolások láthatók Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből. A tárlat szeptember 30-áig várja az érdeklődőket.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: Gódor József, a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület tagja, "Történelmi tájak – válogatások 2016" című fotókiállítása megtekinthető szeptember 23-áig.

Református templom, Csillag-terme: Csete György, Kossuth Díjas építész, a nemzet művésze, „Hajlék" című emlékkiállítása megtekinthető szeptember 18–áig, csütörtöktől vasárnapig 14–17 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai", Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás a kastély dísztermében, interaktív vasútmodell kiállítás. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Batthyány kastély – Kápolna kiállítóhelyiség: Régi fényképezőgépek Magyar Zoltán gyűjteményéből című kiállítás október 31-éig várja a látogatókat.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében. Idéntől új elemmel bővült a múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!