Programok

2015.06.17. 11:48

Tűz, szerelem, játék Szent Iván napján és éjjelén - Programkavalkád Vas megyében

Szombathely:

A Vasi Skanzenben június 20-án, szombaton 20–24 óráig Szent Iván éjjele a szerelem éjjele lesz. Nem feledett szerelmek – köznépi szerelmi ajándékok és emlékek címmel kiállítás nyílik a Selyem-sorozatban. A szerelem ma ugyanolyan jelentős a személyes életben, mint bármikor a múltban. A szerelmi üzenetek azonban nem csak szóban és tettben fogalmazódnak meg, tárgyak is hordozzák őket. A szimpátia kifejezésének tárgyi emlékei a 19. századi és 20. század első felének tradicionális paraszti környezetében mindig nagy értéknek számítottak. A csodált személyek kegyeinek megnyerését szolgáló díszített ajándékok és egyéb míves népi használati tárgyak mai szemmel is elbűvölők. További programok: 20.30-kor spanyolozás fatárgyakon – kézműves foglalkozás. 21 órakor Szerelmes történetek címmel Szabó Tibor és Bálint Éva színművészek és Peltzer Géza harmonikás műsorát láthatják-hallhatják az érdeklődők. 20 órától koszorú fonása, mézeskalácsszív sütése, agyagozás szerelmi ajándékkal. Tárlatvezetések a kiállításban: 21; 22; 23 órakor. 22 órakor seprűégetés, dobálás. 22.30-kor tűzrakás, tűzgyújtás, mátkázás, Szentiváni ének, népdalok szerelemről, szerelmes tánc.

A Csónakázótónál és környékén június 20-án szombaton már délelőtt megkezdődnek a programok. A Bartók Béla körúton 10 órától vásár, vidámpark lesz, mellette élménypark várja extrém eszközökkel a gyermekeket és felnőtteket.

A nagyszínpadon: 14.30-kor Room5 zenekar, 16 órakor Újvilág Utca zenekar, 18 órakor Meggie's Crew – válogatás a 60-as 70-es évek táncdalaiból, 20 órakor Bob Marley 70 – Solution és barátai, 22.30-kor Neoton Familia nagykoncert.

Az emlékműnél 24 órakor tűzijáték lesz. A zenei aláfestéssel kísért, egyedileg komponált tűzképeket különleges show-elemek egészítik ki.

A Csónakázótónál és a Szigeten 14-től 19 óráig Szombathely Zöld Szíve címmel rendeznek kulturális pikniket gyermekeknek és családoknak. Lesz egészségsátor, fogászati szűrőbusz gyermekeknek, „Zöld” kézműves udvar, Hetedhét ország vándorai, miniszínpad, Tűzokádó játszóház. A Tófürdőnél 11-től 16 óráig sportvetélkedők: strandröplabda, strandkosárlabda, strandfoci, strandlábtenisz, strandtollaslabda és kötélhúzás.

Celldömölk:

A Kemenes Vulkánparkot június 20-án 18 órától 24 óráig 50 százalékos kedvezménnyel lehet látogatni a múzeumok éjszakája jegyében. 18 órától 24 óráig Utazó planetárium, utazás a bolygók csodálatos világába, az előadások kezdetei: 18, 19.30, 21, 22.30. A Holdkutatásról szóló specifikus műsor is négyszer ismétlődik: 18.45, 20.15, 21.45, 23.15-kor kezdődik. 20 órától Mitre Zoltán tart előadást Kozmikus becsapódások és a földi élet címmel.

Körmend:

A 10. múzeumok éjszakáját tartják Szent Iván-éjkor, június 20-án. Délelőtt 10 órától Platán Piknik a tiszta Várkertért - közös tereprendezés a Várkertért Egyesület, a Dinamica Sport Egyesület, a Bereki Bárkás Egyesület közreműködésével a Várkertben. 14.45-től a Vasparipa Egylet és az Oldtimer Klub Stara Gora tart oldtimer bemutatót a Batthyány-kastély udvarán. 15 órától Sinkovits Imre, a Nemzet Színésze emlékét idézik Sinkovits-Vitay András színművésszel  a Batthyány-kastély kápolnájában. Ezzel párhuzamosan a kastély udvarán gyermekfoglalkozás, sárkánykészítés és sárkányreptetés lesz. 16 órától Gina és Zsolti ad koncertet a gyerekeknek a Szabadság téren. 16.30-kor kerékpárosok érkeznek a Batthyány-kastélyba, majd kerékpáros felvonulás indul a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség velocipédeseinek felvezetésével a Szabadság téri programot körülvevő úton, oldtimer autók, motorok a Batthyány-kastély udvarán, a Szabadság téren. Ugyanitt mutatja be 17 órától a Szamóca Színház a Csipi-Csupi bábszínházát. 17 órától Az elsõ szárnypróbálgatások címmel Szalainé Bodor Edit tart repüléstörténeti előadást a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumban. 18 órától a Batthyány-kastély északi kertjét mutatja be Bogáti András túravezető.18 – 22 óra között hőlégballonozni lehet a kastély oldalkertjében.

A Szabadság téren 18.30-tól NoName, 19.30-tól Sugarloaf, 21:30-tól Mary Popkids koncert lesz.

19.30-tól és 20.30-tól Koppány András régész a kastély elzárt, feltárás alatt lévő részeit mutatja be a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumban. 21.30-kor lampionos felvonulás indul az öreg platánhoz, ahol az Isis Quartet fog muzsikálni: Illés Klaudia, Farkas Dóra, Farkis Zita, Anglerné Gergó Éva. Műsoron: Mozart: Kis éji zene, valamint filmzenei átiratok.

23 órakor Szent Iván-éji máglyát gyújt a Régió Hagyományőrző Egyesület a Batthyány-kastély udvarán. A belső várudvaron ekkor filmvetítés lesz és előadás Udvary Feri útinaplójából.

A múzeumok éjszakáján 15 órától 24 óráig ingyenesen látogathatók a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum állandó és időszaki kiállításai: Körmend és a Batthyányak évszázadai, Cipőtörténeti gyűjtemény, Érzékek érintése: Herend, Hintómakettek a kocsiszínben, valamint a Kulturális Központ 8. Szudáni tárlat című kiállítása. A kastély udvarán veterán autók, motorok és kerékpárok bemutatója, gyermekfoglalkozás, sárkánykészítés és sárkányreptetés.

Nádasd:

A művelődési házban „textiles” lesz Szent Iván éjszakája: a varrás mesterségéről szól a program, leporolják a békebeli varrógépeket, szabásmintákat, próbababákat.

Szentgotthárd:

2015. június 19-én már délután 15 órától kezdetét veszi a Pannon Kapu Kulturális Egyesület által szervezett Szent Iván Éji Varázslatok program. A délutáni órákban elsősorban a kicsiknek kedveznek egy varázslatos játszóparkkal. 20 órától kulturális programok következnek, hallható lesz Szentgotthárd Város Fúvószenekara, láthatják az érdeklődők az óvodai tánccsoport műsorát, a MIRA Orient Art hastánccsoportot, a Broadway Tánc show bűvöli el a közönséget. Végül - a tűzijátékot követően - a Koprive zenekarral táncházzal zárul a nap.

Kőszeg:

A Jurisics-várban június 20-án, szombaton 17–24 óráig múzeumok éjszakája lesz. A Chernel-kertben 21 órától a múzeumok éjszakája keretein belül: kis esti citerazene, kerti muzsikálás a művész Chernel István emlékére Csonka Balázs citerás közreműködésével.

Sárvár:

Június 20-án, szombaton mindenki találhat magának programot Sárváron. 14 órakor kezdődik a hagyományos halászléfőzőverseny a Csónakázótónál. Az idén a Csónakázótó új találkozási pontján rendezik meg a Szent Iván-éjszaka zenei programjait, amelyek hangulatukban illeszkednek majd a nyári napéjegyenlőség spirituális töltöttségéhez: fellép a Colombre Band, a Sámán Aura és a teljes Aura együttes, majd Ziskó Olivér dobos adja elő A Csodaszarvas című tűzszínház-produkcióját egy dobfelszereléssel. 22 órakor kezdődik a csónakos felvonulás, majd tűzijáték, tüzes íjászbemutató és máglyagyújtás zárja a napot. Közben a Vadkert majorba is érdemes lesz benézni: ott a nemzetközi bogártalálkozóra érkezett járgányokat lehet majd megcsodálni.

Vasvár:

A Szent Iván-éjhez egy olyan tűzszínházi produkció kapcsolódik, amelyet kétszer is láthatnak a környékbeliek. A Csillagtánc című tűzszínházi előadását mutatja be a pápai Teleszterion Színházi Műhely Vasváron az NGKK melletti rendezvénytéren június 18-án 21 órától a Nemzetközi Színjátszó Fesztivál keretein belül, majd június 19-én, pénteken, 23 órától a Nagymákfai Napok keretében Mákfán, a Verebélyi birtokon, az ősbükkök alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!