Programok

2017.08.11. 16:55

Vendégségben a tízéves vasvári Réteskirálynőnél

VASVÁR - Királynő vendége voltam. A Réteskirálynőé. Idén egy tízéves kislány, Lőrincz Hanna kapta meg a címet az ítészektől. Nem érdemtelenül.

Pogács Mónika

A rendezvényre érve elsőként az ő portájukkal találkozott a fesztiválozó, ami mellett nem lehetett csak úgy elmenni. Tábori körülmények ide vagy oda, a tápiósági csapat otthonosan berendezkedett a pár négyzetméteres sátorlap alatt: A konyhai falvédők napellenző gyanánt díszítették a sátrat. Piros vájdlingban gyúrták a tésztát, a konyhaasztalon hófehér abrosz réteshúzásra előkészítve, ahogy a nagykönyvben is írva van.

A kínáló asztalon kékfestő abroszok, rajta krumplis, meggyes-mákos és saját fejlesztésként aszalt szilvás-mákos rétesek sorakoztak katonás rendben. Kékfestő kötényben pedig Hanna mellett nagymamája, édesanyja, rokoni, baráti köre fogadta kedvesen a vendégeket.

Ez volt az újdonsült királynő rezidenciája, aki reggeltől késő estig segédkezett a nyújtásban, a töltelékkeverésben, töltésben, sütésben és árusításban.

Fotó: Unger Tamás

- A mamától tanultam a réteskészítést. Gyúrni még nem szoktam, de a kihúzásban segítek - árulta el Hanna, aki nem csak készíteni, enni is szereti a rétest. Kedvence az almás és a meggyes.

A kislány a receptet is jól tudja már: Sima liszthez langyos sós víz dukál, ebből lesz a legjobb rétestészta. Elmondta: rendszeresen segít a nagymamájának és a rétessütő csapatuknak. Náluk szintén van ugyanis Rétesfesztivál.

Közben a porta mestere, Halasi Jánosné, Hanna nagymamája épp végzett a tészta gyúrásával. Büszkén mutatta, milyennek kell lennie egy jól kidolgozott tésztának:

- Sima, gyönyörű és lágy a tészta. Látja, hólyagok jönnek a felületén - mondott fontosakat a rétestésztáról a királynő nagymamája.

Megtudtuk: A cipót négy részre kell vágni, kigombócolni, zsírral megkenni, hogy ne száradjon ki, és húsz percen át pihentetni.

Hanna ezeket természetesen mind tudja. Kiskorától tanította rá a nagymama.

Fotó: Unger Tamás

Hihetetlen öröm volt látni ezt a tésztát. Sok sikertelen kísérlet kudarca után különösen tudom értékelni, ha valaki ilyet tud kihozni az elején sűrű, nokedlitésztának beillő masszából.

- Nem kell megijedni, ha elfáradunk közben. Tarthatunk pár perces pihenőt. Meglátja: a liszt és a sós víz elkezd dolgozni ezalatt is - adta még jó tanácsként Halasi Jánosné. A tápiósági háziasszony elmondta: Ha a tészta az öklünkre téve szinte folyik le, akkor jó az állaga, akkor lehet elkezdeni az úgynevezett húzást.

Hanna nagymamája tradíciót visz tovább. Ő 38 évvel ezelőtt tanulta, örökölte a réteskészítés tudományát édesapjától. Most gyermekeinek, unokájának adja tovább és mindenki másnak, aki meg szeretné tanulni.

A királynői rétesporta még egy meglepetést is tartogatott. Kiderült, hogy az egyik csapattag, Halasi Anita egyben Tápióság polgármestere.

- Meggyőződésem, hogy a település jövőképének része a hagyományőrző gasztrofesztivál - mondta magyarázatként, hogy miért tartja fontosnak faluvezetőként, hogy a program mellé álljon otthon és rendezvényekre utazva rétesportájukkal.

Fotó: Unger Tamás

- A turisztikai attrakció kicsit kényszerpálya a főutaktól elzárt településünk számára. Mivel itt nincs kiemelkedő ipar, hát gazdasági potenciált a madárcsicsergésben, a csendet, nyugalmat árasztó település turisztikai vonzerejében látunk, erre építünk programokat - jegyezte meg a fiatal polgármesternő.

A vonzó természeti környezetre, a hagyományőrzésre, a gyökerek megtalálására épített turisztikai koncepció segít a település népszerűsítésében - ezt a gondolatot hozta Vasvárra meghívóinak tapasztalatként. No meg azt, hogy náluk idén új fejezetet nyitottak a Rétesfesztivál életében. Halételekkel komplexebb gasztoeseménnyé bővítették a programot. Ez a gondolat fontos lehet a vasvári szervezőknek is, akik jubiláló fesztiváljuk gyökeres megújításán dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!