A HELYZET

2018.02.09. 06:30

Szmalcovnik

Pósa Árpád

A minap leváltották az Európai Parlament (EP) egyik alelnökét, Ryszard Czarneckit, mivel a lengyel politikus a blogjába „szmalcovnik” (a nácikkal kollaboráló lengyeleket nevezték így) jelzővel illette egyik honfitársát, Róża Thunt.

Lessünk be azonban egy pillanatra a hír mögé. Ryszard Czarnecki a lengyel kormányzó párt képviselője az EP-ben. Életrajzát böngészve arra lehet következtetni, hogy Nagy-Britanniában született, katolikus neveltetésben részesült, és már hosszú évek óta harcban áll Róża Thunnal.

A hölgy teljes neve Róża Thun és Hohenstein grófnője, aki a gróffal való házassága révén kapta címét. Antikommunista aktivistaként volt ismert, tagja volt a Szolidaritásnak, később a Robert Schuman Alapítvány tagjaként segítette Lengyelország csatlakozását az Európai Unióhoz. Időközben azért megfordult a Szabadságunió (ma Demokrata Párt) lengyel liberális alakulatban is.

Az Európai Parlament mind a négy frakciója egységesen kiállt amellett, hogy Czarnecki megbízatását vonják vissza,

a képviselők nagy többséggel meg is szavazták. A döntés erélyes, gyors és helyénvaló volt. Nácizni, fasisztázni az Európai Parlamentben, blogban és úgy általában nem illik sehol sem. Ám

nem mindegy, hogy ki és kit nácizik.

Az elmúlt esztendőkben az EP-ben vagy a médiában több képviselő és vezető fasisztázta vagy nácizta le Magyarországot és a magyar miniszterelnököt. A következmény – eddig – minden alkalommal elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!