2010.06.01. 02:28
Finomságok a bodzából
A bodza illatos fészekvirágzatát tájanként más-más módon hasznosítják a háziasszonyok.
Van, ahol bepanírozzák, és olajban kisü- tik, mások nagy vászonzsákokba, kötényekbe gyűjtik a virágokat, hogy abból szirupot, lekvárt, szörpöt, bort, pálinkát készítsenek.
Teát készíthetünk a szétterítve megszárított virágokból, melyeket fém- vagy műanyag dobozokban tárolhatunk.
A bodzaszörphöz tegyünk egy kilogrammnyi friss virágot három liter vízbe, és hagyjuk állni 12 órát. Ezután gyújtsunk alá, és gyorsan forraljuk föl, gondosan lefedve. A lábasba öntsünk fél kg cukrot (gyümölcscukrot), és 200 g citromsavat, keverjük meg, és kóstolással eldönthetjük, hogy kell-e bele még több cukor vagy savanyító-anyag. Minél édesebb, annál inkább eltartható lesz. Tartósítószerként egy literhez fél gramm szalicilt vagy 1 g benzoátot tegyünk. Üvegbe töltjük, tartósítószeres aljú dugóval lezárjuk.
A bodzaszörphöz tegyünk egy kilogrammnyi friss virágot három liter vízbe, és hagyjuk állni 12 órát. Ezután gyújtsunk alá, és gyorsan forraljuk föl, gondosan lefedve. A lábasba öntsünk fél kg cukrot (gyümölcscukrot), és 200 g citromsavat, keverjük meg, és kóstolással eldönthetjük, hogy kell-e bele még több cukor vagy savanyító-anyag. Minél édesebb, annál inkább eltartható lesz. Tartósítószerként egy literhez fél gramm szalicilt vagy 1 g benzoátot tegyünk. Üvegbe töltjük, tartósítószeres aljú dugóval lezárjuk.
A bodzaszörphöz tegyünk egy kilogrammnyi friss virágot három liter vízbe, és hagyjuk állni 12 órát. Ezután gyújtsunk alá, és gyorsan forraljuk föl, gondosan lefedve. A lábasba öntsünk fél kg cukrot (gyümölcscukrot), és 200 g citromsavat, keverjük meg, és kóstolással eldönthetjük, hogy kell-e bele még több cukor vagy savanyító-anyag. Minél édesebb, annál inkább eltartható lesz. Tartósítószerként egy literhez fél gramm szalicilt vagy 1 g benzoátot tegyünk. Üvegbe töltjük, tartósítószeres aljú dugóval lezárjuk.