Púder Nélkül

2010.06.02. 15:37

Strike Zone: újfajta alakformálás a négy elem segítségével

A Strike Zone funkcionális tréning, a folyamatos hasizom munka és a gerincizom erősítő gyakorlatok magas száma különbözteti meg a hagyományos alakformáló óráktól. Legfőbb különlegessége pedig a MO.MA, egy speciális fakorong, mely az edzeni vágyó nagy segítségére van.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Strike Zone-t  két lelkes hölgy, Cseresnyés Bea, illetve Szentpéteri Kriszta a 2008-ban Riminiben megrendezett fitness  fesztiválon fedezte fel, ott szerettek bele ebbe a különleges mozgásformába, melynek szülőatyja Enrico Olivieri.

Az olasz származású küzdősport- és jóga oktató, gerinctréner találmánya nem más, mint egy olyan gyakorlatokból álló funkcionális tréning óra, ahol minden mozdulat a hasizomból indul ki, egy zárt, kinetikus láncot alkot. Így az összes izom bekapcsolódik a munkába, folyamatos (3000-3500-as) a hasizom kontrakció és a mélyizom összehúzódás a gerincnél.

Nem hagyományos alakformáló óráról van tehát szó, márcsak azért sem, mert ott biztosan nem találkozunk a MO.MA-val (MOvement MAnager), a 9 cm átmérőjű, kézzel esztergált fa koronggal, melynek egyik fele tapad, míg másik fele csúszik a talajon.

 A Strike Zone óra 4 részből áll, a Tűzből, a Földből, a Levegőből és a Vízből. Minden fázis (12 percesek) 3 blokkból tevődik össze. Az első rész, vagyis a Tűz nagyon dinamikus, rengeteg benne a küzdősport elem, melyeket az oktató bemutat, majd zenére kombinálja azokat.

Ezt követi a Föld rész. Itt 60-80 százalékban érintkezünk a földdel, a gyakorlatok pedig mindenki számára ismerősek lesznek, mert ugyanazok, mint a Tűznél, csak a talajon – tudtuk meg Szentpéteri Krisztától. A hasizom végig intenzíven dolgozik.

A harmadik „állomás” a Levegő, vagy ahogy Kriszta nevezi, „Body and mind”. Ennél a résznél félig lebegőülésben vagyunk, nagy szerepet játszanak a MO.MA-k, a lábbal és kézzel pedig azokat a mozdulatsorokat csináljuk végig, mint a dinamikus szekcióban.

Az óra utolsó 12 perces része a Víz, itt a lágy és finom gyakorlatoké a főszerep. A gyakorlatok között összemosódnak a határok, lényeg a nyújtás, koordináció és az egyensúly, levisszük a pulzust, az izok elernyednek, nyúlnak – mondta el az edző. A nyújtás sem hagyományos a „lebegő” mozdulatok miatt. Az egész órán nincs elernyedés a hasizomban, folyamatos a kontrakció.

 Az óra mind a négy részében a tréner ugyanazokat a gyakorlatokat viszi végig, egy lecke pedig egy hónapig tart, hogy ne váljon unalmassá. Egy-egy gyakorlat vagy a zene kicserélésével lehet változatossá tenni ezeket az órákat – mesélt tapasztalatairól Szentpéteri Kriszta.

 A Strike Zone különlegessége nemcsak a gyakorlatokban, hanem a speciális eszközben, a MO.MA-ban is rejlik. Ez a kis fakorong ugyanis koncentráltságot ad, 1 gyakorlat vele felér 10 nélküle elvégzettel. Lerövidíti tehát az edzés idejét, remek kiegészítő eszköz, harmonikussá teszi a mozgást. Ráadásul más sporthoz is használható, a futás koncentráltabb lesz, ha a kezünkben MO.MA van – vázolta fel a találmány előnyeit Kriszta.

 A Gold Sport- és Szabadidő Központban május eleje óta már folynak a Strike Zone alapozó órák, ahol a gyakorlatsorokkal ismerkedhetnek meg a vendégek, MO.MA-kat még nem használnak. A résztvevők kedvelik ezeket az órákat, mert bárki képes a gyakorlatokat végigcsinálni a saját edzettségi fokán, így a csoportos órán is lehet személyre szabottan dolgozni – mondta el Kriszta, aki februárban vett részt egy Strike Zone képzésen, majd Cseresnyés Bea vezetésével nemrégiben egy master class-on csiszolta tudását Riminiben, egy nemzetközi fitness fesztiválon.

A Strike Zone bemutatója:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!