Púder Nélkül

2010.08.03. 14:25

Gyors, hatékony és szórakoztató alakformálás - Vajon mit tud egy személyi edző?

Hogyan tarthatjuk magunkat jó karban? Mit tehetünk az alakunk érdekében? Mit várhatunk a fittnestől? Mit tud egy személyi edző?

Merklin Tímea

Sok nő néz a tükörbe naponta azzal, hogy jó lenne valamit csinálni, mert ok van némi elégedetlenségre. Az idő múlásával nemcsak az alakunkon tapasztalhatunk kedvezőtlen változásokat, de az egészségünkben is. A sok stressz hamar testi, szervi tünetekhez vezet, melyeket meg lehet előzni, ha rendszeresen mozgunk. Mindezt persze tudjuk, és akkor elővesszük a kedvenc szólamunkat: „nem érek rá, hogy eljárjak valahová sportolni”. – Mindenkinek egyénileg kell megtalálni azt a mozgásformát, ami neki jó. Amiben örömét leli, amiben sikeres. Azt senki nem csinálja sokáig, ami nem okoz örömet – hívja fel a figyelmet az egyik  alapvető motivációra Szollár János személyi edző.

– Ami gyors, hatékony, szórakoztató, ez kell a nőknek. Nincs sok idejük, de ha mégis akad egy szabad órájuk, azt akarják, hogy csúcsra járassák magukat, elfáradjanak, és érezzék a változást. Az aerobic, TRX foglalkozások 70 százaléka lány. A csoportos órákon a közönség 80 százaléka megmarad, az egyéni edzéseken 20 százalék lesz tartós vendég. Mert nemcsak az edző, a csapat is motivál, olyan teljesítményekre vagy képes, mint különben soha. A nők nagyon igénylik a változatosságot, ezért nincs két egyforma óra. Az egyik legmenőbb mozgásforma most a TRX – a funkcionális tréningeszközzel kiscsoportos foglalkozásokat tartanak, jó arra, amit a nők többsége akar: feszesedni, formásodni. Népszerű a Cross Fit, ami szintén csoportos óra; erőés állóképesség  gyakorlatokkal. A Booth Camp megintcsak csapatban megy: ez a lehető legkevesebb eszköz bevonásával levezetett szabadtéri óra, a résztvevők magukkal és a társukkal végeznek gyakorlatokat. A hétköznapi életből vett mozgásokat látunk, olyanokat, amikre „be van rendezkedve a testünk anatómiailag”– hajlásokat, rotációs mozgásokat. Ennek külön előnye, hogy szabadtéren végzik, ahol még aktívabb az oxigénfelhasználás.

A személyi edző azt is elmondja, hogy a fittnes szalonba betérők között minden harmadik embernek szív- és érrendszeri vagy mozgásszervi problémája van. Megfelelő szakmai tudás nélkül nem lehetne, nem szabadna velük foglalkozni. – Tudnom kell arról, ha valakinek magas vérnyomása van. És tudnom kell, hogy ha a futópadon futónak 130 a pulzusszáma, miközben ő bétablokkolót szed, akkor a valós érték 170-180. Szollár János sportoktató iskolát végzett testépítő-fittness szakon, majd rájött, hogy jó ez a végzettség, de kevés lesz, ha valódi odafordulással akar foglalkozni az emberekkel, mert az átlagember nem  testépítő. Ezért elvégezte a rekreációs mozgás programvezetői, személyi edzői szakirányt Budapesten. Olyan fiúkkal és férfiakkal dolgozik, akik egy kicsit izmosabbak szeretnének lenni, és olyan nőkkel, akik, szeretnének jó formában lenni. A személyi edző azt mondja: „merjünk nagyot álmodni, de legyenek kis, reális céljaink. Itt mindenki egész évben önmagával küzd. Önmagát győzi le mindig. Ez a legtöbb.”

Aki fittnes szalonba megy, esztétikus külsőt szeretne, kevesebb testzsír százalékot. De jönnek fiatalok és idősek prevenciós céllal, mert tudják, hogy a mozgásszegény életmód, az alacsony fizikai aktivitás, az izomtalanság vezet a mozgásszervzi betegségekhez. Van, aki azért nem sportol, mert fáj a dereka. De ha sportolna, nem fájna a dereka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!