Púder Nélkül

2010.09.07. 09:25

Nehéz az iskolatáska: a családok többsége spórol a tanévkezdésre

A 18-64 évesek többsége szerint kevesebb mint 10 000 forintba kellene kerülnie az iskolakezdésnek, de egy első osztályos beíratása ennek többszörösére is rúghat – többek között erre világított rá a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felmérése, melyben a beiskolázással kapcsolatos attitűdöket vizsgálták.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ugyan az oktatási tárca közlése szerint idén a tankönyvek ára várhatóan nem emelkedik, az iskolakezdés így is jelentős terhet ró a magyar családok pénztárcájára. A KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából kiderül, hogy a 18-64 évesek több mint 70 százaléka szerint egy átlagos családnak spórolnia kell ahhoz, hogy minden dolgot meg tudjon venni a beiskolázáshoz, míg csupán 7 százalékuk szerint nem jelent ez problémát.

A nők jobban képben vannak

Különösen a nők gondolják úgy, hogy a tanévkezdés finanszírozása nehezen megoldható. „Nekik jellemzően reális képük van a költségekről, hiszen általában ők intézik a bevásárlást” – emelte ki az eredmények kapcsán Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

Bár kevesen (10%) értettek egyet azzal, hogy minden szülőnek magának kellene megoldania a beiskolázást, a válaszadók csekély többséggel (53%) amellett tették le a voksukat, hogy az államnak nem szükséges alanyi jogon támogatnia az általános iskolások tankönyvvásárlását. Elsősorban a fiatalok, a diplomások és a nagyvárosban élők gondolkodnak így.

Elrugaszkodott árak

A felmérés válaszadóinak 51 százaléka a minimális, 10 000 forint alatti beiskolázási költséget tartja csupán elfogadhatónak, 82 százaléka pedig nem költene többet 15 000 forintnál. Ezzel szemben a valóságban egy első osztályos beíratása több tízezer forintra is rúghat.

„Egy első osztályos tankönyvcsomag a Tankönyvkiadó Zrt. adatai szerint körülbelül 6000 forintba kerül, ehhez jönnek még hozzá az egyéb költségek: a füzetek, a ceruzák, festékek ára, de ugyanígy a tornafelszerelés vagy az iskolatáska is – összegezte a tételeket Sütő Anna. – Ráadásul minél idősebb a gyerek, annál drágábbak a tankönyvek is: ötödik osztályban például már körülbelül 9000 forintot kell a szülőknek kifizetnie csak a könyvekre. Az árak természetesen az alapvető taneszközökre vonatkoznak, ha a gyermek valamilyen speciális képzésre – például nyelvórára – is jár, az tovább emeli a költségeket.”

A jelenlegi árakat csupán a megkérdezettek 8 százaléka tartotta reálisnak: ők azok, akik szerint elfogadható, hogy a beiskolázás költsége több mint 20 000 forint. A férfiak és a fiatalok többet szánnának rá, míg a nők és az idősebbek alacsonyabb árakat tartanának reálisnak.

Legkevesebbet azok fordítanának az iskolakezdésre, akik szerint az államnak alanyi jogon kellene támogatnia a tanévkezdést. Ezzel szemben azok gondolják leginkább úgy, hogy minden szülőnek magának kell megoldania a beiskolázást, akik több mint 40 000 forintot is hajlandóak elkölteni erre a célra.

A felmérésről:

Az 1126 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás augusztus 13. és 23. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a hazai 18-64 éves magyar lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!