Púder Nélkül

2010.09.29. 09:49

Népszerű a készház: környezetbarát, energiatakarékos és egyedi

Az árvízkárok helyreállításakor ismét előtérbe került a készházak kontra hagyományos építkezés kérdése, sokak szerint a készház ideális megoldás lenne azok számára, akik elvesztették otthonukat, mások viszont továbbra is a téglaházakra voksolnak.

Osváth Sarolta

Felsőzsolcán 14 ilyen házat építenek. Mi a lényege a gyors építkezési megoldásnak, mik az előnyei és hátrányai? - kérdeztük Kárpáti Józsefet, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának (MAKÉSZ) elnökét.

- Pontosan mit is takar a fogalom: készház vagy gyorsház?

- A készház ipari körülmények között, gyárban előállított fal-, valamint födém és tető elemekből készült épületet jelent. Az előre gyártott elemeket egy erre alkalmas járművel a helyszínre szállítják, majd az előkészített alapon összeszerelik. A készház többféle alapanyagból készülhet, lehet, fából, fémből, téglából, polisztirolból. A fa vagy fémváz a tartószerkezet, és közte a több rétegből álló kitöltő anyag adja a hőszigetelést. A szendvics szerkezet nemcsak nagyon jó hőszigetelő, hanem ennek köszönhetően az épület stabilitása is rendkívül nagy lesz. Földrengés esetén a legtöbb épület a Richter skála szerinti 8,5-s erősséget is hiba nélkül túléli! A nagyobb cégeknél a legtöbb építési-szerelési fázist már az üzemben elvégzik, így nem ritka, hogy már a külső színvakolat is a falon van, a nyílászárók beszerelve, a villanyszerelés, a gépészet a falba beépítve, és a házat így szállítják ki. Magyarországon kisebb üzemek működnek, amelyek általában csak a falszerkezetet állítják össze a hőszigeteléssel, de például Esztergomban van olyan CNC vezérlésű gépsor is, amelyen már a komplett házakat gyártanak.

- Kiknek ajánlható, milyen igényeket elégít ki a készház?

- A készházak elterjedése függ a helyi szokásoktól, hagyományoktól. Svédországban, ahol fából építkeztek, könnyebben terjedt el, az amerikai kontinensen a vázszerkezetes építkezés aránya 75-90 százalék közötti. Ahol korábban a kő volt a meghatározó alapanyag, mert az állt bőséggel rendelkezésre, most is alig éri el az egy-két, maximum öt százalékot. A készházak népszerűsége azonban egyre nő, elsősorban a felhasznált környezetbarát anyagok és energia-megtakarítást jelentő gyártás, szállítás miatt. Nem mellékes az sem, hogy biztosabban garantálható a stabil, egyenletes jó minőség is. A munkafolyamatok ellenőrizhetők, a munkásokat nem kell szállítani, a helyszínen rövidebb ideig kell az ellenőrzést és a szociális körülményeket biztosítani, a rövid építkezés miatt a környezet sincs annyira terhelve. Az sem mellékes, hogy pontosan kalkulálható az ára, építkezés közben nem éri meglepetés az építtetőt. A készház nagy előnye, hogy a hőszigetelésnek köszönhetően nagyon kis energiával működtethető, a fűtés költsége körülbelül egyharmada a hagyományos technológiával készült ugyanolyan méretű épületének. Ezzel a technológiával lehet passzív vagy pozitív házakat is előállítani. A készház azoknak való, akiknek ezek a szempontok fontosak.

- Milyen szabadsága van az építtetőnek a lakóhelyiségek elrendezésében? Vagy a készházak „egy kaptafára” készülnek?

- Vannak típustervek, amelyek közül az építtetők kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet, de ez nem kötelező. A mai technológia már lehetővé teszi, hogy a házak abszolút egyediek legyenek, aki ilyent szeretne, szabadon gondolkozhat. Egyedül a belmagasság meghatározott, a gépsorokon történő gyártás, és a szállítási magasságkorlátozás miatt, de ha valaki mást akar, a kivitelezők arra is találnak megoldást.

- Az előnyöket jórészt már megismertük. Melyek a hátrányai a hagyományos építkezéssel szemben?

- Inkább egy–két tévhitet szeretnék eloszlatni. Sokan úgy gondolják, hogy a készházban a falra körülményesebb bármit is rögzíteni, holott gyakorlatilag a családi házban felmerülő igények maximálisan teljesíthetőek. A legtöbb cég olyan gipszkartont, vagy gipszrost lapot használ a belső oldalon a vázszerkezet burkolására, ahol csavaronként akár 45 kilogramm teher is elhelyezhető, vagyis egy polc 90 kilogrammal terhelhető. A konyhabútor felső polcán ez azt jelenti, hogy egy zsák cement mellé, még jó néhány edény, és más is bepakolható. De kérdezem: vajon a mai korszerű habosított téglába milyen módszerrel lehet bármilyen szöget beverni, vagy csavart rögzíteni? A készháznak egy igazi hátránya van a mai világban: az építkezés gyorsasága. Helyszíni szerelés esetén is általában 6-8 hét alatt elkészül egy épület, de a korszerű komplett készház már négy hét alatt beköltözhető! Ennek megfelelően gyorsan is kell fizetni, az építkezés kezdetén legalább a megrendelt fázisig a pénznek rendelkezésre kell állnia!

- Mennyire időtálló az épület, milyen karbantartást igényel?

- A megfelelően előkészített, minősített anyagokból készült készház élettartama jóval hosszabb mint száz év. Semmivel nem igényel több karbantartást, mint más technológiával készült ház.

- Drágább vagy olcsóbb, mint a hagyományos építkezés?

- Nehéz az összehasonlítás. Általában csak a méreteket, és ennek megfelelően az árakat hasonlítják össze, így előfordul, hogy a hagyományoshoz képest drágább. Amennyiben a tulajdonságokat, a hő- és légátbocsátási tényezőket, a terület kihasználtságot, a tűzállósági tényezőket hasonlítjuk össze, akkor mindjárt olcsóbb lesz. Téveszme az is, hogy ha könnyűszerkezet, az akkor olcsó gagyi. Ebből is lehet fészer minőséget és palotát is építeni, ugyanúgy mint téglából. Egy építmény falszerkezete a teljes költség körülbelül 15 százaléka, a ház árát a nyílászárók, a gépészet, a tető, és az alapozás határozza meg, ez pedig az építtető igényeitől függ!

- Hogyan kerülhetők-el azok a panaszok, amik a készházaknál gyakran felmerülnek? Például penészednek, vizesek a falak, nyáron meleg, télen hideg, stb

- A penészesedés, a vizesedés nem a technológia problémája. A tégla házak is penészesednek, sőt a felújítás után lévő lakások többsége is penészesedik, mivel a korszerű nyílászárókkal, a hőszigetelő vakolattal „bedunsztolják” az épületeket. A korszerű házaknál az energia takarékosság miatt külön kell gondoskodni, technológiától függetlenül a pára elvezetésről, szellőztetésről. Ezt hajlamosak a tervezők kivitelezők és építtetők is elfelejteni. Ma már máshogyan kell használni épületeinket, mint korábban. A nyári túlmelegedés és a téli hideg, a gyors kihűlés szintén nem a technológia sajátja. A külső hőszigetelés vastagsága határozza meg, hogy a napsütés hatására kívülről mikor melegszik át a fal. Ráadásul, ha a nap be tud sütni az ablakon, felmelegíti az ülő garnitúrát, az radiátorként kezd el működni, és mivel jó hőszigetelt az épület, azt hamar túl is fűti. Árnyékolással ezt meg tudjuk akadályozni. A téli hideg szintén a méretezéstől és a kivitelezéstől függ! Az építtetők sajnos gyakran elhiszik, hogy egy ház azért olcsóbb mert a kivitelező kisebb árréssel dolgozik, pedig az olcsó árat úgy érik el, hogy mindenből a legvékonyabbat használják, vagy egyszerűen kihagynak anyagokat.

A könnyűszerkezetes rendszereknek nincs érvényes szabványuk, ezért azokat minősíttetni kell. Magyarországon az ÉMI végzi a bevizsgálást és adja ki az ÉME (Építőipari Műszaki Engedély) számot. A cég kiválasztásánál ezt el kell kérni és ellenőrizni, hogy a cég milyen terméket gyárthat. A szám ellenőrizhető a http://www.emi.hu honlapon! A MAKÉSZ védjegyes cégek valamennyien rendelkeznek ezzel a minősítéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!