Púder Nélkül

2010.10.21. 13:09

A nő építi a gyerek testét, lelkét

A babafoglalkozások hasznosságát talán nem kell indokolni, de érdemes rámutatni: a „boldog mama, boldog baba” állapot örömforrások nélkül nem érhető el. Ilyen például a zene, de ilyen a masszázs is.

Merklin Tímea

A zeneovik, zenebölcsik  alapgondolata Kodály Zoltántól  való; Párizsban mondta  el 1948-ban egy gyermeknapi  művészeti nevelési konferencián  – mikor kezdődjék  a gyerek zenei nevelése. Úgy  vélte: kilenc hónappal a születése  előtt. „Első percben  tréfára vették – mesélte –, de  később igazat adtak. Az anya  nemcsak testét adja gyermekének,  lelkét is a magáéból  építi fel... még tovább  mennék: nem is a gyermek:  az anya születése előtt kilenc  hónappal kezdődik a gyermek  zenei nevelése.” 

A babamasszázs csak nálunk  tűnik luxusnak. A keleti kultúrákban  ősi, természetes dolog,  Indiában évezredes hagyománya,  kialakult rituáléja  van. Ösztönös formája az  anyai simogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!