Púder Nélkül

2010.10.29. 07:23

Eurobarométer: negatív lelkiállapot jellemző a magyarokra

Negatívabbak a magyarok érzelmi tapasztalatai, mint az átlag európaiaké – derült ki az Eurobarométer legfrissebb, mentális egészséggel foglalkozó felméréséből.

Osváth Sarolta

A Magyarországon 1040 fő  megkérdezésével készült kutatás  eredményei szembetűnően  különböznek az európai  átlagtól. A lelki és fizikai  problémáink többször és  többünknek okoznak teljesítménycsökkenést, miközben  kevesebben fordulunk emiatt  szakemberhez. Különösen sokan  szoronganak a munkahelyük  elvesztése miatt. 

Arra a kérdésre például,  hogy Az elmúlt négy hét alatt  milyen gyakran érezte magát  boldognak?, az európai válaszadók  61 százaléka az állandóan  és az esetek többségében kategóriát jelölte meg,  míg a magyaroknak csak az  50 százaléka válaszolt így.  Ritkán és soha választ viszont  a magyarok 22 százaléka  adott, míg az unió többi országában  nyolc százalék nyilatkozott  így.

A milyen gyakran érzett kitörő életkedvet?  kérdésre az uniós polgárok 59 százaléka válaszolt úgy, hogy  állandóan vagy az esetek többségében így érzi magát,  miközben nálunk csak a megkérdezettek  kevesebb mint  negyede (24 százaléka)  mondta ezt. Ebből következően a ritkán vagy soha kitörő  életkedvet (nem) érzők aránya  viszont Magyarországon 42 százalék, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal.

A negatív  érzelmeket vizsgáló kérdésekre  a magyarok az öt negatív  érzelem közül hármat –  nyomott hangulatban, elgyötört,  fáradt – többször is tapasztaltak,  mint az európai átlag. A felmérésből arra is fény derült, hogy szakemberhez  általában nem fordulunk,  gyógyszert viszont bőségesen  fogyasztunk. 

Áthatja mindennapjainkat a stressz, ettől depressziósak vagyunk - Illusztráció: Orosz Péter           

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!