Púder Nélkül

2010.10.29. 13:21

Hátralék miatt kikapcsolás - Mit tegyünk, ha nem fizetnek a lakók?

PLT-információ – Mit tehetnek a társasházak azokkal a lakókkal, akik nem vagy rendszertelenül fizetik a közös költséget vagy közüzemi számláikat – kérdeztük dr. Kiss Endre ügyvédet.

Szabados Judit

 – Valószínűsíthetően társasházak százai, sőt ezrei küzdenek  a nem fizető lakókkal. Közüzemi számlák esetében  csak abban az esetben lehet  probléma, ha a társasház szerződött a közüzemi szolgáltatóval,  nem pedig az egyes lakók  külön-külön. Akkor rendezetlen  számla esetén a szolgáltató  a főmérőt zárja el,  ezzel pedig minden lakásban  megszűnik a szolgáltatás. 

– A társasházakról szóló  2003. évi CXXXIII. törvény  értelmében a társasház közgyűlése  azokkal a tulajdonos-  társakkal szemben léphet fel,  akik legalább hathavi közös  költséggel tartoznak – mondja  dr. Kiss Endre ügyvéd.  Nem szükséges, hogy hat egymást  követő hónapban halmozódjon  fel a tartozás, akkor is  megindítható az eljárás, ha  rendszertelenül fizet a lakó. 

A társasháznak alapvetően  két lehetősége van a nemfizetőkkel  szemben. Megpróbálhatják  békés úton rendezni a  konfliktust, amennyiben pedig  ez nem vezet eredményre,  akkor fizetési meghagyás kibocsátását  kezdeményezhetik  a Magyar Országos Közjegyzői  Kamaránál. Amennyiben  a lakó a fizetési meghagyásnak  nem mond ellent (vagyis  tartozását elismeri), akkor a  fizetési meghagyás jogerőssé  és végrehajthatóvá válik. Ha  viszont a lakó a fizetési meghagyásnak  ellentmond, akkor  az eljárás perré alakul, és az illetékes  bíróság dönt a követelés  megalapozottságáról.  Amennyiben a bíróság a követelésnek  helyt ad, a végrehajtó a bíróság jogerős ítélete alapján kiállított végrehajtási lap alapján jár el, és intézkedik a követelés behajtása iránt. A hátralékba került lakót  külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni  hányadának jelzálogjoggal  való megterhelését rendelheti  el a hátralék megfizetésének  biztosítékául. 
– A jelzálog révén ugyan nem jutnak pénzükhöz a lakók, de mégis ez a megoldás a tipikus – mondja az ügyvéd.
–  A bírósági végrehajtásnak  végső fázisa az adós ingatlanának  elárverezése, azonban  először a társasháznak kell fizetni,  és csak utána juthat a követeléséhez a ház, ha egyáltalán eredményes lesz a végrehajtás.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!