Púder Nélkül

2010.10.28. 14:22

Hogyan süssük a gesztenyét?

Illatos sült gesztenye, gesztenyepüré tejszínhabbal megbolondítva, vagy krémleves – végre beköszöntött a gesztenyeszezon, itt az idő mindenféle finomságot készíteni belőle.

Szabados Judit

Összetétele miatt nemcsak  finom, de egészséges is, beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok  kialakulását, valamint alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Teája alkalmazható hörghurut, valamint szamárköhögés esetén, görcsös köhögési rohamoknál, illetve asztmánál is. Nyersen fogyasztva  hasmenés ellen kiváló. 

Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, kiemelkedő a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-, valamint a kálium-, magnézium-, vas-,  réz- és foszfortartalma. 

Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként.

Készíthetünk belőle sült gesztenyét  is, ami a hűvös őszi, téli időszakban a legszürkébb mindennapokat is a karácsonyi vásárok illatával és izgalmával tölti meg. Sütés előtt egy nappal – de legalább pár órával – áztassuk be a gesztenyét  vízbe, majd egyesével vagdossuk be a lapos oldalukat egy éles késsel. Aminek a belseje fekete, penészes vagy rothadt, akkor azt dobjuk ki. Helyezzük sütőpapírral kibélelt  tepsire a gesztenyéket, és  220–240 fokon alufóliával lefedve süssük 15–18 percig, majd távolítsuk el a fóliát, és további 5–8 percig pirítsuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!