2010.10.28. 14:22
Hogyan süssük a gesztenyét?
Illatos sült gesztenye, gesztenyepüré tejszínhabbal megbolondítva, vagy krémleves – végre beköszöntött a gesztenyeszezon, itt az idő mindenféle finomságot készíteni belőle.
Összetétele miatt nemcsak finom, de egészséges is, beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását, valamint alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Teája alkalmazható hörghurut, valamint szamárköhögés esetén, görcsös köhögési rohamoknál, illetve asztmánál is. Nyersen fogyasztva hasmenés ellen kiváló.
Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, kiemelkedő a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-, valamint a kálium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalma.
Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként.
Készíthetünk belőle sült gesztenyét is, ami a hűvös őszi, téli időszakban a legszürkébb mindennapokat is a karácsonyi vásárok illatával és izgalmával tölti meg. Sütés előtt egy nappal – de legalább pár órával – áztassuk be a gesztenyét vízbe, majd egyesével vagdossuk be a lapos oldalukat egy éles késsel. Aminek a belseje fekete, penészes vagy rothadt, akkor azt dobjuk ki. Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire a gesztenyéket, és 220–240 fokon alufóliával lefedve süssük 15–18 percig, majd távolítsuk el a fóliát, és további 5–8 percig pirítsuk.