Púder Nélkül

2010.10.04. 13:58

Így szolizz! - 4 dolog, amit tudni érdemes

PLT-információ – A helytelen és mértéktelen szoláriumhasználat bőrés szemproblémák kialakulásához vezethet, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a veszélyekkel és szabályokkal is.

Szabados Judit

1. Fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt a mesterséges fényhez, alkalomról alkalomra növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, de mindig csak pár perccel. Ügyeljünk arra, nehogy leégjünk, mert ez nemcsak fájdalmas, de károsítja a bőr szerkezetét is, és növeli a bőrrák kockázatát. Fontos tudni, hogy a túlzásba vitt szoláriumozás szárítja a bőrt és ráncosodáshoz vezet, leginkább a gyümölcsök aszalódásához hasonlítható folyamatot indít be.

2. – Elengedhetetlen a védőszemüveg és a bőr megfelelő hidratálása. Mindig tiszta bőrrel, smink nélkül szoláriumozzunk. Ügyeljünk arra is, bizonyos gyógyszerek, mint például némely antibiotikumok és fogamzásgátlók, fényérzékennyé tehetnek – mondja dr. Lechner Beáta bőrgyógyász szakorvos.

3. Bőrtípustól függ, hogy mennyi időt lehet a gépben eltölteni – ebben a szoláriumtulajdonos tud segíteni –, de sok anyajeggyel semmiképp sem javasolt a szoláriumozás – teszi hozzá a bőrgyógyász.

4. Az UV-A sugárzás, amelyet a szoláriumgépek bocsátanak ki, gyorsabban barnítja a bőrt, ugyanakkor öregíti is, veszélyes a szemre, és közvetetten hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához is. Az UVB sugarak hiánya miatt a szoláriumozás után a barnaság hamarabb elillan, viszont a természetes napfénnyel ellentétben ennek a sugárzásnak nincs gyulladáskeltő hatása.

A lényeg a mértékletesség, akár napon, akár szoláriumban szeretnénk barnulni. Tartsuk szem előtt a veszélyeket, vigyázzunk egészségünkre is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!