Púder Nélkül

2010.10.29. 08:20

Készítsünk madáretetőt!

Sok madár marad télre, tudjuk, nem minden faj vonul melegebb tájakra. Könnyen segíthetünk a kedves kis állatoknak azzal, ha madáretetőt készítünk a számukra.

Osváth Sarolta

Nem kell különleges alkotmányra gondolni, ha olyanok a körülmények, egyszerűen  az ablakpárkányt is  kinevezhetjük madáretetőnek,  és oda szórhatjuk a magokat. Gondolnunk kell azonban  arra, hogy például emeletes  házban nem biztos, hogy  minden lakó örül, ha odaszoktatjuk  a madarakat, hiszen  szétszórják a magokat, piszkítanak. A saját erkélyünkre helyezhetünk madáretetőt, de ne feledjük, rendszeresen takarítani kell utánunk.

Jó megoldás, ha közeli fára, magasabb oszlopra szerelünk valamilyen etető alkalmatosságot. A legegyszerűbb, ha egy üres üdítős műanyag palackot alakítunk át erre a célra. Függesszük fel madzaggal vagy vékony dróttal a zárókupakjánál,  de előbb a hasában ollóval vagy éles késsel vágjunk  ajtószerű nyílást, ahol a madarak  közlekedhetnek. A palack  alsó felét töltsük fel eledellel. 
Készíthetünk fából is kis házikó alakú madáretetőt, amelynek szintén az a lényege, hogy a madarak könnyen hozzáférjenek az eleséghez. Néhány deszkalapból összeállíthatjuk, nagyobb gyerekek maguk is össze tudják ügyesen illeszteni, szöggel, ragasztóval.

Nagyon fontos, hogy az eleségről  folyamatosan gondoskodjunk, mert a madarak  megszokják a helyet és rendszeresen  visszajárnak. Minél kisebb egy madár, annál többször kell ennie,  mert a teste nem tud elég energiát  raktározni. Nagy hidegben egy nap koplalás végzetes lehet a számára. A legmegfelelőbb  eledel olajos magvakból  áll, főként napraforgó-, illetve tökmagból, de keverhetünk  hozzá durvára darált búzát, kukoricát, kölest és  muharmagot, sőt, szalonnacsíkokat  is. Fontos, hogy macska, kutya ne érje el a madáretetőt.       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!