Púder Nélkül

2010.10.11. 05:54

Sosem késő - A senior torna az újrakezdéshez is ideális

A munka és a család mellett sokak hétköznapjaiba nem fér bele a rendszeres mozgás. Miután felnőnek, kirepülnek a gyerekek, idő ugyan lenne a sportra, de tanácstalan az ember, főként egy bizonyos életkor felett. Nem tudja, milyen mozgásformát válasszon, hogy használjon és ne ártson magának.

Péter Gyöngyi

Megoldás természetesen mindenre akad, létezik úgynevezett senior torna, amit akár „idősebbek is elkezdhetnek”. Nincsenek követhetetlen koreográfiák és bonyolult, „akrobatikus” elemek, a gyakorlatok kíméletesek. Nem csupán adott kor fölött hasznos azonban ez a mozgásforma, mondta tájékoztatásképpen Czinder Enikő, a zalaegerszegi XXL Fitness-Wellness Központ edzője.
Vannak, akik korábban ugyan rendszeresen mozogtak, ám úgy alakult az életük, hogy éveken át legfeljebb televízióban néztek sportot, ráadásul ez idő alatt még néhány fölös kilogramm is felszaladt rájuk.


Azok, akik szeretnének viszszatérni régi, jól bevált, egészséges életformájukhoz, lehetőleg ne ott kezdjék újra a sportot, ahol korábban abbahagyták, tartsák szem előtt a fokozatosság elvét, máskülönben nagyobb kárt tesznek magukban, mintha elkerülték volna az edzőtermet. Nem valószínű, hogy példul egy hagyományos aerobik óra jót tenne nekik.
A senior torna célja az egész test átmozgatása, az ízületi hajlékonyság visszaállítása, fokozása, az egészség, a jó kedv megőrzése.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!