Púder Nélkül

2010.11.16. 11:34

Egy perc alatt rend egy hatalmas ágytakaróval

Nem marad idő reggel beágyazni? Adjuk meg legalább a látszatát a rendnek: borítsunk hatalmas takarót ágyunkra, amely elfedi a paplanokat, pizsamákat, és még a szoba hangulatát is formálja.

Szabados Judit

Az ágytakaró nem új találmány, már az ókori palotákban is használták, éppúgy, mint a vidéki parasztházakban. Része volt a nagypolgári lakásoknak, de a mai modern hálószobáknak is alapdarabja. A skandinávoknál, az angoloknál és az amerikaiaknál az ágytakarónak szinte kultusza van, meseszép darabjaik ugyanúgy hozzátartoznak a hálószobai komforthoz, mint a nagy, színes párnák vagy a paplanok.

Elsődleges funkciója az ágynemű eltakarása és védelme, ideális esetben pedig esztétikus és illeszkedik a hálószoba dizájnjához is. Lehet fényes vagy matt, selyem, horgolt vagy pamut – anyagok és minták tucatjai közül válogathatunk. Válasszunk olyat, ami mosható vagy tisztíttatható, hiszen könnyen és gyorsan koszolódnak.

A kezelés mellett természetesen a méret is lényeges. Fontos, hogy az ágytakaró teljesen elfedje az ágyneműt, sőt, lógjon túl az ágyon, és a padló felett körülbelül tíz centivel érjen véget. Színek és stílusok tekintetében érdemes figyelembe venni egy szabályt: az ágytakaró mintája és árnyalata lehetőleg harmonizáljon a hálószoba függönyével és szőnyegével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!