Púder Nélkül

2010.11.30. 09:51

Életmentő szűrővizsgálatok

A betegségek korai felismerése életeket menthet. Utánajártunk, hogy mely szűrővizsgálatokat milyen időközönként érdemes elvégeztetni, illetve milyen panasszal hová fordulhatunk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 – Elkülöníthetőek általános és speciális szűrővizsgálatok, utóbbiakat szakorvos rendelheti el, előbbiek pedig behívásos vagy önkéntes alapon működnek. A legtöbb helyre beutalóra sincs szükség – mondja dr. Papp Judit háziorvos.
A szűrővizsgálatok célja a még panasz- és tünetmentes személyeknél valamilyen betegség korai felismerése, illetve a kockázati tényezők korai kiküszöbölése. Szinte minden betegségre igaz, hogy minél korábban fedezik fel, kezelése annál egyszerűbb és hatásosabb lehet, és annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

Hazánkban rendelet szabályozza a kötelező egészségbiztosítás keretében térítésmentesen igénybe vehető szűrővizsgálatok rendjét. A jogszabály megkülönböztet kötelező, valamint önkéntesen igénybe vehető szűréseket. A kötelezőek körébe kizárólag újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban végzett vizsgálatok tartoznak. A felnőttkorra jellemző, nem fertőző betegségek megelőzésére vagy korai felismerésére szolgáló vizsgálatokat a biztosítottak önkéntesen vehetik igénybe. Léteznek szervezett keretek között zajló és alkalomszerűen végzett szűrések. Szervezetten azokat a vizsgálatokat végzik, amelyek népegészségügyi szempontból hatásosak, tehát elvégzésük bizonyítottan csökkenti a halálozást. Ezeket a vizsgálatokat az ÁNTSZ koordinálja. A nagy általános kockázattal rendelkező korcsoport tagjai behívót kapnak a szűrésre. Ezek a vizsgálatok a beteg részére térítésmentesek.

Jelenleg a 45 és 65 év közötti nők emlőszűrése (mammográfia), a 25 és 65 év közöttiek méhnyakrákszűrése, illetve az 50 és 70 év közöttiek gyomor- bélrendszeri szűrése tartozik ebbe a kategóriába.

A tüdőszűrés 2003 óta azokon a helyeken kötelező, ahol a tébécé-fertőzöttségi szint elér egy bizonyos mértéket, ezeken a területeken a vizsgálatot ingyenesen végzik. Térítésmentes az onkológiai szűrés is, amelynek legfontosabb része a nők részére az emlők és a méhnyak vizsgálata.

A férfiaknak önkéntes alapon érdemes prosztataszűrésre is jelentkezni – mondja a háziorvos. Ezt a vizsgálatot – akár behívó nélkül is – az urológus végzi el. Nők számára bizonyos onkológiai szűréseket a nőgyógyászok is végeznek: méhnyakrákvizsgálatra, citológiai és mammográfiai vizsgálatra itt is bejelentkezhetünk. Amennyiben indokolt, kismedencei ultrahangvizsgálatot is végeznek a nőgyógyászaton is.

– Ezen túl érdemes évente vérvételre is elmenni, vérnyomást méretni, illetve glükóztesztet is végeztetni – mondja dr. Papp Judit. A különböző vizsgálatokat a háziorvosunktól is kérhetjük, de sok helyre még beutaló sem kell (bőrgyógyászat, nőgyógyászat, szemészet, fül-orr-gégészet, urológia, onkológia és tüdőgondozó), ezeket a rendeléseket közvetlenül is felkeresheti bárki.

– Bizonyos rendszerességgel általános nagylabort is végzünk a pácienseknél, mindenkinek megnézzük a vérnyomását is, és ha egy mód van rá, vércukortesztet is végzünk. Utóbbival sok cukorbetegséget szűrünk ki – mondja a háziorvos. Természetesen abban az esetben, ha valakinek a családjában egy bizonyos betegség halmozottan fordult elő, vagy esetleg túlsúlyos, akkor ott fokozott figyelemre, folyamatos orvosi ellenőrzésre van szükség. Bármilyen panasz esetén, legyen ez ismeretlen eredetű láz, általános gyengeség, ellenanyagszint- méréseket is végez a háziorvos. Ezzel kiszűrhető a hepatitis, a HIV, a Lyme-kór és más fertőző betegségek is.

– Ha valaki munkájához, életkorához, leterheltségéhez képest indokolatlanul fáradékony, szédül, észrevesz az étvágyában változást, érdemes kivizsgálásra jelentkeznie. A fejfájás is intő jel lehet, de a szívpanasz és jelentős hízás vagy fogyás is a háziorvos felkeresését teszi indokolttá – hívja fel a figyelmet dr. Papp Judit. A vizsgálatok fájdalommentesek és rövidek, hamar túleshetünk rajtuk. Ezért ne hanyagoljuk el őket, fordítsunk figyelmet egészségünkre, rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon, amennyiben pedig elváltozást érzékelünk, azonnal forduljunk orvoshoz. 

Érdemes kihasználni az alkalmat, ha ingyenes szűrővizsgálatokról hallunk. Ezeket legtöbbször a helyi rendelőintézetekben vagy az országot járó szűrőbuszok bevonásával szervezi meg az ÁNTSZ. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020 keretében az egészség házhoz megy. A projekt célja az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel. Éves szinten 125 helyszínen végeznek átfogó vizsgálatokat.  A háziorvostól, szakorvostól vércukorszintmérést is kérhetünk, amellyel kiszűrhető a diabétesz. Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük egészségi állapotunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!