Púder Nélkül

2010.11.22. 11:07

Ferde lehet a fogsor a cumitól

Cumival, vagy nélküle. Súlypontos kérdés a gyereknevelésben. A hivatalos szakmai állásfoglalás szerint kerüljük el a használatát, azonban ez sok édesanya szerint lehetetlen.

B. Virág Rita

Krenhardtné Rajki Melitta védőnő megosztotta a szakma hivatalos állásfoglalását, miszerint lehetőleg kerüljük el a cumi használatát gyermekünk nevelésénél. Elmondta, tapasztalata szerint azonban az édesanyák többsége szívesen alkalmazza, főleg a babák első éveiben.

- Sokszor találkozom olyan esettel, amikor keservesen sír a csecsemő, a szülő mindent megtesz a megnyugtatásáért, de minden igyekezete hiábavaló. Ilyenkor az anyukák, apukák végső elkeseredésükben a cumihoz nyúlnak, hiszen az megnyugtatja a babát - mondta.


A szakember hozzátette, ha túl sokat és sokszor cumizik, vagy szopja az ujját a baba, előfordulhat, hogy a fogsora eldeformálódik, fogai kiállnak, ferdén nőnek.
- Nagyon fontos, hogy a szülők, ha a gyerek véletlenül leejti a cumiját, sose vegyék a szájukba, ugyanis a kicsik baktériumflórája egészen más, mint a szülőké. Inkább meleg vízzel öblítsék le.

A cumiról való leszoktatásnál a fokozatosság elvét kövessük. Hozzunk szabályokat, miszerint utcán, játszótéren nem cumizhat a gyerkőc, majd próbáljuk meggyőzni, hogy a délutáni alváskor is felesleges. Végül éjszakára is megvonhatjuk tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!