Púder Nélkül

2010.11.17. 08:57

Ha december, akkor mikulásvirág: már jegesmedve fajtájú is van!

A decemberi ünnepek közeledtével díszítsük a lakást mikulásvirággal. A mikulásvirágnak ma már sokféle nemesített fajtája létezik, van fehér (például Németországban jegesmedve fajta), sárga, rózsaszín leveleket hozó változata is – de a piros a legszebb

Osváth Sarolta

Az alul zöld, felül gyönyörű bíborszínű leveleket növesztő cserepes virág eredetileg Közép-Amerikából, Mexikóból származik. Már az aztékok is ismerték, az indiánok a piros fellevelekből festéket készítettek. A kutyatejfélékhez tartozó dísznövény három-négy méter magasra is megnőtt, nagy becsben tartották, mert csak a hegyvidéki klímán nőtt szabadon. Később az USA-ban, főként Kaliforniában kezdték termeszteni és nemesíteni. Hollywoodból az 1920-as években jutott el Európába, akkor még vágott virágként árusították. Manapság pedig csak cserepes virágként díszlik, a virágai jelentéktelenek. 

Ahhoz, hogy a mikulásvirág sokáig megőrizze szépséges színeit, óvatosan kell bánnunk vele. Nem szereti a túl meleget, de a túl hideget sem. A lakásban lehetőleg világos, napfényes helyre tegyük, de ne olyan részre, ahová közvetlenül hosszan betűz a nap. Minél több fényt kap, annál tovább díszlik. Nem szereti a hőmérsékletváltozást, a huzatot, ezért ajtó, ablak elé ne tegyük. Rosszul viseli, ha valami hozzáér – például a függöny –, erre bebarnulnak vagy lehullanak a levelei. Öntözni sem kell gyakran, a kertészek azt tanácsolják, hogy hetente egyszer állítsuk a cserepet állott vízbe és hagyjuk, hogy a föld megszívja magát. Ha jól érzi magát, akkor akár február végéig szép piros marad.

Túllocsolás esetén ledobja a leveleit, de fokozott gondossággal azért még menthető. Pincében, több hónapig sötét helyen kell pihentetni, majd utána visszavágni, átültetni, tápoldatozni és nyáron lehet újra napra vinni. Jó esetben kihajt újra. Ugyanígy kell eljárni a tél végén az elvirágzott növénnyel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!