Púder Nélkül

2010.11.21. 07:40

Hot iron és iron box - Csak kemény csajoknak

Nehéz súlyok, feszülő izmok, elszánt arcok. Sehol egy „kigyúrt” férfi, itt az erős nőké a terep. Az egyik zalaegerszegi fitneszközpontban a hot ironnal és az iron box-szal ismerkedtünk.

Kiss Anna

– Ez egy intenzív, súlyzós edzés. Hatvanperces tréning, ahol mindenki azért küzd, hogy kihozza magából a maximumot – foglalta össze Németh Vivien edző a hot iron lényegét, aztán elsietett, a teremben már türelmetlenül várták a lányok.


Veszprémi Péter később bővebb tájékoztatást is adott a két, Zalaegerszegen még kevésbé ismert sporttevékenységről. – A hot iron egy egyedülálló, súlyzórudas, csoportos mozgásforma, melynek módszerét gyógytornászok, természetgyógyászok, testnevelők, illetve testépítők, tehát szakemberek dolgozták ki – mondta elöljáróban a központ  egyik vezetője.


– Pontos tervekre épülő, teljes testet megmozgató erősítő és állóképességet fejlesztő edzés. Szép, definiált lesz tőle az izomzat és attól sem kell félni, hogy esetleg megvastagszik a kar vagy a comb. Sokakat elriaszt a súlyok látványa, aztán minden kétely elszáll, amikor megtapasztalják a gyors és látványos eredményeket. A kérdés érthető módon felmerül: a sok erősítéstől fogyhatunk is vagy csak erősödünk?

– A testzsírszázalék csökkenését legtöbben hagyományos módon, vagyis állóképességi edzéssel, például futással próbálják elérni. Pedig éppen ilyen hatékony lehet egy optimálisan tervezett és végrehajtott súlyzós tréning, amely azonban lényegesen időtakarékosabb megoldás. Ennek során egy óra alatt ugyanis közel azonos kalóriát égetünk el, mint az előbb említett állóképességi mozgásformával. Ráadásul remekül működik az úgynevezett kalória-utóégető hatás, mely az edzést követő 24 órában jelentkezik.


A hot iront bárki bármikor elkezdheti, folytathatja, hiszen létezik kezdő és haladó csoport, valamint az iron cross nevű, a legprofibbaknak ajánlott „csúcstréning”.

– Az iron box esetében szintén egy erő- állóképességi edzésről beszélünk – folytatta a szakember. – Ebben megtalálhatóak a boksz elemei és gimnasztikai gyakorlatok is, része lehet például a négyütemű fekvőtámasz. Nem kell hozzá eszköz, a saját testsúlyodat használod. Nincs nehéz koreográfia, ugyanakkor minden alkalommal új mozgásformával „lepjük meg” az izomzatot, így az gyorsan fejlődésnek indul. A hot iron és az iron box esetében egyaránt fontos, hogy a vendégek helyesen hajtsák végre a gyakorlatokat. Ezért nagy felelősség hárul a foglalkozást vezető szakemberre, hiszen mindenkire külön-külön kell figyelnie. Így megelőzhetőek a sérülések és elérjük, hogy tényleg ott fejlődjön az izomzat, ahol szeretnénk. Természetesen az egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen, hogy a rendszeres mozgás mellett étrendünket megfelelően állítsuk össze.

 A hot iron és iron box kezdetei Mindazon fitneszfoglalkozás, amelynek nevében szerepel az iron (vas) szócska, a legkeményebbek közé tartozik. A hot iron edzésprogram Németországból indult el, és mára a világ lekülönbözőbb országaiban alkalmazzák. Az iron box megalkotója Tatarek Rezső ökölvívóedző, kétszeres magyar bajnok testépítő. A boksz elemeit ötvözte erősítő, kondicionáló elemekkel. Pontosan ennek a „hibrid” jellegnek köszönheti hatékonyságát az iron box. Növeli a stabilitást, fejleszti a hajlékonyságot, a szív- és keringési rendszer állapotának javulását eredményezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!