Púder Nélkül

2010.11.03. 09:39

Mit szólna egy saját szaunához otthon?

A szauna méregtelenít, szépíti a bőrt, segít megelőzni a megfázást, erősíti az immunrendszert. Nem kell hozzá uszodába, fitnesz- vagy wellnessközpontba menni, ha akad otthon néhány szabad négyzetméter, már oda is telepíthetünk szaunát.

Szabados Judit

Kétféle szaunaváltozat létezik, a finn és az infra. E kettő között az egyik legjelentősebb különbség, hogy a finn szauna jóval magasabb – nyolcvanöt-kilencven fok körüli – hőmérsékleten működik, az infraszauna általában 50–60 fokig melegszik fel, így nem terheli meg a szervezetünket olyan mértékben, mint a finn változat. Ezenkívül az infraszauna előnye, hogy nem a levegőt, hanem a testünket melegíti fel belülről, így segítve a méregtelenítést. Létezik olyan változata is, amelyben a fejünk a szaunán kívül van, azaz csak nyaktól lefelé éri testünket a meleg.

– Általában az infraszaunákat vásárolják szívesebben, hiszen ezek jóval kevesebb energiát fogyasztanak és kisebb helyen is elférnek – mondja Hanik Szabolcs, egy szaunákat is forgalmazó cég munkatársa. – Akár egy négyzetméteren, egy konnektorral telepíthetőek, nem igényelnek különösebb munkát, sem beszerelésük, sem használatuk. Fürdőszobában, alagsorban, pincében, de tulajdonképpen a lakás bármely pontján elhelyezhetjük a kabint – egyetlen feltétele, hogy hidegburkolattal legyen borítva az adott helyiség. Az infraszaunához nincs szükség extra erőforrásra, nem terheli a környezetét hővel és nedvességgel, a működéséhez szükséges hőmérsékletre tíz-tizenöt perc alatt felhevül. A rövid felfűtési idő, a hatékonyság – közvetlenül a testet melegíti – és a működéséhez szükséges másfél-két kW miatt energiatakarékos megoldásnak mondható.

– Leginkább az egy-két-három személyes infrakabinokat vásárolják – mondja az értékesítési szakértő. Ezek olcsóbbak is, mint a finn szaunák, előbbiből kétszáznyolcvan-kétszázkilencvenezer forint körül kaphatunk úgynevezett egységcsomagot, amit magunk is összeszerelhetünk otthon. Ezzel szemben a finn szaunák körülbelül félmillió forinttól indulnak – telepítésük már szakembert igényel, valamint szellőztető rendszerre és extra erőforrásra is szükség lesz a működtetéséhez. Míg ebben a szaunafajtában izzadással szervezetünkből víz távozik el, s csak három százalékban salakanyagok, addig az infraszauna hője húszszázalékos salakeltávolítást tesz lehetővé.
Gyógyír lehet az allergiás panaszokra, ekcémára, vegetatív idegrendszeri labilitásra és a viszszatérő gyulladásos megbetegedésekre is. A kezelés során az infrasugarak mélyen behatolnak a bőr alá, ahol a fény átalakul hőenergiává, és a szervezetet felmelegítve hozza létre a méregtelenítő, sejtregeneráló hatást. Erősíti az érrendszert, edzi az immunrendszert. Nagyon látványos eredménnyel van a bőrre pórustisztító hatásának köszönhetően.

Tucatnyi kiegészítő vásárolható a szaunákhoz: többek között ledes világítás, fényterápia, FM-rádió, merülőkád és aromaadagoló. A legfontosabb persze a helyes szaunázási szokások elsajátítása, köztük a higiénia betartása.  


Így szaunázzunk: először tusoljunk le, majd alaposan töröljük magunkat teljesen szárazra. A szauna alsó részében van a leghűvösebb, így aki nem annyira bírja a meleget, vagy csak kezdő szaunázó, annak itt érdemes helyet foglalnia. Mindig terítsünk magunk alá fürdőlepedőt. Érdemes fekvő helyzetben szaunázni, mivel ilyenkor sokkal kisebb a szív megterheltsége, az anyagcsere-folyamatok is jobban beindulnak. A kezdők 5–8 percig, a haladó szaunázók 10–15 percig maradjanak. Ha fekvő pozícióban szaunáztunk, akkor először érdemes felülni, majd 2 perc után elhagyni a szaunát. 10 percig hűsöljünk a levegőn, majd jöhet a zuhanyzás hűvösebb vízzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!