Púder Nélkül

2010.12.28. 09:11

Flipper a pálma alatt: Falusi Mariann különleges otthonában jártunk

Hatalmas ezüstfenyő áll őrt a nappali panoráma ablaka előtt, bentről mediterrán örökzöldek tekintgetnek kifelé a hófoltos kertre, ahol a fákon nagyméretű karácsonyfadíszek, csillagok, gömbök köszöntenek. Peti kutya vidáman üdvözli az érkezőket, Falusi Mariann a ház úrnője pedig szívélyesen tessékel be bennünket különleges otthonába.

Osváth Sarolta

- Két napot töltöttem legalább a festékboltban, hogy a megfelelő színeket megtaláljam – csapott bele rögtön bele a lakberendezés praktikáiba a Pa-Dö-Dö együttes énekesnője. - A sárgát könnyebb volt kiválasztani, mert az meleg, napsütötte és otthonosságot adó szín. Zöldet kerestem hozzá, de egyáltalán nem volt egyszerű feladat a megfelelő vidám árnyalatot eltalálni. Ráadásul a nappaliban a padló kék volt eredetileg és ahhoz nem akartam hozzányúlni. Végül is kültéri festéket használtunk, ez mozgalmasabb struktúrát is adott a falaknak.

Falusi Mariann jó tizenöt éve költözött Szentendrére, a városszéli villanegyedbe. A fővároson kívül, de jó közlekedéssel rendelkező, könnyen elérhető közeli településen szeretett volna lakni. A véletlen szerencse egy interjú kapcsán érte. Endrei Judit tévés műsorvezetővel beszélgettek, aki megkérdezte, hogy éppen mivel foglalkoznak. Lang Györgyi tréfásan rávágta, „ingatlanozunk”, mivel régóta nézegették a lakásokat, egyebek közt Szentendrén Rögtön kiderült, hogy ő meg éppen vevőt keres a régi otthonára, mert a gyerekekkel kinőtték a korábbi  családi fészket és egy nagyobb ház építésébe kezdtek.

- Meglátni és megszeretni egy pillanat művel volt ezt a két szintes, hegyoldalban lévő házikót – emlékezett vissza Mariann. Igaz, a belsejét „csontig” le kellett bontani, hiszen sok kis elszeparált helyiségből állt. Nekem pedig szabad terekre, teljes átjárhatóságra volt szükségem, ajtók, küszöbök nélkül. Ennek megfelelően próbáltam kialakítani a saját igényeimnek megfelelő tereket.

Tény, ami tény, kiválóan sikerült. A lakásba belépve szinte „bevonz” bennünket a konyha, a lakás központi helyisége. Tágas, kényelmes fal mellett félkörben elhelyezett kissé country stílusú konyhabútorral, középen üvegtáblás asztallal. Az egyik fal plafonig beépítve, napsárga szekrényekkel, amelyeket Mariann úgy és olyan méretűre tervezett, hogy eleve tudta, mi kerül a fiókokba.

A konyhában láthatóan minden kézre esik és használatban van. Szó sincs arról, hogy Falusi Mariann „látványkonyhát” vezetne, sőt, igazi háziasszonyként gyakran megvendégeli a barátait. Az utóbbi időben saját magának nem főz, mert – mint azt többször megírtuk – egy zsírégető klub tagjaként komoly fogyókúrát tart. 
- Ez persze nem zavar abban, hogy ha jönnek hozzám, ne főzzek valami finomat, legfeljebb nem eszem belőle - jegyzi meg nevetve. 

A hűtőszekrény nem látszik ki a hűtőmágnesek alól, a falakat a bejárattól kezdve mindenütt színes, dizájnos táblák borítják. A legváratlanabb helyeken is karácsonyi dekorációt látunk, nincs a lakásnak egy olyan zuga, ahol valami ne emlékeztetne a közelgő ünnepre. Fenyőágak, gyertyák, hangulatos kompozíciók díszlenek, precízen, gondos szeretettel elhelyezve.

- Szeretem, ha körülvesznek a tárgyak. Egyébként nem vagyok tudatos gyűjtő, ha valami megtetszik, akár külföldön, akár itthon, elhozom és szívesen nézegetem. Sokat utazom, újabban általában Távol Keletre ahol gyönyörű dolgok vannak. De nincs bennem az a vágy, hogy mindent és mindenáron hazahozzak.

A lakás legfeltűnőbb jellemzője az otthonosság. Ezt talán annak köszönhető, hogy viszonylag kevés a bútor és szinte sehol nincs szöglet, merev vonal, helyette hullámos, lágy formák határozzák meg a látványt, a lendületesség,  a mozgalmasság  hatását keltve. - Nekem is nagyon tetszik a minimál stílus, nagyon elegáns és letisztult formavilág, de nem bírnék benne élni. Egy barátnőm, Hűvös Récsy Erzsébet belső építész segített a dolgokat egy stílusban tartani, hogy ne szálljak el. Elég sokáig tartott, míg sikerült mindent összeválogatni, tizenöt évvel ezelőtt még messze nem voltak olyan lakberendezési stúdiók, mint most. A hullámvonalú szekrényfogantyúktól a fürdőszobapultig, a törülközőszárítóig minden egyenként kellett megvenni vagy megcsináltatni. Nem bírom az állandóságot, a megállapodottságot. Szerintem a lakásom is azt az életérzést tükrözi, hogy itt jól érzem magam, mert minden kényelmes és elérhető közelségben van hozzám, de egy hátizsákkal képes vagyok bármikor, bárhová elindulni.
 
A nappaliban két meglepő „műtárgy” vonzza a tekintetet: a kandalló, amelyet mintha gyerekjátékból, óriás méretű színes építőkockákból raktak volna ki. Mariann egy lakberendezési újságból vette az ötletet, és sikerült igazán hűen és látványosan megvalósíttatni. A másik egy flipper, amely télidőben a bent lakó pálmák alatt most kissé háttérbe szorult.

- Nagy flipper-csatákat szoktunk rendezni, ha társaság van nálam. Imádok játszani – tette hozzá - , és ha netán elkerülte volna a figyelmünket, mutat a műfajban egy még érdekesebb darabot: az üveges előtérben kisebb játékgépek mellett egy több évtizedet megért öreg faflipper áll. Természetesen működőképes . 

Vörös falépcső vezet fel a galériára, ahol sárga-zöld csíkos fapadló és két ugyanilyen színű komód jelenti a berendezést. Mariann itt szokott a számítógéphez ülni és kommunikálni a világgal, ez a kvázi dolgozószoba, amelyből boltíves kis hálókuckó nyílik, körben kék hullámokkal, mintha a tengeren ringatózna, aki álomra hajtja a fejét. Mellette zegzúgos garderobe szoba, ám a fellépőruhák már nem fértek be. A színpadi „ismerősök” – a „Miattad eszem” önálló esten vagy a Dohány utcai Zsinagógában, a Zsidó Nyári Fesztivál koncertjén viselt kosztümök - a galéria hullámos fémkorlátjáról köszönnek vissza.


Még egy különlegesség, ami Falusi Mariann kivételes kreativitását bizonyítja: A garderobe s a hozzá vezető néhány lapos lépcső nemcsak hullámvonalú, hanem meglepő fémborítást is kapott. - A hangszereket, hangdobozokat ilyen anyaggal borított trepnin viszik fel a szállító teherautókra és bevillant, hogy itt jól mutatna – magyarázta. - Nem akartam padlót vagy pláne követ, ez így szerintem egyedi megoldás. Nem volt könnyű megtalálni azt a céget, amelyik előállította ezt a burkolatot számomra. A fémes hatás visszajön még egyszer a galéria erkélye alatt, a lépcsőfeljáró lyukas fémplafonja művészien tükrözi a színek játékát.

Nagyon szeretek itt lakni – vallja be a művésznő – és nem azért, mert Szentendre divatos település. Nekem minden szempontból ideális, az átlagtól eltérő életformámnak nagyon megfelel. A ház kívül-belül teljesen az én ízlésem szerint való, pedig nem vagyok nagy lakberendező. De ha érdekel valami, akkor igyekszem a legjobbat kihozni belőle. Az előző lakásomban a falak hófehérek voltak, és minden egyéb színes. Erre ráuntam és azt gondoltam, hogy itt legyenek a falak is színesek, vidámak. A nappaliban hamarosan fel kell újítanom a padlót, azt tervezem, hogy átlátszó műgyantával öntjük ki, de előtte az alul lévő beton valamilyen színt kap és néhány érdekes tárgyat is elhelyezünk benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!