Púder Nélkül

2010.12.13. 14:53

Negatívan hat a híres emberek öngyilkossága

Évente egymillió ember vet véget önkezével a világon. Az öngyilkossági kísérletek száma azonban ennél hússzor több is lehet. Az adatok és tapasztalatok szerint nagyobb ünnepek táján, így Karácsonykor is megszaporodik az öngyilkosok száma.

Osváth Sarolta

Magyarországon 2006 óta nem csökken az öngyilkosságok száma. Évente 2400-2500 öngyilkosság történik, ezzel még mindig az ötödikek vagyunk a világranglistán a százezer főre jutó öngyilkosságok számában Az utóbbi egy-két évben nő azok száma, akik öngyilkossági kísérlet miatt kerültek kórházba. A szakemberek ezért az alkoholizmust és a pszichiátriai ellátás romlását okolják. Az öngyilkosok között több a férfi és az idős személy, de fiatalok között sem ritka, ha valaki önkezével vet véget életének. Az elmúlt 40 évben mintegy hatvan százalékkal emelkedett a befejezett esetek száma – bár Európában némiképp csökkent –, ám még így is évente körülbelül 150 ezren halnak meg ily módon. A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány a közelmúltban konferencián hívta fel a figyelmet az öngyilkosság megelőzésére, s az ezzel kapcsolatos teendőkre.

Vannak rizikófaktorok, amelyek előfordulása jelentősen gyakoribb azok között, akik öngyilkosság miatt halnak meg. A kezeletlen depresszió, a szenvedélybetegségek, az impulzív, indulatos személyiség, a koragyermekkori negatív események, a negatív élethelyzetek, a családban előfordult öngyilkosság, korábbi kísérlet, mind közrejátszhatnak egy-egy befejezett öngyilkosságban egyetlen okkal azonban az öngyilkosságot soha nem lehet magyarázni.
Egy 2002-2004 között végzett vizsgálat szerint a befejezett öngyilkosságot elkövetők között kétszer olyan gyakori a válás. A munkanélküliség akkor ezt a csoportot 17 százalékban sújtotta, a kontrollcsoportban ez csupán 3,1 százalékban fordult elő. A befejezett öngyilkosok 16,4 százalékának családjában volt már korábban öngyilkosság, míg a kontrollcsoportban ez csupán 3,2 százalékban volt kimutatható. Éles a különbség a dohányzási is szokásokban is: míg az öngyilkosságba belehalt személyek 53,1 százaléka dohányzott, a másik csoportban ez 25,8 százalékban fordult elő.

Sok éves tapasztalat, hogy a befejezett öngyilkosságot megelőzően az érintett általában felkeresi háziorvosát. A vallásos közösséghez tartozás, a jó család, a sok gyermek vagy a terhesség, az orvosi támogatás, sőt még a rendszeres fizikai aktivitás is védő faktornak tekinthető – mutatott rá a konferencián Rihmer Zoltán professzor, aki szerint a depresszió  ma már népegészségügyi probléma.  A diagnózisra a betegnek gyakran éveket, a kór egyes fajtáinál akár évtizedeket is várnia kell, miközben olyan gyakori komplikációk kísérik, mint az alkoholizmus, a drogfogyasztás vagy az öngyilkosság. A nem kezelt depresszió valójában ezért hússzor akkora kárt okoz, mintha az állam kifizetné a depresszió kezelésének költségét – hangsúlyozta a professzor.

A hazai lakosságnak havonta mintegy négy százaléka szenved depresszióban vagy úgynevezett bipoláris betegségben. Az öngyilkosság miatt meghaltak 59-87 százaléka aktuálisan „major depressziós”, ám csupán 9-20 százalékukat kezelik. Tizenkilenc-negyvenkét százalékuknak (átlag 30-33 százalék) korábban már volt befejezetlen kísérlete. Körülbelül kétharmaduk az első kísérletbe belehal – főként a férfiak közül, akik általában drasztikusabb, így biztosabb módját választják az öngyilkosságnak.

Az öngyilkosság visszaszorításában a sajtónak is van felelőssége, hiszen kimutatott tény, hogy a híres emberek öngyilkosságát követően – ha a hír kritikátlanul jelenik meg a médiában – jelentősen megnő azok száma, akik az ismert személy példáját követik. Egy-egy esetet követően három napig csúcspont mutatható ki az öngyilkosságok számában, példa erre a nyolcvanas évek magyar szépségkirálynőjének öngyilkossága.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!