Púder Nélkül

2010.12.10. 14:57

Nem ciki: a női és férfi intim torna csodákra képes

A női és férfi intim torna a specialitása Bojtor Ildikó (53) személyi edzőnek, aki személyre szabottan ajánl mozgásprogramot.14 éve foglalkozik fitnessel, 7 éve személyi edző.

Merklin Tímea

A gimnáziumi érettségi után férjhez ment, a gyerekek születése után végezte el a Testnevelési Főiskola aerobik edzői szaktanfolyamát, majd folyamatosan képezte magát különböző iskolákban, hogy speciális módszerekkel tudjon segíteni a hozzáfordulók problémáin.

Egyik lánya, Szilvia (27) gyógytornász lett, Pécsen él, másik lánya, Judit (26) köztisztségviselő, Szombathelyen lakik.  Unokája, az egyéves Evelin, Szilvia gyermeke.  Két éve nyitotta stúdióját, ahol reggel hattól este tízig dolgozik. Jó eredményeket érnek el például a Pilates-géppel, ami többek közt az izomegyensúly megbomlásából eredő gerinc és izületi problémákat orvosolja, a mélyizmok erősítésével.

A fogyáshoz összehangolt erő,-és kardio-edzések javasoltak. Bojtor Ildikó hat éve oktatja a Kriston Andrea-féle intim tornát, ami nehezen indult, mert az emberek sokszor tabuként kezelik az alsótesti gondjaikat, de a pozitív tapasztalatok után szájhagyomány útján terjedt az intim torna jótékony hatásainak híre. Egyre több kismama vesz részt a kurzusokon. Az esetek többségében az anyukák gátmetszés nélkül szülnek, és gyors a szülés utáni gáti rehabilitáció.

Terjed a férfi intim torna is, melynek során szintén  a medencealapi izmokkal dolgozunk -  mondja Bojtor Ildikó. - Prosztatagyulladással, prosztataműtét utáni vizelettartási problémával, átmeneti potenciazavarral, korai magömlés problémájával és aranyeres panaszokkal fordulnak hozzám. Vannak csoportok is, de az egyéni óra a népszerűbb, mert így könnyebben megnyílnak az érintettek. Teljes diszkréciót biztosítok, senki nincs a stúdióban ezen órák idején. Jellemző, hogy  nem innen, Szombathelyről, hanem Sopronból, Zalaegerszegről, Nagykanizsáról jönnek hozzám, a szombathelyiek Budapestre mennek.

Sok köszönő e-mailt kapok a megoldódott problémák nyomán.  Nőknél a hüvelyizom erősítésével megelőzhető például a hólyagsérv, méhsüllyedés, de a férjek is üdvözölni szoktak. Egy izomgyengeségből eredő vizelettartási probléma,  aranyér  pár hónap alatt megoldódik.

Talán a nők, különösen a szülésen átesett nők jobban érzik az intim torna egészségmegőrző, rehabilitáló jellegét. De nem érzik-e kínosnak az intim tornát a férfiak? 

Ha pornófilmet nézni nem ciki, akkor  az sem, hogy a saját egészségük érdekében intim tornát végezzenek. Miért ne beszélhetnénk nyíltan ezekről a dolgokról. Urológusnál, andrológusnál ülni sem ciki. Nem szégyen a testünkért, egészségünkért tenni. A legtöbb gyulladás oka, hogy nem jó a vérellátás, az izmok eltunyulnak. Nagyon jó altesti keringésfokozó gyakorlatokat tanulhatnak. Időskorban a hormonváltozások is közrejátszanak. A vonalkódos fehérnemű már az izomgyengeség jele. 

Az intim torna a testkultúra része - mondja Ildikó, aki a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület pártoló tagjaként nyugdíjasoknak ingyenesen tart intim tornát a Nádasdy utcai Prevenciós Házban. Lelkes tanítványai vannak itt is: 60-80 közöttiek, főleg nők, akiknél legjobb eredmény, hogy megelőzhető vagy elhagyható a vizelettartó betét használata.

Erősítés

Az intim torna tanulása során a személyi edző hasonlatokkal irányítja a gyakorlatok elsajátítását. Például: Úgy szorítsd a záróizmod, mintha kúpot tartanál. A rükverc gyakorlat férfiaknak szól: mintha hátramenetet kapcsolnánk egy gépkocsiban, de itt nem kézzel, hanem figyelemmel kell megragadni a hímvesszőt, a hasüreg irányába húzni, majd a végbél irányába lefelé. Nőknél: például el kell képzelni egy golyót, amit négy számolás alatt felfelé görgetünk a méhszájig. Bojtor Ildikó elmondja, hogy a gésagolyók és a hüvelyi súlyok használata káros, mert ezek korlátozzák az izom vérellátását, de nem erősítenek. Az erősít, ha különböző ingereket közvetítünk a medencealapi izom számára. Meghatározzuk, hogy milyen testhelyzetben, lábtartással, erővel, ismétlésszámmal, és gyorsasággal szorítjuk az izmokat. A tapasztalatok szerint 132 százalékkal javul a medencealapi izmok ereje tíz hét gyakorlás után, miután valaki megtanulta a teljes tréninget. A gyakorlatokat orvosok is tesztelték, a szakemberek jó visszajelzéseket adtak.

Tények szemrebbenés és pajzánság nélkül

 Bojtor Ildikónak a puszta jelenléte is bátorító és bíztató. Szemrebbenés és a pajzánság leghalványabb árnyéka nélkül beszél legintimebb dolgainkról. Testtájak térképeit, altesti ábrákat mutat és információkat mond. Tapasztalatai alapján tudja, hogy ezen izmok edzhetőségét nem ismerik sem a nők, sem a férfiak. Ha valaki az intim tornát megtanulja, utána otthon napi tíz percben gyakorolva karbantarthatja azokat. A torna jó hatással van a petefészek működésére, férfiaknál a tesztoszteronszint emelésére. Nem jelentéktelen mellékhatás: az intim torna a nőket magabiztossá teszi. Nagyobb az örömszerzés lehetősége. Ki ne lenne attól boldog, hogy nagyobb örömet tud adni-kapni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!