Púder Nélkül

2011.01.01. 10:55

Bőség-varázs lencsével

A bőség kapcsolódik a lencséhez. Aki az új évet köszöntendő lencsét főz, vagy salátát készít lencsecsírákból, bőség-varázslást csinál. Sokan nem szeretik a len- csefőzeléket az íze miatt. Nekik ajánljuk az újév első ételéhez (akár virslihez) a lencsecsírából készült salátát.

Merklin Tímea

A fekete lencsét például úgy is hívják: „a vegetariánusok kaviárja”

. – A lencse jelentős keményítő és fehérjeforrás. Csírázáskor 40 százalék fehérjét, jelentős mennyiségű cinket, krómot, molibdént, kobaltot, rezet, vasat, foszfort, káliumot, B-vitaminokat, C-viamint tartalmaz – mondja az élettani hatásokról Demeter Judit egészségfejlesztő.
– Magas a rosttartalma, segíti a belek munkáját. A len csecsíra nagyon hasznos a bélflórának. Segíti a nyirokáramlást, jó a szívnek, vértisztító, hat az inzulintermelésre, cukorbetegek is fogyaszthatják. A szervezetben segíti a kollagéntermelést, bőrszépítő hatású.
Nyersen nagyon finom, pikáns ízű saláták készíthetőek belőle. Felhasználhatjuk még zöldséges ételekhez, ragukban, levesekben, krém-és csírapástétomként is. Alacsony hőfokon és nagyon rövid ideig hevített ételekhez ajánlható, hogy az értékes enzimek megmaradjanak. (Az enzimek 40 fok fölötti hőmérsékleten tönkremennek).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!