Púder Nélkül

2011.01.27. 08:23

Felelősen nevelni: aggódó szülők a diszkótragédia után

A fővárosi diszkótragédia, amelyben három fiatal vesztette életét, újra előtérbe helyezte a családokban mindennapos kérdést: vajon a szülő mikor cselekszik jól? Ha szigorú, vagy ha elengedi a gyereket?

S. Töttő Rita

Minden szülőnek összeszorult a szíve, amikor meghallotta, hogy három fiatal életét vesztette a West Balkán nevű budapesti szórakozóhelyen két héttel ezelőtt.  A tragédia bekövetkeztét vélhetően nem befolyásolta az, milyen családi háttérrel rendelkeztek az eseményen részt vevő fiatalok, ennek ellenére minden szülő fejében megfordult a kérdés: vajon elég jól neveltem, nevelem a gyermekemet ahhoz, hogy elengedjem kamaszkorában a kezét? A szakértők egyöntetűen állítják: nem kamaszkorban kell elkezdeni a nevelést, a szigor ilyenkor már csak ritkán hat.


- A lényeg, hogy mennyire képes bizalommal fordulni a gyerek a  szülőhöz, tud-e vele privát dolgokról beszélni - vélekedik Laczkó Ildikó, a fehérvári nevelési tanácsadó igazgatója. -  Ezt a képességet kisóvodás kortól kezdve kell fejleszteni. A szülőnek oda kell figyelnie a gyerek szükségleteire, időt kell szakítania rá. Azt a gyerek is észreveszi, ha csak amolyan nagyvonalú kérdésekkel  intézi el anya, apa a napi beszélgetést. Sokan panaszolják, hogy a gyerek nem beszélget velük. Valójában azonban ezt a szülő dolga kiprovokálni, akár úgy, hogy ő maga is mesél, majd pedig rákérdez, a család többi tagjával  mi történt.

Jó, ha a család életében vannak olyan biztos időpontok, amikor együtt vannak - állítja a nevelési tanácsadó. - Például reggeli vagy vacsora idején, esetleg este, lefekvéskor.  Bármekkora a gyerek, ha ez a szokásrend kialakul,  kamaszkorában is jól veszi, ha odaül az ágya mellé este az édesanyja, édesapja beszélgetni.
Sajnos azonban egyre kevesebb időt töltenek együtt  a családtagok, így pedig az együtt töltött idő iránti igény sem alakul ki a fiatalokban.

Persze azt el kell fogadniuk a szülőknek, hogy lesznek a gyereknek saját kis titkai, amelyekről nem szívesen beszél, de azt tudnia kell, hogy mindig van valaki a családban, akihez fordulhat.

Kamaszkorban a szülő szerepe megváltozik: háttérből figyeli az eseményeket, s ott terem, ha porontyának igénye támad rá.  Ne direkt módon, tiltásokkal  avatkozzunk bele az életébe, hanem kérjük ki  a véleményét. Lesznek ugyan  nézetkülönbségek, de legalább ilyenkor lehet tisztázni a dolgokat - tette hozzá Laczkó Ildikó, aki szerint a másik jelentős probléma, hogy a  szülők egy része mentesíteni akarja a gyereket a saját felelőssége alól. Igazolják az iskolai lógásokat, szemet hunynak kötelességeik felett, elvégzik helyettük a feladataikat. Így nem tanulja meg a gyermek, hogy vállalnia kell tetteiért a felelősséget - hangsúlyozza a szakértő. -  Meg kell tanulnia, hogy döntési helyzetekben jól tudjon választani. S  ha eljuttatjuk a gyereket addig, hogy nemet tudjon mondani, és döntéseivel nem veszélyezteti  a saját és mások  egészségét, akkor jól végeztük a dolgunkat.

A másik véglet az, amikor teljes önállóságot követel a szülő a gyerektől, aki órákra eltűnik úgy, hogy azt sem tudják, merre jár. Ez épp akkora hiba, mint az előbbi. A gyerek későbbi döntéshozó képességében nagy szerepe van annak is, hogyan tanítja meg a szülő a konfliktuskezelésre s mennyire van önbizalma  ezt nemcsak a tanácsadó, de az ifjú szülő, Fördősné Szilágyi Brigitta is így gondolja. A fiatal  fehérvári közgazdász egy másfél és egy kilencéves kislány édesanyja.  Mi a szülői példával igyekszünk tanítani. Ha egymást felhívjuk a férjemmel, mindig  elmondjuk, hol a másik, mikor érkezik haza. S ez  mindig így is történik.

- A mai fiatal szülőknek sokkal nehezebb dolguk van, mint nekünk volt régen - vélekedik Lokánczné Varga Veronika. A nagymama szerint szigorúbb elvek mentén kellene nevelni a mai gyerekeket, bár - teszi hozzá - megeshet, hogy a mai világban a régi módszerek már nem használnának...

Más a fiú-, más a lánygyerek nevelése?

Kérdés az is, vajon a lányokat jobban kell-e félteni, mint a fiúkat? Laczkó Ildikó szerint a mai  kamasz lányok épp annyira benne lehetnek a csínytevésekben, mint a fiúk, viszont a mai világban a srácokat is épp annyira érheti agresszív támadás az utcákon, mint egy lányt. Valójában nem nagyon lehet  ebben a kérdésben különbséget tenni manapság - mondja. Mindkét nem ugyanúgy áldozatául eshet  utcai atrocitásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!