Púder Nélkül

2011.01.31. 15:41

Szupermodellek nyomában: Mihalik Enikő nem szégyell levetkőzni

Mihalik Enikő a legismertebb magyar topmodell. Olyan nagy márkák, mint a Gucci vagy a Chanel dédelgetett kedvence, a legnagyobb nevekkel lép kifutóra.

Matolcsi Renáta

Egyik nap New Yorkban, másnap Párizsban hajtja álomra a fejét. Még sincs elszállva magától, a legtermészetesebb módon, szerényen nyilatkozott nekünk pályafutásáról, vallott nehézségekről, buktatókról.


- Hány éves korában kezdett el modellkedni, ki fedezte fel és hogyan?

- Nagyon hirtelen es furcsán kerültem bele ebbe a szakmába. Tizenöt eves koromban otthon, Békéscsabán sétálgattam egy bevásárló központban, amikor oda jött hozzam egy hölgy azzal, hogy mit szólnék hozzá, ha benevezne az Elite Model Look magyarországi döntőjébe. Köpni-nyelni nem tudtam, de átbeszéltem a szüleimmel és végül is mi veszteni valóm lehetne ebből, hát elindultam. Megnyertem a hazai versenyt, és kikerültem a világdöntőre, ahol az első tizenötben végeztem. Aztán évekig nem történt semmi különös, csak amikor megismerkedtem Kajdi Csabával a Visage Modelsnél. Ő volt az, aki elkezdett velem komolyabban foglalkozni. Elutaztam Japánba, Koreába, Londonba. Később ők indítottak el New Yorkba is, ahol aztán megváltozott minden.

- Milyen adottságokkal kell rendelkeznie valakinek ezen a pályán?

- Vannak, akik a kifutókon nagyon sikeresek, mások viszont a commercial, azaz a reklámfotózás területén tudnak nagyon jól dolgozni. Ami a testi adottságokat illeti, elengedhetetlen a magasság. Általában az a jó, ha valaki 177-180 cm között van. Azon kívül, amire még nagyon figyelni kell, hogy folyamatosan tartani tudjuk a súlyunkat, és a 89-90-es csípőméretet, ez szerződésben is rögzítve van. Szerintem ez az egyik legnehezebb. Az is nagyon fontos, hogy az ember rugalmas legyen, jól együtt tudjon működni az ügynökével, kölcsönösen megbízzanak egymásban.

- Mi a legjobb és a legrosszabb dolog a modellkedésben?

- Hol is kezdjem? Először is, az elképesztő, hogy bejárhatjuk a fél világot, folyamatosan utazhatunk, és rengeteg érdekes emberrel találkozunk. Az sem elhanyagolható szerintem, hogy ha valaki jól dolgozik, akkor elég jól is tud keresni ezzel a munkával. Ami viszont nagyon nehéz, hogy sokszor egyedül van az ember, nem tud igazán tervezni. Bármikor kitalálok valamit, majdnem biztos, hogy pont akkor üt be egy kihagyhatatlan ajánlat. Ezért is elég nehéz például egy párkapcsolatot kialakítani. Sokszor pihenésre semmi esély, mert folyamatosan pörgés van.

- Milyen nagy nevekkel dolgozott már együtt, kire, melyik munkájára a legbüszkébb?

- Rengeteg nagy modellel dolgoztam már együtt, de leginkább a bemutatók kapcsán találkozunk. Ilyenkor minden „nagy lány” ott van, s folyamatosan együtt vagyunk. De azért azt el kell árulnom, hogy ma már szerintem ez nem olyan „durranás”, mint régen lehetett a 90-es években. A szakmában tényleg ismernek minket, de nem hiszem, hogy bármelyikünk is olyan nagy sztár lenne, mint Claudia Schiffer, vagy Naomi Campbell volt. De, hogy divatházakat is említsek, a Gucci, a Retro, majd Armani, Donna Karan, Emanuel Ungaro, a Kenzo, valamint a Hugo Boss kampányában dolgoztam, sőt a híres, Victoria's Secret Fashion Show-n is részt vettem.

- Hány éves koráig szeretné, tudja ezt csinálni, és mihez kezd ezután?

- Szeretnék addig a szakmában maradni, amíg van rám kereslet. Tisztában vagyok vele, hogy nem fogok még harminc évig modellként dolgozni, úgyhogy, tervezgetem a jövőmet. Azt hiszem, maradok a szakmában, vagy valamilyen egyéb, ehhez kapcsolódó területen. Nagyon szeretem a divatot, s azt hiszem értek is hozzá. Annyi mindent hozhat az élet, egyáltalán nem félek a jövőtől!

 

Idén is megrendezik Glamour Women of the Year szavazást, melynek során kiderül, kik a legtehetségesebb és legsikeresebb hölgyek hazánkban. A legjobb modell kategóriában Mihalik Enikő mellett Axente Vanessa, Fórizs Adina, Srej Zsófi és Palvin Barbara az, aki közül a szavazók eldönthetik, ki a legszebb magyar modell.

Szerző: Matolcsi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!