Púder Nélkül

2011.01.19. 06:48

Túlélőkalauz kaktuszokhoz

Igénytelenek, mondják róluk, ez azonban ébreszt némi kételyt abban, aki mellett már pusztult ki kaktusz. Eláruljuk, hogy hogyan tarthatóak életben tüskés növényeink.

Szabados Judit

A legideálisabb hely számukra az ablakpárkány, vagy egy ablakhoz közeli magas virágállvány. Lételemük a fény, meghálálják, ha legalább három-négy órát napfürdőzést biztosítunk nekik naponta. Tavasszal kiköltöztethetjük őket a kertbe is – de csak ha elmúlt a fagyveszély – ilyenkor akár cserepestül is kiültethetjük őket. A szelet és a hosszú esőzést nem kedvelik, ügyeljük rá, hogy ne kelljen megküzdeniük az időjárás viszontagságaival.

Amolyan kishercegesen üvegburát is rakhatunk rájuk, vagy készíthetünk műanyagból, vagy fóliából is kis házikót számukra. Ősszel és tavasszal ez jó szolgálatot tesz, hisz hamarabb felmelegszik a belső tere, kaktuszaink pedig élvezik a hőséget. Nyáron viszont szellőztessük a burát, vagy árnyékoljuk, mert negyven fok fölött már a kaktusz is kezdi rosszul érezni magát, télre pedig mindenképpen költöztessük fagyvédett helyre tüskés barátainkat.

A legfontosabb – a kellő hőmérséklet és fény biztosítása mellett - hogy sose öntözzük túl őket. A vízhiánnyal remekül megbirkóznak, de a túlzott öntözésre rosszul reagálnak. Onnan tudjuk, hogy szomjasak, hogy a talaj körülöttük teljesen száraz, „bőrük” pedig kissé fénytelenné válik, ráncosodni kezd. Télen általában nem is kívánnak öntözést, a növekedési időszakban viszont érdemes nagyon figyelni, és készenlétben állni némi langyos vízzel. Nyáron este, tavasszal és ősszel pedig inkább reggel locsoljuk. Fontos az is, hogy a cserép alján legyen kifolyónyílás, hogy a felesleges víz távozhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!