Púder Nélkül

2011.02.16. 14:55

Esküvői ruha: a menyasszony egyénisége és alakja a mérvadó a választásnál

Milyen legyen? Romantikus vagy szexi, báli vagy sellő fazonú, egyszerű vagy királylányos, egypántos vagy szimmetrikus, hófehér vagy ekrü színű – szinte teljesen mindegy, csak egy a lényeg: passzoljon a menyasszony egyéniségéhez.

PLT

Naná, hogy az esküvői ruháról van szó, arról a ruhakölteményről, aminek tükröznie kell mindazt, amit a menyaszszony megálmodott. A legfrissebb trendeket egy nagykanizsai esküvői szalonban tekintettük át, ahol a vezető, Fischerné Mariann éppen egy menyasszonynak segített ruhát választani.

– Két hete kezdtük meg az esküvői előkészületeket, s mivel nincs konkrét elképzelésem a ruháról, most mindent felpróbálok, így majd csak rájövök, mi is tetszik – mosolygott Szabina, aki barátnőjét is magával vitte a próbára.
– Tetszik a nagyszoknyás, az egyszerű A-vonalú, ebből is látszik, hogy képlékeny a dolog. A kölcsönzés mellett döntöttem, minek legyen saját? A leendő lányom úgysem venné fel. Anyukámé is megvan otthon, mégsem abban fogok az oltár elé állni.

– A ruhák vonalvezetését illetően kétféle fazon különösen közkedvelt a 2011-es esztendőben, s az egyik a klasszikus nagyszoknyás ruhák modernizált változata – mondta a belvárosi esküvői szalont vezető Mariann. – Ezek a derék és a csípő tájékán még szűkítettek, onnan bővülnek nagyszoknyássá. A másik a nyitott felsőjű, derékon és csípőn végig szűkített, majd az aszimmetrikus vonalban lehozott csípőrészt követően A-vonalba szélesedő, úgynevezett sellő fazon. Ezt az elegáns stílust a szabása miatt inkább csak a vékony vagy normál testalkatú hölgyeknek ajánljuk.


Mariann szerint a ruhaválasztásnál a menyasszonyok alakja és személyisége együttesen meghatározó. A romantikusabb lányok is szeretik megmutatni a derekukat és a csípőjüket, de ők inkább a bővebb szoknyához vonzódnak, míg a letisztultabb, sellő fazonú ruhákat a racionálisabbak választják, akik jobban ügyelnek az alakjukra, így számukra eleve előnyös ez a stílus.

– Nagyon sokat számít a váll, a mell, a derék és a csípő aránya, főleg a sellő fazonú ruháknál, amelyek inkább a magasabb menyasszonyoknak állnak jól – folytatta Mariann, aki úgy véli: persze, a teltkarcsú hölgyek is lehetnek merészek.

– A színek között továbbra is hódít a hófehér, de nagy érdeklődés mutatkozik már a törtfehér, illetve az ekrü ruhák iránt is. Divatos a fehér, ezüst szállal hímzett, s az ekrü, arany szállal hímezve. Az anyagokról szólva az üzletvezető elmondta: a nagyszoknyás fazont kereső lányok is szeretik a lágyabb, könnyedebb darabokat, a legkedveltebb a taft és annak gyűrt formája. A nagyon kicsi abronccsal, esetleg egykarikás alsószoknyávalviselt, egyszerűsödött formájú ruhák általában muszlinból vagy organzából készülnek. A hagyományos gyöngyöket és flittereket felváltja a kézzel felvarrt Swarovski-kristállyal, illetve csiszolt gyöngygyel történő díszítés, elsősorban a ruha mellrészén.

– A menyasszonyi ruhák felső részei általában nyitottak, s biztonsági pántot mindenképpen javaslunk, mert az a lakodalomban jó szolgálatot tehet – árulta el Mariann, aki szerint kevés az olyan menyasszony, aki konkrét elképzelésekkel érkezik hozzájuk.

– A ruhaválasztásnál sokat számít a haj- és a bőrszín, a magasság és a testarány mellett az egyéniség és a kisugárzás. S ha valaki megtalálja a neki valót, az biztos lehet abban: viselni is tudja majd. A ruhákhoz tartozó előkelő uszályoktól sem kell megijedni, hiszen felkapcsolva a lakodalomban sem érezni hátrányát.

A vőlegény lehetőleg négyrészes ruhát válasszon, s az is fontos, hogy összhangban legyen választottjáéval. Az ingen, a nyakkendőn és a mellényen köszönjön vissza a menyasszonyi ruha színe.

Szerző: Kelemen Valéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!