Púder Nélkül

2011.02.11. 16:23

Hajhosszabbítás: már nem csak a sztárok kiváltsága

Csinos a fiúsan rövidre nyírt, a bubi vagy a Kleopátra-frizura is, de valljuk be, a hölgyek hosszú hajjal a legszebbek, a legnőiesebbek. Ám mi a teendő, ha nem akarjuk megvárni, amíg megnő?

Horváth Viktória

- Ma már nem okoz gondot, hogy a viszonylag rövid vagy vékony szálú hajat sokkal hosszabbá vagy dúsabbá tegyük - mondta el Binder Krisztina, zalaegerszegi fodrász, aki már évek óta foglalkozik hajhosszabbítással.

- Többféle módszer is létezik a vendégtincsek rögzítésére, mint például a gyűrűzés vagy a hajfelvarrás, de én mégis a hőillesztéses technikát javasolnám: viszonylag gyors, kíméletes és nagyon tartós.

A sajáthoz rögzítik a 60 cm-es vagy még hosszabb tincseket: a végén található keratinlapokat felmelegítik, majd az megköt újra, ám ezúttal a saját haj tövével összeragadva. Rétegenként teszik fel őket, a legfelső sort kihagyva, így azok eltakarják az illesztések nyomát. Az így elkészített vendéghaj együtt nő a sajátunkkal, 3 hónapig nem is lesz rá gondunk.

- A viselése az első napokban furcsa érzés lehet, de könnyen meg lehet szokni, a műkörömhöz hasonlítanám ebből a szempontból. Viszont fontos, hogy csak egyenesre szárított frizurához illeszthető, ezért dauerolt vagy természetes göndör hajúaknak nem ajánlom.

Krisztina szerint a legtöbb hajhosszabbítást kérő vendége meggondolatlanul vágatta rövidre a frizuráját, majd az eredményt látva kérte a hosszú keratinlapos tincseket. Ez a megoldás persze nem csupán kárpótlásként, hanem alkalomra is kiváló, például esküvőre, ha valakinek gyenge szálú a haja vagy nem akar megnőni egy bizonyos hossznál tovább.

- A dús, hosszú hajkorona a női megjelenés egyik fontos része, de nemcsak hiúsági kérdés. A csábítás eszköze is lehet, hiszen egy egészséges, esztétikus képet közvetít rólunk.

Az Európából származó tincseket 10 rétegben viszik fel. Az új frizura elkészítése nagyjából három órán át tart, ezután egy kicsit megvágják és szárítják, hogy még természetesebb legyen a hatás.

- Főleg a fiatalabb korosztály kéri magának, de egyre többen vannak a középkorúak és a kismamák is, mivel sokan azt tapasztalják, szülés után nem tudják megnöveszteni a hajukat.

A póthaj akkor a legjobb minőségű, ha a pikkelyrétege helyes irányba, lefelé áll, ezáltal sokkal könnyebben kezelhető, mintha fordítva lenne. Érdemes tehát erre is figyelnünk, amikor kiválasztjuk a megfelelő fajtát. Minél dúsabb a saját frizuránk, annál több póthaj szükséges. Kevés vagy vékonyszálú esetén 10- 12 dkg, azaz nagyjából 100– 120 tincs, míg dús, vastagszálú hajkorona esetén 17–18 dkg szükséges, ami körülbelül 170–180 tincset jelent. Ha dúsítást szeretnénk csak, akkor ennek a mennyiségnek a fele is elegendő. Ajánlott a saját hajunkéval szerkezetileg, minőségileg megfelelő póthajat választani. Világos színhez válasszunk európai, a sötétebbhez pedig natúr indiai tincseket. Ha érzékeny, korpás a fejbőrünk, hullik a hajunk, akkor inkább mondjuk le erről az eljárásról.


Óvatosan bánjunk a sütővassal!

A keratinos hőillesztés egytincses hosszabbítás, melynél először a saját frizuránkat apró tincsekre szedik, majd ezekhez hozzáillesztik a vendéghajat, és végül egy hőre érzékeny keratin anyaggal rögzítik. Mivel hőre köt, a későbbi formázásaink során óvatosan kell a hajsütővasat és a hajvasalót is használni, hiszen sérülhet a keratinlap a hőtől, így elengedheti a tincs. Bár maguk is formázhatjuk a hajunkat, mégis érdemesebb fodrászhoz fordulni, ha vendégtincseink vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!