Púder Nélkül

2011.02.01. 15:16

Négymillió forintos zongorák, holland bútorok Nyáriék otthonában

Nyári Károly sztárokkal és sztároknak zenél. Tizenkét évet töltött Hollandiában, a kilencvenes évek végén települt haza családjával, s a főváros mellett kezdtek építkezni. A családfő hiába számít híres, elismert zongoraművésznek és énekesnek, lányai néhány hónap alatt nagyobb ismertségre tettek szert – a fiatalok körében biztosan –, mint édesapjuk.

Horog László

Nyári Károly lányai, Edit és Alíz Summer Sisters néven robbantak be a köztudatba a nemrég zárult tévés tehetségkutatón. A család mindegyik tagja szoros barátságban van a zenével, a feleség, Edit is zongoraművész, valamint ének-zene szakos tanár. A két lány, valamint a legkisebb gyerek, a 11 éves Karcsika is rendkívül aktív kapcsolatban van a zenével, ő is zongoraművésznek készül. A lányok, bár remekül zongoráznak, az éneklés mellett tették le a voksukat. A tehetségkutató során az egész ország megismerte a famíliát.

Nyári Károly sztárokkal és sztároknak is zenélt, fellépett például Gloria Estefannal, Luciano Pavarottival, előadását pár méterről hallgatta Elton John, Frank Sinatra, Chaka Khan, Robbie Williams, Sting, Michael Jackson és az amerikai elnök, Bill Clinton is.

Ritka az olyan este, amit együtt tölt a család, vagy a lányoknak akad fellépése, vagy az édesapának, de az is előfordult, hogy egyszerre léptek fel mindhárman, sőt, Karcsika is velük tartott. Napközben rengeteget gyakorolnak, a család öt zongorával rendelkezik, mindegyik helyiségbe – a konyha és a fürdő kivételével – jut legalább egy.

„Nem vagyok gyűjtő, nem passzióból szereztem be a négymillió forintos zongorákat, mindegyiket használjuk. A fellépéseim többségén a saját zeneszerszámaimmal lépek fel, persze, akadnak koncerttermek, ahol megfelelőek a hangszerek. Ha nem, egy szállítóbrigád mozgatja a zongoráimat.”

Nyári Károly Győrben nőtt fel, ám középiskolai tanulmányait már a fővárosban kezdte. A főiskola elvégzése után Hollandiába szerződött, először három hónapos megállapodást kötött, végül tizenkét évet maradt a tulipánosoknál. Állampolgárságot szerzett – összes családtagjával egyetemben –, ám 1997- ben a hazatérés mellett döntöttek. A Kálvin téren vettek lakást, majd három év elteltével építkezésbe kezdtek Budaörsön.
– Tíz éve költöztünk ide. A telek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy kívül essen a fővároson, ugyanakkor ne legyen távol tőle. Itt csend és nyugalom van, mégis három perc alatt elérjük a Budapestet jelző táblát. Több üres telket megnéztünk, mire ezt megtaláltuk. A nejem szeretett bele, s én is azonnal bólintottam. Arra nagyon ügyeltünk, hogy nagy tereket alakítsunk ki, a földszinten található nappali és az étkező közvetlen összeköttetésben van a konyhával.

Bár Károly is szeret főzni – főként a vadhúsokat imádja elkészíteni –, utóbbi egyértelműen Edit asszony felségterülete. Az emeleten a hatalmas fürdő található, valamint a hálószobák. A legfelső szinten rövidesen elkészül a hangszigetelt stúdió. A ház bejáratához és az udvari részre is hatalmas teraszt építettek, a hátsó, Budaihegyekre néző oldalon nyaranta komoly bográcspartikra kerül sor a családtagokkal, barátokkal. 

A család Hollandiában több városban is lakott – egy garzont ma is fenntartanak Haarlemben –, általában tetőtéri lakásban, a csapott falakat nyomasztónak találták. Amikor hazatértek, eldöntötték, a házuk helyiségeinek belmagassága nagy lesz, valamint azt, hogy élénk, meleg színek viszik a prímet. A nappali vaníliaszínű, a gyerekek szobáiban más-más az uralkodó: Editnél a zöld, Alíznál a rózsaszín, Karcsikánál a kék dominál. 

Szerző: Horog László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!