Púder Nélkül

2011.02.14. 06:20

Valentin a világban: február 14. nem csak a szerelem napja

Vajon mi újat lehet még írni Valentin-napról? A történetet és a díszleteket unalomig ismerjük. Csak azt felejtjük el, hogy február 14-e nem csak a szerelem, de a szeretet napja is!

Kocsis Noémi

Szent Bálint, Interamna püspöke a 14. században kifejezetten a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje volt. A később keresztény hite miatt kivégzett püspök kedves szokása volt a friss házaspárokat megajándékozni kertje virágaival. Ezek a házasságok a hagyomány szerint jó csillag alatt születtek...


De nézzük csak, hogyan valentinoznak szerte a világban! Angliában és Németországban főleg a virágküldés dívik, az olasz fiatalok viszont hidakon vagy folyóknál és tavaknál találkoznak e nevezetes napon. E helyszíneken a kerékpárok elhelyezésére szolgáló berendezésekre csak magát a lakatot zárják rá, ráírva nevük kezdőbetűit. Nagyobb lakatokra ráragasztják a pár fényképét is. Eztán a szerelmesek egy-egy kulcsot a vízbe dobnak, és közben valamit kívánnak maguknak - gyaníthatóan magát az örök szerelmet...

A finnek február 14-ét a barátság napjaként ünneplik, mindenféle erotikus felhang nélkül. Japánban viszont dupláznak: a feleségek csokoládéval ajándékozzák meg férjeiket, férfikollégáikat, főnöküket, s ezért egy hónappal később az úgynevezett White Dayen viszonzásként ők kapnak fehér csokoládét ajándékba.

Dél-Koreában még erre is rátesznek egy lapáttal: aki egyik nap sem kapott semmit, az egy harmadik, Black Day nevű napon gyászolhat, miközben fekete szósszal leöntött tésztát eszeget...

Nem hétköznapi, mégis szerelmes...

Különleges ajándékok Valentin napra, amitől nem érzi úgy az ember, hogy „letudta a kötelezőt”:

■ Készíttessünk két „dögcédulát” egyedi felirattal! Manapság már léteznek dögcédula-készítő  automaták (fő leg nagy bevásárlóközpontokban), amelyek percek alatt elkészítik az egyedi, a különleges darabokat.

■ Lepjük meg a másikat egy mozijeggyel: a New York, I love you című filmet például hamarosan vetítik a magyarországi mozikban!

■ Egy masszázskönyv, amit együtt lehet felfedezni... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!