Púder Nélkül

2011.03.14. 14:08

A gyengébb nem? Igen!

Félre az egóval és fogadjuk el, hogy mi nők, a gyengébb nem vagyunk. Már ami a medencealapi izmok terhelhetőségét illeti.

Merklin Tímea

Mivel nemiségünkből és ősi nemi feladatunkból adódóan sérülékenyebb a gátizmunk, ezért jobban kell védenünk magunkat  - hívja fel a figyelmet Bojtor Ildikó személyi edző.  Sajnos a mi kultúránkban, még sokan szemérmetlen dolognak tartják a rejtett (intim) izmokkal való foglalkozást. Azt gondolják, csak a szexualitással hozható összefüggésbe a medencealapi izmok tréningje, az intim torna.

Pedig fontos lenne, hogy minden nő tudjon róla, mivel gyengíti nap mint nap a medencealapi izmait, mik azok a rossz szokások, helytelenül végzett fitness gyakorlatok, amik kezdeti tünetek után stressz-inkontinenciához, hólyag-, vagy méhsüllyedéshez, aranyeres panaszokhoz vezethetnek.

Ha ülő munkát végzünk, fontos gyakran felállni, hogy a medencelap vérellátása felfrissüljön, újra oxigénhez, tápanyaghoz juthassanak az izmok.
Ülésben, és állásban is figyeljünk az ideális testtartásra, mert görnyedt testhelyzetben a has és gát területén lelassul a vérellátás. Például, ha elnyomjuk a hüvely felső szakaszának keringését, tágulnak az itt elhelyezkedő izmok, a rossz tápanyagellátás miatt funkciója gyengül.

A túlsúly, a hasűri szervek térfogat növekedése miatt nyújtja a méh-, és hólyag tartószalagokat,  terheli a gátizmot. A nagy súlyok emelése  legyen az súlyzó, bevásárlótáska, bútor, vagy épp nagyobbacska gyermek  a gerincoszlop stabilizálása érdekében automatikus has- és hátizomfeszüléssel jár, így ismét a medencealap és tartószalagok irányába fokozódik a terhelés.

Az izületvédelem, testsúlycsökkentés vagy csontritkulás megelőzésének érdekében végzett fitness gyakorlatok, mint az ugrókötelezés, trambulin, kangoo jumps sem ajánlott mindenkinek. A rendszeres ugrálás fokozza a hólyag, méh, és végbél felfüggesztését biztosító szalagok megnyúlását, gyengíti a záróizmokat és a gátizom feszességét. Ha már betétet kell használni testedzés közben a csepegő vizelet miatt, az már olyan tünet, ami felhívja figyelmet a medencealapi izmok gyengeségére. 

Az intimtorna segítségével megelőzhetők az izomgyengeségből eredő problémák, fejleszthetők és karbantarthatók a medencealapi izmok, ezáltal a megfelelő anatómiai helyén tartják a medencében elhelyezkedő szerveket és a záróizmok is jól működhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!