Púder Nélkül

2011.03.20. 12:25

Maradjunk jó bőrben tavasszal is

A borús tél egyik legkellemetlenebb hozadéka, hogy a reggeli készülődéskor egy üdének egyáltalán nem mondható, sápadt vámpírszerű arc néz vissza ránk a tükörből. Az első tavaszi napsugarak viszont nemcsak lelkünknek, de arcbőrünknek is jót tesznek, ám nem árt, ha tudjuk, ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a védelemről.

PLT

– Ebben az időszakban a legfontosabb bőrünk megfelelő ápolása – tájékoztat Dr. Kemény Teréz zalaegerszegi bőrgyógyász szakorvos. – Sokan tévesen azt gondolják, elég ha a naptejet csak nyáron a medence partján használják, pedig a megfelelő fényvédelemről már kora tavasszal is gondoskodni kell. Természetesen az sem mindegy, milyen összetételű, hányas faktorszámú krémet veszünk le az üzletek polcairól. – Szerencsére manapság már a kozmetikai termékek  nappalikrémek, alapozók nagy része rendelkezik 15-ös fényvédő faktorszámmal, így nyugodtan sminkelhetjük is magunkat.

A gyógyszerekkel, gyógynövénykészítményekkel és illatszerekkel azonban óvatosan bánjunk, hiszen előfordulhat, hogy a nap hatására irritációt, fényérzékénységet okoznak a bőrön. A szeplő akár szexepil is lehet, ám az anyajegyekre, felégésre hajlamos bőrrel rendelkező hölgyeknek különösen oda kell figyelniük. – A magasabb faktorszámú naptej használata mellett a szolárium látogatását is minimalizálni kell, ugyanis annak ellenére, hogy egyes bőrbetegségekre ajánlott a használata, a fent említett bőrtípusokra kifejezetten káros lehet.     

Tavaszi arctisztítás

Mit tehetünk, miután a téli hideg, a fényhiány megviselte a bőrünkett? Ilyenkor bőrünk különleges ápolást, megfelelő fényvédelmet igényel, tudjuk meg Balogh Viktóriától, aki elsőként az elszarusodott hám eltávolítását ajánlja.
Ez segíti a bőrlégzést, az anyagcsere fokozását, és a könnyebb hatóanyagfelszívódást.

Az arcbőr tavaszi kitisztítása az alapja a zsíros bőr normalizálásának. Ez a felpuhítás után jön, majd a bőr fertőtlenítésével fejeződik be. A száraz bőrnél elsősorban a vízhiányt kell pótolni, ezt gépi kezelésekkel érhetjük el hatékonyan.

Szerzők: Kiss Anna, Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!