Púder Nélkül

2011.03.18. 15:26

Nők a pályán - Rajnai Gitta a kvótáról

Szép arcú, hosszú hajú fiatal nő, négyéves ikrei mellett a Nők a pályán mozgalom szóvivője. Jelmeztervezőből vágó, majd civil aktivista lett, aki ma a nők jogaiért száll síkra.

Kocsis Noémi

Női szemmel az utóbbi idők legszimpatikusabb kezdeményezése a Nők a pályán, ez a női kvóta magyarországi bevezetéséért küzdő mozgalom. Az egyáltalán nem gyengébb nemet jobb döntéshozói pozícióba juttatni kívánó kezdeményezés nem mellesleg az egyenlő bérekért, egyenlő jogokért is harcol. Bár nem költenek súlyos milliókat drága tévészpotokra, célkitűzéseik ismerősek lehetnek a nagy internetes közösségi portálokra tovább adott képeikből, anyagaikból. Ezeken a művészeti és a közélet ismert szereplői kerülnek helyzetbe: nem csak nők, férfiak is. A komoly célokhoz mérten komolyan provokáló plakátokon a férfi (például Fligeauf Benedek filmrendező, Péterffy Gergely író, vagy a televíziós műsorvezető Tilla meztelenül áll a mozgalomhoz csatlakozott ismert nőalak (Heller Ágnes filozófus, Péterffy Bori színművész-énekesnő, vagy Karafiáth Orsolya költő) mellett.

A közeljövőben még többen adják arcukat és nevüket a kampányhoz, amelynek fő célkitűzése  kétszázezer támogató aláírással népszavazást kezdeményezni a női kvóta megemeléséért  ugyan első körben nem valósult meg, nem jött össze a szükséges aláírásmennyiség, a mozgalom azonban masszívan bekerült a köztudatba. Jelentős szerepe van ebben Rajnai Gitta szóvivőnek is.

- Hogyan kerül egy jelmeztervező-filmvágó egy civil mozgalomba?

- A csatlakozásomnak köze van a szakmámhoz, hiszen az egyik kezdeményező, Incze Ágnes rendező keresett meg, kért fel. Mivel olyan célokért indult az egész, amellyel nőként és emberként én is teljesen azonosulni tudok, szinte rögtön igent mondtam.

- Ikrei négyévesek, s elég sok, a Nők a pályánnal kapcsolatos rendezvényre kell eljárnia. Tipikus női, anyai gond a kettő összeegyeztetése.

- A családom igencsak támogató, és mivel civil munkát végzek, nagyjából én osztom be a saját időmet. Mivel az életem java részét a gyermekeim nevelése teszi ki, tulajdonképpen olyan, mintha részmunkaidőben dolgoznék, hiszen ők csak délelőtt vannak óvodában. A kevés részmunka és a távmunka az egyik tipikus hiányosság hazánkban, ezen a területen jelenleg is nagy gondok vannak, de rendre lekerülnek a döntéshozók asztaláról. Ha a nők nagyobb arányban kerülhetnének be a parlamentbe, az autópálya-építés és más, férfias kezdeményezésű témák mellett a saját munkaerő-piaci helyzetük is nagyobb hangsúlyt kaphatna, nem lehetne többé a szőnyeg alá söpörni.

- Hogyan tovább Nők a pályán?

- Erősíteni szeretnénk a megkezdett sajtójelenlétet. Sok orgánum felfigyelt ránk, és foglalkozott ezzel a fontos témával. A másik, amit sikerként könyvelhetünk el, hogy a különböző női szervezetek az ösztönzésünkre elkezdtek összefogni - ezzel kapcsolatban szintén sok tervünk van a jövőben. Folytatjuk a vetkőzős kampányt, egyre többeket vonunk be. Persze nélkülünk is benne lenne a női szerep erősödése a köztudatban, de annak tudatosítása, hogy a nők helyzetének megoldásában a kulcs a női kvóta erősödése lenne, továbbra is elsőrendű marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!